Didžiausio kyšio byla: su šimtais tūkstančių eurų įkliuvęs Kauno valdininkas atskleidė skandalingus faktus apie miesto „viršūnėles“ | Kas vyksta Kaune

Didžiausio kyšio byla: su šimtais tūkstančių eurų įkliuvęs Kauno valdininkas atskleidė skandalingus faktus apie miesto „viršūnėles“

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2023/09/19 08:44
Vilius Šiliauskas / R. Tenio nuotr.

Kauno apygardos teisme antradienio rytą turėtų būti atversta didžiausio kyšio šalies istorijoje byla, kurioje kaltinimai pareikšti dabar jau buvusiam šio miesto savivaldybės administracijos direktoriui 46 metų Viliui Šiliauskui.

Pirmas posėdis rugpjūčio pabaigoje buvo atidėtas, nes jame negalėjo dalyvauti 260 eurų bendro dydžio kyšių paėmimu iš nuolat didžiulius savivaldybės rengiamus statybų konkursus laiminčios „Autokaustos“ direktoriaus ir vieno savininkų Juozo Kriaučiūno kaltinamo V. Šilliausko advokatas.

Jei šįsyk posėdis įvyks, jo metu planuojama pagarsinti kaltinamąjį aktą, taip pat turėtų būti pasiteirauta V. Šiliausko, ar jis pripažįsta savo kaltę ir sutinka iškart būti apklausiamas teisme Kaltinamieji turi teisę duoti parodymus paskutiniai, po visų kitų bylų dalyvių apklausų.

Teisiamųjų suole atsidūręs buvęs aukštas Kauno valdininkas dabar dirba vadybininku privačioje įmonėje. Šiuo metu yra areštuotas V. Šiliausko turtas, prilygstantis inkriminuojamų kyšių sumai. Tai – nekilnojamo turto objektai, piniginės lėšos banke.

Ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę jis pripažino, o kokios pozicijos laikysis teisme, dar neaišku.

V. Šiliauskui, pas kurį namuose, įvairiose slėptuvėse per kratas rastas maždaug ketvirtis milijono eurų grynaisiais, gresia kalėjimas iki 8 metų.

Dideli pluoštai banknotų buvo laikomi ir stiklainiuose.

Įvardijo „nusikalstamos grupės“ struktūrą

Didžiausio kyšio byloje V. Šiliauskas teisiamas vienas, nors jis smulkiai, su konkrečiais faktais papasakojo pareigūnams apie savivaldybėje veikusią „organizuotą nusikalstamą grupę“, susidedančią iš Kauno mero, verslininko Visvaldo Matijošaičio, pastarojo sūnaus, miesto tarybos nario ir taip pat verslu užsiimančio Šarūno Matijošaičio „Autokaustos“ direktoriaus J. Kriaučiūno, buvusio mero patarėjo, Š. Matijošaičio verslo partnerio Antano Etnerio bei kitų įtakingų asmenų.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius nuo baudžiamosios atsakomybės nebuvo atleistas, skirtingai nei J. Kriaučiūnas, pas kurį buvo rasta namuose 400 tūkst. eurų grynaisiais.

„Autokaustos“ vadovas ilgą laiką buvo įtariamuoju, prokurorai netgi siūlė jį suimti, tačiau baigiantis ikiteisminiam tyrimui, prieš bylos perdavimą į teismą jis buvo atleistas nuo atsakomybės.

Prokuratūra priėmė palankų sprendimą „Autokaustos“ direktoriui, pritaikydama Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuriame minimos atitinkamos sąlygos – jeigu buvo reikalaujama kyšio, provokuojama jį duoti arba jeigu davėjas pats nedelsdamas pranešė apie tai teisėsaugai.

Dėl kokios konkrečiai sąlygos „Autokaustos“ direktorius išlipo iš balos sausas, prokurorai savo pranešime neatskleidė.

Kol nėra pareikšti įtarimai nė vienam iš V. Šiliausko teisėsaugai išvardintų „organizuotos nusikalstamos grupės“ narių.

Prabilo apie korupcines schemas

Buvęs Kauno savivaldybės administracijos vadovas per apklausas labai išsamiai detalizavo galimas korupcines schemas, kuriose kiekvienas minėtos grupės narys atliko savo rolę.

V. Šiliauskas tai padarė dar 2022 metų kovą, tačiau niekas iš įvardintųjų baudžiamojon atsakomybėn nebuvo patrauktas.

Šiuo metu pagal V. Šiliausko pateiktus duomenis yra atliekamas atskiras ikiteisminis tyrimas dėl galimos sisteminės korupcijos Kaune, bet praėjus pusantrų metų nuo skandalingos informacijos išdėstymo, byla tebėra iškelta tiktai pagal faktą, netraukiant atsakomybėn konkrečių asmenų.

V. Šiliauskas per apklausas pasakojo apie galimų tamsių schemų ypatumus: Š. Matijošaitis generuoja idėjas, kokį miesto turtą (pastatą, žemės sklypą ir t. t.) būtų galima pasisavinti, tačiau kadangi sūnus neturi pakankamai įtakos ir galių priimant sprendimus, jo nusikalstamos idėjos perduodamos tėvui ir įsukamos į vykdymo mašiną.

Atskleidė ir daugiau skandalingų faktų

Taip, anot V. Šiliausko, būdavo piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos. Pasak buvusio savivaldybės administracijos vadovo, šias nešvarias užmačias vykdyti V. Matijošaitis pavesdavo jam, jo tuomečiui pavaduotojui Tadui Metelioniui, ilgamečiams savivaldybės padalinių vadovams, Architektūros ir urbanistikos (dabar – Miesto planavimo ir architektūros) skyriaus vedėjui Nerijui Valatkevičiui ir Statybos valdymo skyriaus vedėjui Vigimantui Abramavičiui, taip pat Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėjai Rūtai Šimkaitytei-Kudarauskei.

V. Šiliausko tvirtinimu, vadovaujančias pareigas užimantiems valdininkams būdavo duodami neteisėti nurodymai – vykdytojai privalėjo parengti įvairius Matijošaičių šeimai naudingus dokumentus, o jis, V. Šiliauskas, priimdavo atitinkamus sprendimus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA