Atskleidė, kada lankytojams bus atverta rekonstruojama Kauno rotušė | Kas vyksta Kaune

Atskleidė, kada lankytojams bus atverta rekonstruojama Kauno rotušė

BNS / Goda Vileikytė 2023/04/16 12:56
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjusiais metais rekonstrukcijai uždarytoje Kauno rotušėje šiais metais bus pradedami išorės restauravimo darbai, o lankytojams ji bus atverta kitų metų pradžioje.

„2024-ųjų metų pirmąjį ketvirtį rotušė ir joje sukurta ekspozicija atsivers kauniečiams ir miesto svečiams, į Baltąją salę sugrįš santuokų ceremonijos“, – BNS sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Artūras Andriuška.

Miesto savivaldybė per tris mėnesius tikisi rasti rangovą, kuris šiemet atliktų išorės restauravimo darbus. Pasak A. Andriuškos, pastato defektams ir nusidėvėjimui pradėjus matytis vizualiai, nuspręsta drauge su vidumi atnaujinti ir išorę.

„Planuojama sutvarkyti įtrūkimus cokolyje, pašalinti vietomis atšokusį tinką, atnaujinti fasado spalvas, restauruoti puošybinius elementus. Aplink pastatą bus keičiama lietaus sistema, taip pat restauruojami lauko žibintai“, – teigė A. Andriuška.

Miesto savivaldybė projektui planuoja skirti iki 700 tūkst. eurų. Fasado atnaujinimo darbai turėtų būti atlikti per pusmetį.

A. Andriuškos teigimu, Kauno rotušės fasade jokių naujovių nebus, tačiau ateityje planuojama įrengti naują Rotušės apšvietimą.

„Jokių intervencijų ar naujovių naujinant fasadą nebus atliekama. Kauno rotušė atgaus savo spindesį – balta spalva perdažomos sienos, restauruojamos esamos detalės. Ateityje numatyta miesto „baltąją gulbę“ apšviesti, taip išryškinant pastatą“, – teigė jis.

A. Andriuška pasakojo, kad pernai pradėtas Kauno rotušės vidaus remontas bus užbaigtas šių metų spalį. Rotušėje jau atnaujinti sanitariniai mazgai, perkloti visi inžineriniai ir komunikacijos tinklai, demontuotos sovietmečiu atsiradusios pertvaros ir restauruotos senosios plytos, palėpėje įrengta parodų erdvė, pastato aukštus jau sujungė lifto šachta, netrukus bus montuojamas liftas.

Kauno Rotušės rekonstrukcija / KMS nuotr.

Šiuo metu restauruojami susidėvėję grindų, lubų ir sienų paviršiai, apdailos elementai. Visose vidaus erdvėse atkuriamos autentiškos spalvos.

Užbaigus vidaus ir fasado restauravimą – Kauno rotušėje bus pradedama įrengti ekspozicija apie miesto istoriją.

„Užbaigus vidaus ir fasado restauravimą, prasidės dar vienas darbų etapas – šiuolaikiškos Kauno miesto muziejaus ekspozicijos įrengimas. Kaunas iki šiol neturėjo miestą ir jo istoriją nuosekliai pristatančios ekspozicijos, o rotušės pastato erdvės nebuvo tam pritaikytos. (…) Planuojama, kad ekspozicijos įrengimas užtruks iki pusmečio“, – sakė A. Andriuška.

Didesni rotušės remonto darbai vyko 1836–1837 metais, o restauracija – prieš pusę amžiaus – 1969–1973 metais.

Nuo XVI amžiaus su pertraukomis rotušėje veikė pagrindinės miesto savivaldos institucijos. Sovietų okupacijos metais šios funkcijos apribotos, o rotušėje buvo įsikūręs Civilinės metrikacijos skyrius ir Keramikos muziejus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA