Žemės ūkio ministerija sutinka, kad Lietuvoje būtų liberalizuota iki 65 laipsnių stiprumo naminių alkoholinių gėrimų, arba „naminukės“ gamyba.
Tokią išvadą ministerija teikia dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, kurias siūlo 21 valdančiųjų ir opozicijos parlamentaras. Seimas, jas priėmęs svarstyti, paprašė Vyriausybė išvados.
Vyriausybė dėl to apsispręs posėdyje po Velykų.
Samanės bei kitų tradicinių gėrimų, bet ne daugiau kaip 1 tūkst. litrų per metus, gamybos siūloma leisti imtis kaimo turizmo sodybų savininkams – ūkininkams, kurių yra apie 70, o sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų – apie 300.
Žemės ūkio ministerija siūlo pataisas papildyti tokios gamybos prekybos licencijavimu, taip pat kad gėrimus ūkininkas galėtų parduoti tik savo kaimo turizmo sodyboje. Be to, norima įpareigoti laboratorijose tikrinti gėrimų saugą ir kokybę.
Teigiama, kad legalizavus naminukę būtų galima surinkti mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų turistų, kurie atvyktų ragauti istorinio paveldo, srautą.
Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 laipsnių, o alaus – iki 9,5 laipsnių stiprumo.
Seimas pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo svarsto daugiau negu dešimtmetį.