Prisimenant miesto savivaldybės politikę, „Vieningo Kauno“ narę I. Matijošaitienę… | Kas vyksta Kaune

Prisimenant miesto savivaldybės politikę, „Vieningo Kauno“ narę I. Matijošaitienę…

I. Matijošaitienė / DELFI nuotr.

Šiai energingai, darbščiai, jautriai ir rūpestingai moteriai buvo 55-eri, kai 2013 metų kovą iš gyvenimo ją išplėšė tragiška mirtis. Tomis dienomis portale lrytas.lt išspausdintoje publikacijoje „Pralaimėjo kovą dėl gyvybės“ pranešta, kad Irena Matijošaitienė nuo laiptų savo namuose Vičiūnuose nukrito kovo 12-osios rytą, apie 5 val. 30 min.

Moters sutuoktinis – verslininkas, „Vičiūnų“ įmonių grupės steigėjas ir vadovas, Kauno politinis veikėjas Visvaldas Matijošaitis tada pasakojo išgirdęs stiprų trenksmą, o atbėgęs rado žmoną gulinčią laiptų apačioje.

„Greitosios pagalbos ekipažas nukentėjusiąją nuvežė į Kauno klinikas, kur neurochirurgai iškart atliko dvi operacijas. Gydytojai nustatė, kad I. Matijošaitienei lūžo kaukolės pamatas, prasidėjo vidinis kraujavimas, dėl prasidėjusio smegenų tinimo teko išimti dalį kaukolės priekinėje dalyje.

Tos pačios dienos vakare atlikta dar viena operacija, o jai pasibaigus, gydytojai pareiškė, kad visi neurochirurginio gydymo būdai išnaudoti. Praėjus parai po patirtos traumos, I. Matijošaitienės būklė išliko kritinė ir visiškai nepagerėjo, jai taikytas medikamentinis miegas.

Kovo 14-ąją I. Matijošaitienės būklė smarkiai pablogėjo, o apie 14 val. medikai nustatė smegenų mirtį. Vykdydami moters valią, artimieji sutiko jos organus paaukoti transplantacijos laukiantiems žmonėms. Dėl šios priežasties klinikų medikai neišjungė jos gyvybines funkcijas palaikančios aparatūros, pradėti transplantuojant būtini tyrimai.

Kovo 15-ąją, 5 val. 42 min. Kauno klinikų medikai konstatavo biologinę I. Matijošaitienės mirtį. Artimieji nusprendė mirusiosios kūną kremuoti, o urna kovo 17-ąją buvo palaidota Kauno Petrašiūnų kapinėse“, – teigiama lrytas.lt straipsnyje, kurį ženklino rubrika „Lietuvos diena / Nelaimės“.

Ji gimė 1957 metų liepos 19 dieną Ignalinos rajone, Dūkšte. Baigė Vilniaus Antakalnio vidurinę mokyklą, 1980 m. – Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultetą, kur įgijo geografės – sinoptikės diplomą. Dirbo UAB „Plungės kooperatinė prekyba“ reklamos vadove, UAB „Vičiūnai“ vadybininke.

2010-aisiais I. Matijošaitienė dalyvavo įkuriant „Vieningo Kauno“ organizaciją ir drauge su kitais jos nariais 2011 metų kovą buvo išrinkta į Kauno miesto savivaldybės tarybą.

Prabėgus mėnesiui nuo tragiško įvykio, „Lietuvos rytas“ (2013 04 12) pranešė: „I. Matijošaitienė prieš mirtį dar spėjo papasakoti apie nelaimės aplinkybes“. Dienraštyje pridurta: „Pareigūnai į nelaimę pažvelgė nauju žvilgsniu – atliekamas tyrimas dėl tyčinio nužudymo“.

Tų pačių metų spalio gale viešojoje erdvėje pasirodė toks pranešimas: „Įvertinę verslininkės, Kauno miesto tarybos narės Irenos Matijošaitienės mirties aplinkybių tyrimo išvadas, prokurorai nusprendė nutraukti ikiteisminį tyrimą“ (LRT naujienų tarnyba). Konstatuota, jog moters mirties priežastimi tapo nelaimingo atsitikimo metu patirtos sunkios traumos.

Savaitraščio „Ekonomika.lt“ duomenimis, I. Matijošaitienė buvo viena iš turtingiausių Lietuvos moterų, jos turtas vertintas 200 milijonų litų. Po mirties šeima įkūrė Irenos Matijošaitienės fondą. Fondas, kuriam šiuo metu vadovauja I. Matijošaitienės sūnus Dainius, surengė ne vieną donorystės idėjos propagavimui skirtą švietėjišką akciją.

„Ką reiškia stovėti ties plona linija, skiriančia gyvenimą ir mirtį, patyriau du kartus. Profesionalių medikų dėka (jiems būsiu dėkingas visą likusį gyvenimą) man pavyko šios linijos neperžengti. Kitas kartas buvo mano žmonos netektis, tapusi didžiausia mano gyvenimo tragedija“, – 2018-ųjų rudenį organizuotos akcijos „Mirštu, kaip noriu gyventi“ išvakarėse (spalio 12–oji pasaulyje minima kaip Organų donorystės ir transplantacijos diena) žurnalistams teigė Kauno miesto savivaldybės meras V. Matijošaitis.

Jo žmona I. Matijošaitienė buvo ryški asmenybė, šypsena ir spalvomis džiuginusi ne tik artimuosius, kolegas, bet ir jos asmeniškai nepažinojusius žmones. Moteris buvo išreiškusi savo valią, kad po mirties jos organai turėtų būti paaukoti donorystei.

„Nereikia gyventi metais, mėnesiais ar net savaitėmis į priekį. Pasaulis labai gražus. Kiekviena diena. Kiekviena akimirka… Anksčiau atrodė, kad pasaulis sugrius, jei aš neskubėsiu, nebėgsiu. Nėra taip. Pasaulis išlieka toks pat. Tik mes keičiamės… Jei gali ir po mirties padėti, tai padėk“, – yra sakiusi I. Matijošaitienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA