Paėmė bendruomenei, o pardavė verslininkams: patrauklioje vietoje išdygs daugiabučiai | Kas vyksta Kaune

Paėmė bendruomenei, o pardavė verslininkams: patrauklioje vietoje išdygs daugiabučiai

/ R. Tenio nuotr.

Aleksotiškiai apie bendruomenės namus svajojo nuo 2005-ųjų ir su savivaldybe jau buvo beveik sutarę, jog jiems atiteks numatytas pastatas Europos prospekte, tačiau, prie Kauno vairo stojus naujai valdžiai, svajonės subliuško. Savivaldybė nutarė daugiafunkcį centrą įkurti šalia VDU Botanikos sodo, bet šiuo tikslu iš valstybės perimtą turtą galiausiai pardavė aukcione. Naujasis sklypo ir apleistų pastatų savininkas čia planuoja statyti daugiabučių namų kvartalą, o Aleksoto bendruomenė palikta glaustis seniūnijos patalpose.

„Puikus NT vystytojų kelias – nuo savivaldybės pažadų šiame sklype už ES lėšas įrengti bendruomenių namus, perimant teritoriją iš VDU Botanikos sodo, po to pažado nevykdyti ir parduoti sklypą aukcione privatiems vystytojams – ir netrukus ten atsiras daugiabučių kvartalas“, – vasario pabaigoje įžvalgomis pasidalijo Aleksoto bendruomenės centro valdybos narys Ramūnas Navickas.

Valdininkai: bendruomenės namams vieta per gera

Nuo 2003 iki 2020 metų Aleksoto seniūnijos seniūne dirbusi Liukrecija Navickienė prisimena, kaip daugiafunkcio centro idėja buvo vystoma bei kaip bendruomenė nesulaukė naujų patalpų nei Europos prospekte, nei Sodininkų gatvėje, kur dabar planuojami daugiabučiai. Aleksoto bendruomenė jaučiasi nusivylusi, nes į jų poreikius atsižvelgta nebuvo, o ir įdėtas darbas nuėjo perniek, nes atėjusi nauja valdžia nusprendė, jog išrinkta vieta Europos prospekte, pašnekovės žodžiais, yra per gera bendruomenės namams.

„Bendruomenė ir seniūnija turėjo tokią viziją, kad atsirastų daugiafunkcis centras Europos pr. 105A. Bendruomenė su seniūnija rašė projektus, dirbo ties ta vizija ir galiausiai sklypą Turto bankas perdavė Kauno savivaldybei. Buvo patvirtintas ir projektas bendruomenės namams, tačiau, kai 2015 metais atėjo nauja valdžia su Visvaldu Matijošaičiu priešaky, jie viską nutraukė ir pasakė, jog ši vieta labiau tinka verslui, o ne bendruomenei“, – nusivylimo neslėpė L. Navickienė.

Aleksoto bendruomenės centro valdybos pirmininkė Steputė Račkauskienė pasakojo, jog apie Aleksoto bendruomenės namus pradėta svajoti dar 2005 metais, o kai buvo pastebėtas apleistas pastatas Europos prospekte, bendruomenė kibo į darbus – rašė projektus, sumokėjo 2000 litų pastato ekspertizei atlikti, studentai ruošė galimybių studiją ir vizualizaciją, galiausiai sulaukė ir Europos Sąjungos (ES) lėšų, kurios būtų skirtos bendruomenės reikmėms, tačiau svajonė subliuško.

„Daug pastangų dėta, kad pastato renovacijai iš Integruotų teritorinių investicijų 2014-2020 metų programos būtų numatyta skirti europinių lėšų. Šios lėšos buvo numatytos ir Europos pr. 105A pastato renovacijai – Aleksoto bendruomenės namams ir kitiems socialiniams, įvairiems kultūriniams poreikiams Aleksoto gyventojams. 2015 metais V. Matijošaičiui atėjus į valdžią, bendruomenės svajonė blėso, nes mero teigimu, minėtas sklypas labiau tinka verslo projektams ir 2017 m. buvo pasiūlyta kita vieta“, – pasakojo S. Račkauskienė.

Sklypas prie Botanikos sodo
Sodininkų g. 2 sklype šiuo metu stūkso apleisti ūkiniai pastatai / R. Tenio nuotr.

Jos teigimu, naujoji valdžia ėmėsi veiksmų, kad 2017-2018 m. Vytauto Didžiojo universitetui (VDU) priklausantis Sodininkų gatvės sklypas būtų perduotas savivaldybei, tačiau miestui žemę galiausiai gavus, bendruomenei esą pasakyta, jog daugiafunkcio centro aleksotiškiams nereikia ir projekto tęsti neverta. Aleksoto bendruomenės pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį, jog Sodininkų gatvėje numatyta statyti gan aukštus namus ir bendruomenei kyla klausimų, ar verslininkai apie viską pagalvojo.

„Anksčiau tie patys verslai eidavo pas bendruomenes ir klausdavo, kalbėdavo apie planuojamus darbus, plėtrą. Greičiausiai čia eina nuo viršaus, kai mato, kad miesto valdžia nekalba su gyventojais, nesitaria, tai ir jie neina tartis. Bendruomenės niekas neklauso ir negirdi, kaip buvo anksčiau“, – pažymėjo L. Navickienė.

Bendruomenė glaudžiasi seniūnijoje

Vis dėlto, S. Račkauskienė džiaugiasi vieninga bendruomene, o susibūrusius kauniečius priglaudžia seniūnija ir kitos organizacijos, kai to prireikia įvairiems renginiams ir pobūviams.

„Nuo seno mus priimdavo į Aleksoto seniūnijos salę buvusi Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė. Dabar Aleksoto bendruomenės užsiėmimai, renginiai tebevyksta ten (dėkojame naujai mūsų seniūnei Robertai Kuzmickienei), bibliotekoje, taip pat, kol nevyko remontas, Lietuvos aviacijos muziejuje ir kitur“, – kalbėjo S. Račkauskienė.

R. Kuzmickienė „Kas vyksta Kaune“ pridūrė, kad bendruomenė patalpomis naudojasi neatlygintinai, seniūnijos darbuotojams ir bendruomenės nariams pavyksta susitarti, kokiu laiku kokie renginiai vyks.

Europinių lėšų kelias nežinomas

2016 m. sausio 15 d. LR Vidaus reikalų ministerija pasirašė įsakymą dėl Kauno miesto integruotos teritorijų vystymo programos patvirtinimo. Priminiame įsakyme buvo numatyta „Pastato esančio Aleksote, Europos pr. 105A konversija į daugiafunkcinį centrą, įrengiant ir pritaikant jį visuomenės poreikiams ir sukuriant bendruomenės traukos centrą, skatinantį tolesnį teritorijos vystymą bei privačių investicijų pritraukimą“. Šiam projektui buvo numatyta skirti 1 mln. 275 tūkst. eurų ES lėšų, o po 112 tūkst. 500 eurus ketinta skirti iš valstybės ir savivaldybės biudžetų.

2017 m. kovo 23 d. pasirašytas įsakymo pakeitimas, ir tiek pat lėšų buvo nukreipta jau į Sodininkų gatvėje esantį sklypą su pastatais, nurodant, kad bus atlikta „Pastato esančio Aleksote, Sodininkų g. 2, konversija į daugiafunkcinį centrą“. 2018 m. sausio 8 d. Kauno savivaldybė pastatus Sodininkų g. 2 faktiškai perėmė iš valstybės.

2019 m. vasario 21 d. vėl buvo pasirašytas įsakymo pakeitimas, kuriuo tai pačiai konversijai jau buvo numatyta skirti beveik 3 mln. eurų ES lėšų, o po 260 tūkst. eurų būtų skirta iš valstybės ir savivaldybės biudžetų. Kyla klausimas, ar toks sprendimas priimtas dėl tais pačiais metais kovo 3 d. vykusių savivaldos rinkimų, bendruomenei suteikus vilties, kad daugiafunkcio centro projektas bus užbaigtas, nes jam numatyta dar daugiau lėšų?..

Įdomu, kad tais pačiais 2019 m., lapkričio 20 d. pasirašytas dar vienas įsakymo pakeitimas – šiame dokumente Sodininkų g. 2 konversijos į daugiafunkcį centrą nebelieka. Kodėl? Įmanoma, jog numatytos lėšos buvo nukreiptos „Kauno sporto halės išvystymui į daugiafunkcį centrą visuomenės poreikiams“, nes šiam projektui 2019-ųjų pradžioje buvo numatyta skirti 4 mln. 250 tūkst. eurų ES lėšų, o metų pabaigoje suma išaugo maždaug tiek, kiek buvo numatyta Aleksoto bendruomenei – iki 7 mln. 264 tūkst. eurų ES lėšų (3 mln. 14 tūkst. eurų daugiau).

„Kas vyksta Kaune“ savivaldybės pasiteiravo, kur buvo nukreiptos Sodininkų g. 2 skirtos europinės lėšos, tačiau į šį klausimą savivaldybės atstovai kol kas neatsakė.

Turtą perėmė žadėdami vietą bendruomenei

Registrų centro duomenimis, Sodininkų g. 2 sklype esančius pastatus (910,10 kv. m bendro ploto katilinę, 339,43 kv. m bendro ploto dirbtuves, 311,43 kv. m bendro ploto garažą, 11,3 kv. m bendro ploto siurblinę, 153,78 kv. m bendro ploto mazuto siurblinę ir 860,33 kv. m bendro ploto sandėlį) pagal 2011 m. kovo 18 d. valstybės turto patikėjimo sutartį valdė VDU.

VDU Botanikos sodo direktorius Nerijus Jurkonis naujienų portalui teigė, jog universiteto valdytą turtą nuspręsta perduoti Kauno savivaldybei kaip fiziškai susidėvėjusį, rekonstruotiną ir negalimą naudoti mokslo ir studijų veikloms.

Sklypas prie Botanikos sodo
Sklype įveistas senas obelynas – prieš porą metų ženklai skelbė čia esant VDU Botanikos sodo teritoriją. Architektūrinės vizijos rengėjai nusiteikę obelis išsaugoti / R. Tenio nuotr.

Pagal 2017 m. lapkričio 29 d. LR Vyriausybės nutarimą, statiniai buvo perduoti Kauno miesto savivaldybės nuosavybėn savarankiškosioms savivaldybės funkcijoms įgyvendinti – daugiafunkcio centro sukūrimui. Deja, savivaldybės planai įkurti daugiafunkcį centrą dienos šviesos neišvydo, o iš universiteto perimtas turtas galiausiai buvo parduotas privatiems vystytojams.

Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas teigė, jog Sodininkų g. 2 pastatai „tiesiog bjaurojo aplinką. Dėl to turtas buvo įtrauktas į parduodamų objektų sąrašą. Anksčiau čia planuota steigti bendruomenės namus, tačiau toks projektas reikalavo pernelyg didelių investicijų“.

Bandant išsiaiškinti, kodėl pastatai perimti iš valstybės motyvuojant būtent tuo, jog šioje vietoje bus įkurtas daugiafunkcis centras, nors miesto biudžete lėšų tokiam projektui, reikia suprasti, nebuvo, savivaldybės atstovai į klausimą neatsakė.

Pardavė už beveik 3 mln. eurų

Po beveik penkerių metų savivaldybė nusprendė, kad turtas Sodininkų g. 2 miestui nereikalingas ir nutarė jį parduoti. 2022 m. vasario pabaigoje vykusiame aukcione ant prekystalio pasirodė beveik 2,5 ha ploto sklypas su statiniais. Pradinė bendra pardavimo kaina buvo kiek daugiau nei 813 tūkst. eurų, kainos didinimo intervalas – 1000 eurų.

Šis pirkinys sulaukė didžiulio susidomėjimo ir buvo parduotas už įspūdingą kainą – 2,8 mln. eurų. Įdomu tai, kad pagal Registrų centro informaciją, aptariamo sklypo ir jame esančių pastatų bendra vidutinė rinkos vertė, 2022-ųjų kovo duomenimis, siekė apie 650 tūkst. eurų. Galima teigti, jog pirkėjas sumokėjo daugiau nei 4 kartus brangiau nei vidutinė rinkos kaina.

Statys daugiabučių namų kvartalą

Sodininkų g. 2 sklypas su statiniais pateko į UAB „BT Valda“ rankas – įmonė čia turi rimtų planų vystyti daugiabučių namų kvartalą. Praeitų metų lapkričio pabaigoje šio sklypo būsimas vystytojas kartu su Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriumi paskelbė kviestinį konkursą, kuriame architektūrines vizijas pateikė trys dalyviai.

„Laimėtoju išrinktas „SO DU“, tačiau po kompetentingos komisijos ir recenzentų pastabų, kurioms vystytojas pritarė, yra skiriama architektams papildomo laiko jas išspręsti“, – „Kas vyksta Kaune“ informavo UAB „BT Projektai“ veiklos direktorius Valius Vasaris.

„Ko gali tikėtis ateities gyventojai šiame kvartale? Visų pirma sutvarkytos ir saugios teritorijos, esančios puikioje Kauno vietoje, kuri ilgą laiką buvo apleista. Modernios architektūros ir kokybės būsto. Didelio požeminio parkingo, kas neapkraus teritorijos automobiliais. Kvartalas nori turėti ir bus skirti plotai paslaugų sektoriui, kas suteiks papildomo patogumo tiek šio rajono, tiek būsimo kvartalo gyventojams“, – teigė jis.

Architektūrinį kvartalo vizijos konkursą laimėjo projektas „SO DU“, kurio autoriai teritorijoje regi 10 pastatų / Structum.lt nuotr.

Dalis sklypo patenka į paveldosauginę zoną

Apie tai, kokie reikalavimai galioja Sodininkų g. 2 sklype, kurio dalis patenka į saugomą kultūros paveldo teritoriją, pakomentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

„Šiaurinė sklypo dalis patenka į valstybės saugomo kultūros paveldo objekto – Kauno tvirtovės kairiojo Nemuno kranto centrinio įtvirtinimo statinių komplekso – teritoriją. Šioje sklypo dalyje statyba galima tiek, kiek tai nepažeidžia objekto vertingųjų savybių. Atkreiptinas dėmesys, kad šioje sklypo dalyje yra saugoma kultūros paveldo komplekso vertingoji savybė – glasis (pylimas).

Vidurinioji sklypo dalis patenka į to paties kultūros paveldo komplekso vizualinės apsaugos pozonį. Jame galima reglamentuota nauja statyba. Tačiau, atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymą, vizualinės apsaugos pozonyje draudžiama veikla, galinti trukdyti apžvelgti kultūros paveldo objektą“, – paaiškino N. Valatkevičius.

Jo teigimu, pietinė Sodininkų g. 2 sklypo dalis – mažiau nei pusė sklypo – į kultūros paveldo objektų ar vietovių teritorijas, jų apsaugos zonas nepatenka. Šiai sklypo daliai ir užstatymui paveldosauginiai reikalavimai nekeliami.

Dalis Sodininkų g. 2 sklypo (centre) patenka į Kauno tvirtovės kairiojo Nemuno kranto centrinio įtvirtinimo teritoriją, dalis – į šio kultūros paveldo objekto vizualinės apsaugos pozonį / Registrų centro nuotr.

„Sklype atliekamiems statybos darbams rengiami projektai turi būti suderinti su institucijomis, atsakingomis už kultūros paveldo apsaugą. Pagal 2019 m. gruodžio detaliojo plano sprendinius žemės sklypui Sodininkų g. 2 nustatytas visuomeninės paskirties naudojimo būdas. Pažymime, kad pagal Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrąjį planą žemės sklypas Sodininkų g. 2 patenka į Miesto dalių centrų funkcinę zoną – mišrios gyvenamosios ir paslaugų teritorijos, atliekančios linijinių centrų funkcijas.

Vyrauja gyvenamoji aplinka, administravimo, paslaugų, prekybos ir kitos taršos nesukeliančios ūkinės veiklos, kartu su šių veiklų aptarnavimui reikalinga socialine, inžinerine, susisiekimo ir kita infrastruktūra, rekreacijai skirtais atskiraisiais želdynais ir viešosiomis erdvėmis“, – dėstė N. Valatkevičius.

Jis pridėjo, kad Kauno savivaldybės administracijoje nėra gautas prašymas koreguoti ar keisti aukščiau minėtus detaliojo plano sprendinius.

Savivaldybė paaiškinti situacijos nelinkusi

Žurnalistai pirmąją užklausą dėl turto Sodininkų gatvėje Kauno savivaldybei išsiuntė vasario 3 d. Atsakymų sulaukėme po savaitės, tačiau savivaldybės atstovai atsakė tik į dalį klausimų ir situacijos plačiau nekomentavo. Papildomai išsiųstas prašymas atsakyti į likusius klausimus, vasario 17 d. gavome dar vieną trumpą atsakymą be išsamesnių paaiškinimų.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras liko prie to, jog projektas pareikalavo per daug investicijų, nors vieši dokumentai rodo, kad projektui ketinta dosniai atriekti ES lėšų. Vietoj daugiafunkcio centro savivaldybė Aleksoto bendruomenei nusprendė kurti naują sporto kompleksą su futbolo ir regbio maniežais.

„Kaip ir minėjome anksčiau, projektas Sodininkų g. 2 reikalavo pernelyg didelių investicijų. Įvertinta ir tai, kad vieta nėra patogiausia Aleksoto gyventojams. Dėl šios priežasties nuspręsta kurti naują sporto kompleksą netoliese, Europos pr. 105A, patogiai pasiekiamoje vietoje. Čia planuojamas uždaras futbolo ir regbio maniežas tiek treniruotėms, tiek rungtynėms. Išskirtiniu akcentu turėtų tapti ant statinio įrengta apžvalgos aikštelė su vaizdu į vietos apylinkes“, – naują planą pristatė P. Keras.

Į šiuos savivaldybei siųstus klausimus naujienų portalas atsakymų iki šiol nesulaukė:

Kodėl Sodininkų g. 2 esantys pastatai 2017 m. buvo perimti iš VDU motyvuojant, kad bus įkurtas daugiafunkcis centras, tačiau galiausiai turtas parduotas aukcione?

Ar bendruomenė išreiškė norą būtent čia įrengti daugiafunkcį centrą, ar tai buvo savivaldybės pasiūlymas?

Ar galiausiai Aleksoto bendruomenei buvo perduotos kitos patalpos arba įkurtas Aleksoto daugiafunkcis centras?

Jei ne, kada planuojama tokį centrą įkurti?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA