Oficialiai nutarta: Kauno savivaldybė perims Linkuvos dvaro teritorijos statinius | Kas vyksta Kaune

Oficialiai nutarta: Kauno savivaldybė perims Linkuvos dvaro teritorijos statinius dar papildyta

BNS 2023/09/12 10:48
Linkuvos dvaras / lryto.lt, G.Bitvinsko nuotr.

Kauno miesto savivaldybė antradienį pritarė, kad būtų pradedamos Linkuvos dvaro teritorijoje Šilainių mikrorajone esančių statinių perėmimo procedūros.

Pritarta statinių, esančių dvaro sodybos fragmentų teritorijoje, perėmimui visuomenės poreikiams.

Posėdyje kalbėjęs savivaldybės atstovai pabrėžė, kad dvaro pastate gyvenantys žmonės nebus iškraustomi.

„Gyventojų, gyvenančių vadinamajame dvaro pastate, turto neplanuojama paimti“, – per tarybos posėdį kalbėjo Nekilnojamojo turto skyriaus vadovas Donatas Valiukas.

Jam antrino ir meras Visvaldas Matijošaitis, pabrėžęs, kad „jame liks gyventi tie patys žmonės, bet visa aplinka ir gyvenamojo namo išorė bus sutvarkyta“.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas teigė, kad gyventojams bus siūlomos mieste vykdomos programos, kai pastatų fasadai tvarkomi su miesto parama.

„Su gyventojais diskutuojame. Turime paveldotvarkos programas, kurios puikiai veikia jau senamiestyje ir naujamiestyje. Diskutuojame su gyventojais ir siūlysime jiems sudalyvauti mūsų programose“, – žurnalistams sakė jis.

Vis dėlto administracijos atstovas pripažino, kad gyventojai kol kas „skeptiškai nusiteikę“, tačiau tikisi, jog su jais susitarti pavyks.

Tuo metu opozicija nerimauja, jog patraukli teritorija ateityje gali būti privatizuota.

„Po visų istorijų Kauno mieste, ši taip pat kelia klausimų, ir ypač kai į tuos klausimus atsakinėja ne skyriaus vedėjas, o meras ir net jo sūnūs“, – po posėdžio žurnalistams sakė opozicinės konservatorių frakcijos atstovė Andrijana Filinaitė.

Pasak jos, opozicija nėra prieš, kad teritorija būtų perimama planuojamoms veikloms ir iš tiesų skiriama gyventojų poreikiams, tačiau niekas neatsako, kaip tai bus užtikrinama ilgesnėje perspektyvoje, „ar ten po 10 metų netyčia neatsiras nekilnojamojo turto objektų“.

„Aš tikrai noriu tikėti, kad ši teritorija bus paimta visuomenės poreikiams, kad būtent miestiečiams, šalia gyvenantiems Šilainių rajono žmonėms, kad ta teritorija bus prieinama. Tikrai, aš esu už tai“, – kalbėjo ji.

Savivaldybės administracijos direktorių taryba įgaliojo pateikti Nacionalinei žemės tarnybai prašymą dėl statinių perėmimo ir pavedė jam organizuoti šias procedūras.

Procesą pradėjo 2021-aisiais

Savivaldybė šio proceso inicijavimui yra pritarusi 2021-iaisiais. Šiuo metu teikiamas dešimties perimti planuojamų objektų sąrašas.

Siūloma perimti mechanines dirbtuves, dvi veršides, sandėlį, keturis ūkinius pastatus, kluoną ir karvidę.

Savivaldybė teigia, kad griaunami bus sovietiniai pastatai, o paveldas – rekonstruojamas.

„Planuojama paimti aplinkui esančius, nevertingus pastatus, kurių dauguma yra sovietinių laikų statybos. Tie, kurie nevertingi, juos planuojama nugriauti, visi kiti bus saugomi, pakeičiama jų paskirtis, galbūt jie bus kažkokios koncertų salės, bendruomenių patalpos tam tikros, sporto renginių erdvės“, – teigė savivaldybės administracijos vadovo pavaduotojas.

Pasak jo, kol kas tikslus projektas neparengtas, šie darbai bus pradedami dabar. Taip pat žadama, jog tvarkant erdvę bus atsižvelgiama į gyventojų poreikius, kad jų ramybė nebūtų drumsčiama.

Pasak savivaldybės, 15 ha Linkuvos dvaro sodybos teritorijoje būtų galima plėtoti kūno kultūros ir sporto, turizmo ir gyventojų poilsio veiklas, tai ugdytų jų bendrąją kultūrą, puoselėti etnokultūrą, paveldo apsaugą.

Esami statiniai ir teritorija būtų pritaikomi viešosios paskirties rekreacijai ir poilsiui, paveldo apsaugai.

Savivaldybė anksčiau yra žadėjusi sutvarkyti parko želdinius, takus, vandens telkinius, restauruoti šiuo metu nykstančius fontanus ir unikalias tarpukario laikotarpio skulptūras bei koplyčią.

Anksčiau skelbta, kad šioje teritorijoje turtą valdo bendrovė „Fudo“. Jos vadovas Gintaras Aleknavičius LRT „Panoramai“ yra sakęs, jog bendrovė daug metų siekia sutvarkyti šią teritoriją ir įrengti čia senelių namus, bet to neleidžiama padaryti.

Savivaldybė teigia pastatų savininko ne kartą prašiusi susitvarkyti, jis buvo įspėtas, be to, apleistiems statiniams pritaikytas didesnis nekilnojamojo turto mokesčio tarifas ir pabrėžia, kad šiuos beverčius, sovietmečiu pastatytus sunykusius statinius bus siekiama nugriauti ir taip išvalyti teritoriją.

Pasak G. Barčausko, perimami sovietiniai pastatai priklauso minėtam juridiniam asmeniui, o kiti, mažos vertės statiniai – dvaro pastato gyventojams.

Planuoja įrengti parką

Kaip pranešė savivaldybė, architektūros studija „Revive“ yra atlikusi šios vietos istorinę analizę ir paruošė viziją, kaip šias erdves pritaikyti kauniečių rekreacijai bei kultūrinėms veikloms.

Savivaldybė teigia, kad po visą teritoriją išsibarsčiusius ūkinių pastatų griuvėsius ir užleistus brūzgynus čia turėtų pakeisti patrauklios erdvės, tuo pačiu išsaugant bei įveiklinant nykstančius kultūros paveldo objektus.

Šiuo metu teritorijoje jau išvalyti Sosnovskio barščių sąvašynai, praretinti sergantys ir menkaverčiai želdynai bei krūmokšniai, sudarant palankesnes sąlygas augti brandiems parko medžiams, sutvarkytas keliukas.

Planuojant kompleksiškai tvarkyti teritoriją parengtas detalusis sklypo planas, sąnaudų ir naudos analizė. Architektūros studijos specialistai atliko istorinius vietos tyrimus, kuriuose pirmą kartą surinkta informacija apie dvaro raidą nuo XVI amžiaus pirmos pusės.

Savivaldybės duomenimis, architektų komanda Linkuvos dvaro parko teritoriją pristato kaip įdomią ir svarbią reprezentacinę vietą. Čia išlikę paminklai, fontanai, senųjų pastatų pamatai, koplytėlė, suformuotos alėjos.

„Rengdami viziją stengėmės išsaugoti visą istorinę materiją, rasti kuo daugiau informacijos apie išlikusius objektus. Siūlome juos restauruoti ir pritaikyti pasikeitusiems visuomenės poreikiams. Atkūrus parko geometrinę struktūrą, būtų galima ją paryškinti naujais želdiniais“, – tvirtino projekto vadovė architektė Justina Padvarskaitė-Venslovienė.

Architektės manymu, tokio komplekso sutvarkymas stipriai pagyvintų Šilainių mikrorajoną, o tuo pačiu sukurtų jaukesnę aplinką Linkuvos dvaro gyvenamajame name įsikūrusiems kauniečiams ir aplinkiniams. Tvarkant teritoriją būtų rekonstruoti ir nuo visiško sunykimo apsaugoti greta esantys paveldo objektai.

Pirminėje vizijoje numatyta sutvarkyti parką, atkurti senąsias alėjas, užsodinant jas gėlynais, mokamaisiais želdynais, atverti priėjimus prie vandens telkinių. Aukščiausioje teritorijos dalyje svarstoma galimybė įrengti lauko amfiteatrą koncertams ir kitiems viešiesiems renginiams, bendruomeninėms veikloms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA