Broliai Maciai padavė į teismą „Žalgirio“ areną | Kas vyksta Kaune

Broliai Maciai padavė į teismą „Žalgirio“ areną

D. Umbraso nuotr.

Trečiadienį užkietėję krepšinio sirgaliai broliai Maciai išplatino pranešimą spaudai apie naujausius teisinius veiksmus „Žalgirio arenos“ valdytojų atžvilgiu. Normunds ir Nauris Maciai pateikė ieškinį Kauno apylinkės teismui prieš UAB „Kauno arena“ dėl įpareigojimo įleisti į Kauno miesto pramogų ir sporto rūmų pastatą.

Kaip primenama šiandien prieš vidurdienį išplatintame Macių pranešime, 2013 m. nesuvaldytos vieno iš brolių emocijos, virtusios Madrido „Real“ žvaigždės Rudy Fernandezo apstumdymu, iki šiol ne tik riboja brolių galimybę stebėti Eurolygos rungtynes bet kurioje Europos krepšinio arenoje. „Žalgirio“ komandos bei Kauno arenos vadovo Pauliaus Motiejūno nurodymu broliai nėra įleidžiami į bet kokį „Žalgirio“ arenoje vykstantį renginį.

„Beveik 10 metų vienas jokios kaltės neturintis brolis Normunds negali suprasti, kodėl neturi teisės palaikyti Lietuvos krepšinio rinktinę ar patekti į „Žalgirio“ arenoje rengiamą koncertą. Anuomet emocijų nesuvaldęs Nauris taip pat stebisi, kodėl per 10 metų net sunkius nusikaltimus padarę asmenys išperka savo kaltę ir gali lankytis „Žalgirio“ arenoje, tačiau jam, dėl „Žalgirio“ rungtynių baigties nesusivaldžiusiam ir apstumdžiusiam bene dvigubai didesnį R. Fernandezą, arenos durys neatsiveria iki šiol, nors broliai nuolat visose arenose karštai palaikydami Lietuvos krepšinio rinktines, tai nori daryti ir Kaune“, – nurodoma Macių pranešime.

Po daugelio pokalbių su P. Motiejūnu, jo pažadais ir elgesiu esą nusivylę broliai (dabar – nuolatiniai Kauno miesto gyventojai) kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, kad apgintų savo asmenines teises lankytis Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Ieškinio esmė, kaip skelbiama Macių pranešime:

– Normunds ir Nauris Maciai pateikė ieškinį Kauno apylinkės teismui prieš UAB „Kauno arena“ dėl įpareigojimo įleisti į Kauno miesto pramogų ir sporto rūmų pastatą;

– Arenos valdytojas, UAB „Kauno arena“, be jokio teisinio pagrindo neįleidžia Normunds ir Nauris Macių į jokius sporto ar kultūrinius renginius arenoje, draudžia naudotis arenos infrastruktūra;

– Arena nuosavybės teise priklauso Kauno miesto savivaldybei, todėl ieškiniu keliamas klausimas, ar arena valdoma nepažeidžiant visuomeninės naudos principo, įtvirtinto Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo 9 straipsnyje.

Brolių Macių nuomone, arenos valdytojo veiksmai, kuriais broliai be jokio teisinio pagrindo fiziškai neįleidžiami į areną, prieštarauja:

1) LR Konstitucijos 25 straipsniui (laisvė turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti);

2) LR Konstitucijos 29 straipsniui (asmenų lygybė įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms);

3) Europos Žmogaus Teisių ir Pagrindinių Laisvių Konvencijos 10 straipsniui (laisvė reikšti įsitikinimus);

4) Europos Žmogaus Teisių ir Pagrindinių Laisvių Konvencijos 14 straipsniui (bet kokios diskriminacijos draudimas).

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad Eurolygos teisių valdytojas brolius Macius laiko nepageidaujamais asmenimis Eurolygos varžybose, nors tik vienas iš jų buvo teistas (ir teistumas pasibaigęs) už dar 2013 m. kovo mėn. atliktą veiksmą – Madrido „Real“ krepšininko Rudy Fernandezo sužalojimą. Taigi nepaisant to, kad vieno iš brolių Macių teistumas yra pasibaigęs, o kitas brolis net nebuvo teistas, Eurolyga, o tuo pačiu ir UAB „Kauno arena“ dėl nesuprantamų priežasčių riboja broliams Maciams galimybę lankytis Kauno miesto pramogų ir sporto rūmuose“, – dėstoma Macių pranešime.

Broliai stebisi, kad ribojimas galioja ne tik Eurolygos organizuojamoms varžyboms, bet netgi toms, kurias organizuoja tretieji asmenys, besinuomojantys areną renginiams iš UAB „Kauno arena“.

Taip pat broliai džiaugiasi, kad Kauno apylinkės teismas priėmė jų ieškinį nagrinėjimui ir viliasi, kad iki vasaros pavyks išsikovoti teisę kartu su visais Lietuvos krepšinio sirgaliais stebėti ir palaikyti šalies vyrų krepšinio rinktinę Kaune.

„Žalgirio“ arenos atstovai naujienų portalui lrytas.lt paaiškino situaciją ir teigė, kad broliai nėra sumokėję baudos, kuri buvo skirta klubui:

„Apie pateiktą ieškinį sužinojome visai neseniai, todėl su teisininkais dar nagrinėjame gautą medžiagą. Ką tikrai galime pasakyti, kad broliai Maciai yra padengę tik nedidelę dalį baudos, kurią dėl jų elgesio Kauno „Žalgirio“ klubui paskyrė Eurolyga.

Tuo metu skiriant baudą, Eurolyga atsižvelgė į klubo poziciją neįleisti brolių Macių į jokius „Žalgirio“ arenoje vykstančius renginius ir, remdamasi šiuo įsipareigojimu, skyrė tik ketvirtadalį maksimalios baudos, kuri galėjo siekti ne tik 100 000 eurų, bet ir atimtus taškus turnyrinėje lentelėje ar net pašalinimą iš turnyro.

Tai iki šiol išlieka išskirtiniu atveju „Žalgirio“ arenos ir Kauno „Žalgirio“ istorijoje, todėl ir buvo imtasi atitinkamų priemonių. Eurolyga savo ruožtu nusprendė iki gyvenimo galo uždrausti broliams Maciams lankytis jos organizuojamose varžybose, įskaitant Eurolygą ir Europos taurę, ir visų klubų buvo pareikalauta neįleisti jų į rungtynes.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA