Kaunietis perplaukė Atlanto vandenyną nuo Europos iki Šiaurės Amerikos | Kas vyksta Kaune

Kaunietis perplaukė Atlanto vandenyną nuo Europos iki Šiaurės Amerikos tapo pirmuoju tokį maršrutą irkline valtimi įveikusiu lietuviu

R. Beconio, „Delfi“ nuotr.

Keliskart nukeltas Aurimo Valujavičiaus kelionės finišas Majamyje pagaliau įvyko. Praleidęs Atlanto vandenyne 121 dieną, antradienio vakarą, 22.15 val. Lietuvos laiku keliautojas išsilaipino Majamio krante. Jį sveikino susirinkę Amerikos lietuviai bei iš Lietuvos atvykę draugai ir šeimos nariai.

A. Valujavičiaus laukiantys artimieji, bičiuliai, palaikytojai JAV lietuviai, žurnalistai – apie 100 žmonių – džiaugsmingais šūksniais ragino keliautoją atlikti paskutinius yrius, skandavo „Lietuva!“ ir „Aurimas!“.

Tautiniais kostiumais apsitaisę, į trispalves įsisupę lietuviai vos į krantą išlipusį Aurimą padabino ąžuolo lapų vainiku, traukė „Ant kalno mūrai“, sveikino kaunietį su titanišku žygiu, sutiko su šaltibarščiais ir lauktuvėmis.

Keliautojas jau turi gan detalų planą, ką veiks sugrįžęs į gimtinę.

„Tiek daug darbų, kad net nežinau. Reikės susitvarkyti valtį, nes ji bus pakrauta į konteinerį, kad po truputį keliautų į Klaipėdą. Laukia kelios lietuvių bendruomenės, truputį Majamyje pailsėsiu, užsuksiu į Čikagą ir tada į Lietuvą. Planas grįžti gegužės 7 d., bet dar nenusprendžiau, ar į Vilnių, ar į Kauną“, – pasakojo A. Valujavičius.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad A. Valujavičius šiai kelionei ruošėsi dvejus metus, o idėja leistis į Atlantą su irklais gimė plaukiant baidare Dunojumi.

Keliautojas, pasitelkdamas tik savo jėgą, siekė užfiksuoti Lietuvos ir pagerinti pasaulio rekordą – vienviete irkline valtimi perplaukti Atlanto vandenyną nuo Europos iki Šiaurės Amerikos žemyno per 110 dienų ar greičiau ir tokiu būdu paminėti 90-ąsias S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio metines, užfiksuoti Lietuvos ir pagerinti pasaulio rekordą.

„Jeigu kalbėti apie pasaulio rekordą, tai ne, nepavyko pasiekti, bet visi kiti aspektai – saugumas, maršrutas – manau, viskas buvo, kaip ir tikėjausi. Man kasdien parašydavo, kokios laukia orų sąlygos, kokia banga. Gaudavau informaciją kiekvieną rytą. Sudėtingiausia buvo čia, Karibuose, Bahamų salos, Majamis, nes reikia daug naviguoti. Bet smagu, jog viskas gerai pavyko. Jei neklystu, 3700 jūrmylių bus nuirkluota. Visai neblogai“, – pridūrė jis.

A. Valujavičius tapo pirmuoju tokį maršrutą irkline valtimi įveikusiu lietuviu ir trečiuoju žmogumi pasaulyje.

Kaip skelbia „Delfi“, lietuvio planus 120 kelionės dieną pasiekti žemę sujaukė uosto darbo laikas – pirmadienį likus vos kelioms valandoms iki finišo paaiškėjo, kad po 20 val. JAV laiku uoste jam nebus leista švartuotis, o antradienį jo planus dar kiek pakoregavo užklupusi audra.

Krante besirenkantiems Amerikos lietuviams bei iš Lietuvos atvykusiems draugams, šeimos nariams šis uosto sprendimas taip pat tapo nemalonia staigmena. Anksčiau pats A. Valujavičius skelbė, kad Majamį pasieks 22–23 dienomis, vėliau finišo datą jam teko atidėti iki pirmadienio, o galiausiai ir iki antradienio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA