Stulbinantis vaizdas: po mišką Kauno rajone klajojo stumbras | Kas vyksta Kaune

Stulbinantis vaizdas: po mišką Kauno rajone klajojo stumbras

Trečiadienio rytą Kauno rajono miške apsilankęs kaunietis apstulbo – priešais akis sušmėžavo stumbras.

„Šį rytą, Kauno r. miške prie Eigirgalos pavyko nufilmuoti stumbrą. Pastovėjom, pažiūrėjom vienas į kitą kokią minutę. Jis pabėgo pirmas“, – trečiadienio rytą vaizdo įrašu pasidalijo skaitytojas.

Šiemet minimas 50 metų jubiliejus, kai į Lietuvos gamtą grąžinti stumbrai. Pasak valstybinių miškų urėdijos Panevėžio regioninio padalinio Krekenavos girininko Jono Leikos, aptvariniai stumbrai į Lietuvą, Pašilių stumbryną buvo atvežti 1969 m. 1973 m. gegužės 6 d. penki stumbrai iš Pašilių stumbryno aptvaro buvo išleisti į laisvę.

Kaip gegužę rašė ELTA, reintrodukcija buvo sėkminga ir nuo to laiko stumbrai laisvai gyvena Lietuvos miškuose. Girininko teigimu, šiuo metu šalyje yra apie 280 stumbrų: apie 220-230 Panevėžio, Kėdainių rajonuose, kur intensyviai vykdoma žemdirbystė, likusi dalis gyvena Dzūkijoje.

Aplinkos ministro patarėjas ir gamtininkas Marius Čepulis „Tvariai Lietuvai“ pasakojo, kad stumbrai ilgai gyveno siauroje teritorijoje, tačiau pradėjo migruoti.

„Jie gyvena siauroje teritorijoje, bent jau gyveno iki šių metų – nuo Panevėžio iki Kėdainių, tarp Via Balticos ir Nevėžio, ir niekur iš tos teritorijos nėjo. Jie ten dauginosi, dauginosi tarpusavyje, prastėjo jų genetika, atsirado imbridingas, todėl jie tapo neatsparesni ligoms, didėjo apsigimimų tikimybė, mirtingumas.

Dalis tų stumbrų, kurie buvo prie Kėdainių, jie perėjo Via Baltica šiemet ir dabar klajoja kažkur netoli Jonavos. Ir galbūt kažkur nuklys link Ukmergės“, – gegužę rašė ELTA.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA