V. Mačiulį sujautrino A. Užkalnio atsiprašymas dėl išspjautų žodžių | Kas vyksta Kaune

V. Mačiulį sujautrino A. Užkalnio atsiprašymas dėl išspjautų žodžių

Kaunas.lt, Delfi nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Beveik prieš mėnesį socialinėje erdvėje publicistas, rašytojas Andrius Užkalnis užvirė tikrą žodžių karą. Tąsyk kandžių replikų jis nepagailėjo žurnalistams Vidui Mačiuliui, Andriui Tapinui, humoristui Olegui Šurajevui, bet sulaukė ir atkirčio. A. Tapinas pažėrė kritikos replikoms, o štai V. Mačiulis teigė, jog imsis veiksmų – kreipsis į policiją ir teismą. Visgi, šiandien, rugsėjo 20-ąją, V. Mačiulis pasidalijo įrašu, kad ieškinio A. Užkalniui teismas nesulauks.

Rugpjūčio pabaigoje feisbuke pasirodęs A. Užkalnio įrašas, kuriame jis V. Mačiulį išvadina „sovietine daržove“, sulaukė didelio atgarsio. Tokioms replikoms kritikos pažėrė žurnalistas A. Tapinas:

„Senatvė yra nelengvas dalykas. Vieniems pavyksta senti oriai, kitiems nelabai. Aišku, sunku susitaikyti, kai kažkada buvai populiarus ir madingas, turėjai autorines laidas ir žurnalus, o fanai vis dar laukė Grand šou arenose, o dabar neliko nei žurnalo, nei redaktorės, į televiziją gali grįžti tik į projektą „numesiu svorį per kelis mėnesius“ – kaip ta barzdota moteris, kurią rodydavo viduramžių turguose, bet ko nepadarysi dėl lašo eterio šeštadienio ryte per TV3, o nusimušęs moralinis kompasas, matyt, taip ir negrįžo į savo vietą.

Gyvybės šaltinis – „Facebook’o laikai išseko, net nuolat kartojami 2019 metais rašyti tekstai nebeatmuša to naftalino kvapo ir artėja tas neišvengiamas laikas, kai dėl 100 laikų teks nusimauti triusikus“, – rašė A. Tapinas.

Po šiuo žurnalisto įrašu užvirus karštai diskusijai, daugelis teigė nepateisinantys tokių užgaulių replikų. Tad sulaukęs didelio atgarsio, po kurio laiko A. Užkalnis pašalino savo įrašą iš socialinio tinklo ir teigė V. Mačiulio atsiprašantis.

Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ V. Mačiulis tada patvirtino, jog nusprendė netylėti ir imtis veiksmų – kreipsis į policiją ir teismą.

„Vakar juokiausi ir šiandien ryte aš jau be niekieno nusprendžiau. Aš jau turėjau ne vieną bylą – ir baudžiamąją – dėl garbės ir orumo. Visas jas laimėjau ir šįkart privalau, kad kolega (jei taip galima vadint A. Užkalnį) suprastų, kad negalima žodžiais drabstytis. Jau ne vieno ėmiausi, kad apginčiau ir kitų kolegų garbę – keliaus į teismą.

Nei jis mano feisbuko draugas, nei jis mano gyvenime draugas, aš su juo jokių reikalų neturėjau, bet vadinasi užkliūvu, kad pagal pasą jau labai senas, bet jaučiuosi jaunesnis už tą, kuris taip rašo. Gal jis pavydi? Gal iš pavydo ar iš kažko… Nežinau, labai nustebau, kad Tapinui parašius atsirado gal apie 900 pritariančių ir mane visi aukština, giria. Vadinasi, galiu apie save kaip noriu galvot, bet žmonės įvertina ir mato, kad nebuvau ir nesu tokio lygio kaip jisai“, – tąsyk žurnalistams sakė V. Mačiulis.

Nustebęs ir nesuprantantis kuo užkliuvo A. Užkalniui, V. Mačiulis tą kartą kreipėsi į teisininkus, tačiau šiandien publicistas nusprendė viešai atsiprašyti žurnalisto feisbuke.

„2023 m. rupjūčio 22 d., Feisbuke parašiau piktus, įžeidžiančius ir bjaurius žodžius apie žurnalistą Vidą Mačiulį. Tą įrašą netrukus ištryniau, atsiprašiau, tačiau įžeidimas liko. Tų žodžių nekartosiu ir necituosiu. Manau, bus teisinga, jei mano parašytos bjaurasties nekartos ir tie, kas norės pacituoti mano šiandienos tekstą.

Jokios mano asmeninės tos dienos aplinkybės – stresas, įtampa, nuoskaudos, susierzinimas, nuovargis – nėra ir negali būti joks pasiteisinimas ar lengvinanti aplinkybė šiam poelgiui. Nė su viena iš šių aplinkybių Vidas Mačiulis nėra niekaip susijęs ir nėra dėl jų nei kaltas, nei atsakingas. Įžeidžiau šį žmogų nepelnytai, be priežasties ir nepateisinamai. Pats turėčiau žinoti, kaip tokie žodžiai veiktų mane ar bet ką kitą“, – įraše dėstė A. Užkalnis.

Apie atsiprašymą socialinėje erdvėje prabilo ir V. Mačiulis, kuris teigė, jog ieškinys A. Užkalniui teismo nesulauks, mat viską išsprendė advokatai.

Žurnalistas teigia, kad labai nuoširdus atsiprašymas jį sujaudino ir privertė už viską atleisti – „tegul žurnalistui ir rašytojui tai būna gera pamoka visam gyvenimui“.

„Žurnalistas Andrius Užkalnis, pažįstamas tik iš matymo ir jo žurnalistinės veiklos, parašė paniekinančius žodžius, kurie įžeidė ne tik mane, bet ir artimuosius, kolegas, pažįstamus. Socialiniuose tinkluose sulaukiau tūkstančius palaikančių žinučių ir padėkų už kūrybinį darbą. Už tai esu visiems labai dėkingas, tačiau tai nepakeitė mano apsisprendimo dėl šmeižto kreiptis į teisėsaugą.

Dėl paskleistos įžeidžiančios ir žeminančios mane informacijos, kaunietis advokatas Tomas Bukelis paruošė ieškinį, kurio nespėjau teismui pateikti. Vilnietė advokatė Kristina Čeredničenkaitė, žinomos teisininkės Liudvikos Meškauskaitės dukra, geranoriškai sutiko padėti ir be teismo išspręsti neturtinės žalos atlyginimo klausimą. Esu labai dėkingas advokatei Kristinai už tokį jos profesionalumą.

Liudvikos Meškauskaitės ir LEX advokatų kontoros, atstovaujančios mane ir A.Užkalnį, aptarė visas keliamas sąlygas, išnagrinėjo ir pasirašė sutartį, kuri mane pilnai tenkina. Žinoma, ne moralinės žalos atlygis, kurį visą skiriu labdarai, yra svarbiausia, o Andriaus Užkalnio, nors ir neakivaizdinis, bet labai nuoširdus atsiprašymas sujaudino mane… Ir privertė širdyje jam už viską atleisti.

Tegul žurnalistui ir rašytojui tai būna gera pamoka visam gyvenimui“, – feisbuke rašė V. Mačiulis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA