Kauno IX forto pastato laukia pokyčiai: atsiras kavinė, knygynas | Kas vyksta Kaune

Kauno IX forto pastato laukia pokyčiai: atsiras kavinė, knygynas

BNS 2023/01/09 17:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pradėtas remontuoti Kauno IX forto muziejaus Okupacijų ekspozicijos pastatas: planuojama į kitą vietą perkelti įėjimą, įrengti patalpas kavinei, knygynui, atnaujinti ekspozicijų sales.

Kitos forto erdvės ir ekspozicijos veikia.

Pagrindinį įėjimą į muziejų ketinama perkelti iš rytinės pastato pusės į vakarinę, pirmadienį pranešė projektavimo darbus atlikusi bendrovė „Maspro“.

Muziejuje bus įrengta laukimo erdvė su suvenyrų parduotuve arba knygynu. Prie jos numatyta patalpa lankytojų daiktų spintelėms bei drabužinei.

Muziejuje po renovacijos taip pat atsiras nauja edukacijos zona, joje baldus ir akustinę pertvarą galima bus perstatyti pagal esamus poreikius.

Bus atnaujinta ir kino salė, joje numatyta įrengti ir vietą garso bei vaizdo medžiagos sistemų valdymui.

Po rekonstrukcijos Kauno IX forto muziejaus lankytojai galės apsilankyti ir čia pradėsiančioje veikti kavinėje su lauko erdve.

Planuojama, kad po remonto darbų atsiras ir patalpos, skirtos saugoti ir prižiūrėti Kauno IX forto muziejaus rinkinius.

Taip pat suprojektuotos naujos administracinės patalpos su kabinetais darbuotojams, poilsio patalpos, apsaugos postas ir virtuvėlė.

Pasak architektės Luknės Barčaitės, siekta išsaugoti pastato vertingąsias savybes, tačiau muziejaus vidus taps pastebimai šiuolaikiškesnis.

„Visur, kur nėra saugomų pastato vertingųjų savybių, pastate numatomos šiuolaikiškos naujos apdailos lubos, grindys, sienos. Pastatas pasikeis į gerą – jis bus maksimaliai pritaikytas šiuolaikiniams poreikiams“, – teigė ji.

Anksčiau skelbta, kad viso projekto vertė – apie 10 mln. eurų, tačiau gali būti, jog dėl pokyčių statybų rinkoje ji gali ir išaugti.

IX Kauno fortui – daugiau kaip šimtas metų, jo statybos prasidėjo 1903 metais. 1915 metais jis perėjo Vokietijos kariuomenės žinion. Tarpukariu čia veikė kalėjimas. Vėliau jis perėjo sovietų, nacistinės Vokietijos žinion, čia 1941 metais vyko masinės žydų žudynės.

Septintajame dešimtmetyje prasidėjo Kauno IX forto memorialinio komplekso kūrimas. Atgavus nepriklausomybę, Kauno IX forto muziejuje įrengta ekspozicija ir apie sovietų vykdytus žiaurumus, prisimenant 1940–1941 metais forte veikusį kalėjimą. Bėgant laikui muziejuje įrengtos naujos ekspozicijos, supažindinančios lankytojus su visais IX forto istorijos etapais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA