Per akciją „Radarom!“ surinkta 14 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Per akciją „Radarom!“ surinkta 14 mln. eurų

BNS / Ingrida Steniulienė 2023/02/25 09:02
R. Tenio nuotr.

Nevyriausybinės organizacijos ir nacionalinis transliuotojas per bendrą labdaros akciją „Radarom!“ surinko 14 mln. eurų Ukrainos oro erdvės daugiafunkciniams taktiniams stebėjimo radarams, skirtiems nuo Rusijos besiginančiai šaliai. Tai paskelbta šeštadienį po vidurnakčio, pasibaigus paramos koncertui.

„Verslo ir žmonių vienybė buvo neįtikėtina“, – sakė vienas renginio vedėjų Andrius Tapinas.

„Dabar yra laikas, kad savo laisvę galime apsaugoti amžiams“, – penktadienį nuotoliu sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pasak Ukrainos vadovo, kovoje prieš bendrą priešą išsaugosime savo Nepriklausomybę, o Ukraina niekada nepamirš Lietuvos žmonių pagalbos.

„Šiuo lemiamu momentu turime padaryti viską, kad ukrainiečių tauta jaustų mūsų užnugarį“, – sakė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. Jis prisiminė V. Zelenskio žodžius, jog 2023-ieji istorijoje įeis kaip pergalės metai.

Akcija „Radarom!“ vyko nuo sausio pabaigos iki karo Ukrainoje metinių. Akcijoje taip pat dalyvavo organizacijos „Blue/Yellow“, „Laisvės TV“, „1K fondas“ ir „Stiprūs kartu“.

Iš viso per šį laiką sulaukta apie 13,5 mln. eurų aukų, dar apie 500 tūkst. skyrė Lietuvos daiktų interneto prietaisų gamybos grupė „Teltonika IoT Group“.

„Radarų užduotis – stebėti oro erdvę. Šie nauji radarai iš Izraelio unikalūs tuo, kad gali aptikti visų tipų, dydžio ir greičio danguje judančius objektus. Įprasti radarai nepritaikyti stebėti mažus ir žemai skraidančius objektus. Rusijos paleidžiamos raketos ir dronai kelia mirtiną grėsmę Ukrainos gynėjams ir civiliams. Šitie radarai smarkiai prisidės užkertant kelią Rusijos mirties nešėjams“, – pranešime teigė organizacijos „Blue/Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas.

Jis taip pat sakė, kad vienas radaras galėtų apsaugoti Alytaus dydžio miestą.

Penktadienį minimos Rusijos pradėto karo Ukrainoje metinės. Pernai vasario 24-ąją prasidėjęs plataus masto puolimas atnešė milžiniškus nuostolius šaliai: žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, suniokota šalies infrastruktūra, milijonai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

„Tai ir savitarpio pagalbos ir draugystės metinės, drauge su mumis išgyvenote mūsų netektis. Esu tikra, kad netrukus galėsime pasidalinti mūsų bendra pergale,“ – sakė V. Zelenskio sutuoktinė Olena Zelenska.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA