Kauno LEZ teritorijoje kuriasi modulinių biodujų jėgainių gamintoja „Biokona“ | Kas vyksta Kaune

Kauno LEZ teritorijoje kuriasi modulinių biodujų jėgainių gamintoja „Biokona“

ELTA 2023/06/14 21:43
„Biokona“ / Įmonės nuotr.

Biodujų jėgainių statytoja ir su jomis susijusių technologijų tiekėja „Biokona“ praneša vykdanti gamybinių patalpų su biurais statybas Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje. Bendras gamybinių ir administracinių patalpų plotas sudarys apie 1,5 tūkst. kv. m. Numatyta investicija siekia 1,6 mln. eurų, o naujoje gamybinėje bazėje bus vykdoma modulinės įrangos gamyba bei metalo apdirbimo darbai.

„Mes projektuojame ir gaminame modulinius įrenginius, tokius kaip biometano gamybos moduliai, siurblinės, katilinės, kolektorinės, kogeneracinės jėgainės, garo generatoriai, vandens paruošimo moduliai. Visa ši įranga ir valdymo sistemos yra moduliniai, t. y. pilnai išbaigti sprendiniai, kurie prieš iškeliaudami pas klientą, yra mechaniškai ir funkciškai ištestuojami. Tai mums leidžia optimizuoti gamybos procesus ir darbo sąnaudas bei užtikrina sklandų ir greitą tokios įrangos montavimą objekte,“ – pasakojo „Biokonos“ komercijos direktorius Gerardas Žukauskas.

Lietuvių sukurta ir gaminama biodujų įranga pasirodė esanti paklausi ne tik vietos rinkoje, bet ir užsienyje: šiuo metu „Biokona“ savo produkciją parduoda Ispanijoje, Slovakijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje. Įmonės klientai – kompanijos, investuojančios į atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą energijos gamybai. Tarp svarbių partnerių – tokie vardai kaip „Modus grupė“, „Auga“, „Continental“ ar „Kurana“.

„Biokonos“ veikla neapsiriboja vien biodujų jėgainėms skirta moduline įranga – kuriami bei gaminami ir kitiems agro bei energetiniams ūkiams skirti sprendimai: modulinės automatizuotos dujinės ar skysto kuro katilinės, vandens šildymo ar garo katilinės, dujų kompresorinės, vandens pakėlimo stotys, moduliniai šaldymo įrenginiai ar modulinės juostinės džiovyklos.

„Mes savo gaminamą produkciją stengiamės pritaikyti prie ES strategijos, kuri remiasi ekologija ir žiedinės ekonomikos principais pramonėje bei žemės ūkyje, todėl dalyvaujame ne tik gamybos, bet ir technologijų vystymo procesuose,“ – pasakojo komercijos direktorius Gerardas Žukauskas.

Baigus naujosios gamyklos įrengimą, visa ši veikla persikels iš senųjų „Biokonos“ patalpų į suplanuotą naująją gamybinę bazę ir biurus Kauno LEZ teritorijoje: kompleksą sudarys administracinės 600 kv. m ir gamybinės 900 kv. m patalpos.

Plėtros poreikį padiktavo tiek augančios gamybos apimtys, tiek strateginiai įmonės planai plėstis į užsienio rinkas ir būti savo technologijų lyderiais – o tam būtinos modernios gamybinės patalpos ir kokybiškos darbo sąlygos darbuotojams. Kauno LEZ teritorija pasirinkta dėl itin patogios savo lokacijos, parengtos infrastruktūros ir patrauklios verslo aplinkos bei ekonominių sąlygų ir lengvatų.

Šiuo metu įmonėje dirba trisdešimt darbuotojų, pusė jų turi aukštąjį techninį išsilavinimą ir didelę patirtį sektoriuje – tai technologai, projektų vadovai, gamybos vadovai, eksploatacijos vadovai, inžinieriai, projektuotojai. Kita dalis kolektyvo – aukštos kvalifikacijos suvirintojai šaltkalviai montuotojai, kurie kokybiškai atlieka modulių gamybos ir surinkimo darbus, būtinus atliekant labai sudėtingus darbus ar sukuriant konkrečiam klientui reikalingą technologiją.

„Mūsų sritis nišinė, todėl rinkoje paruoštų specialistų nėra. Nuolat ieškome talentingų, panašų išsilavinimą turinčių darbuotojų, kurių adaptacija ir mokymai užtrunka nuo pusės iki dvejų metų,“ – pastebi „Biokonos“ atstovai.

Į naujosios gamyklos ir biurų pastato statybą numatyta investuoti 1,6 mln. eurų. Gamykla statoma su rezervu plėtrai ateityje, o šiuo metu „Biokona“ investuoja į technologijas bei distribucijos plėtrą kitose valstybėse.

„Kauno LEZ nuo pat įkūrimo tapo gamybinių įmonių namais – ne atsitiktinai būtent gamybininkai sudaro didžiąją dalį pas mus įsikūrusių kompanijų. Dar labiau džiugina tai, kad praktiškai visos jos yra inovatyvūs, aukštą pridėtinę vertę kuriantys ir R&D veiklą vykdantys verslai. Tai atitinka ir Kauno LEZ valdančios bendrovės užsibrėžtus tikslus – suburti šioje teritorijoje stiprią verslo bendruomenę, pritraukiant veržliausias Lietuvos įmones ir pažangius užsienio verslus,“ – sakė Kauno LEZ valdančios bendrovės vadovas Vytautas Petružis.

Šiuo metu Kauno LEZ yra pritraukusi 54 užsienio ir Lietuvos kapitalo investuotojus, veikiančius paslaugų ir gamybos sektoriuose, taikančius pažangius technologinius sprendimus bei kuriančius inovatyvius produktus. Nuo pirmojo investuotojo 2005 metais iki šiandien Kauno LEZ teritorijoje sukurta daugiau nei 9,1 tūkst. darbo vietų, pritraukta daugiau nei 1,35 mlrd. Eur tiesioginių investicijų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA