KTU mokslininkė perspėja gyventojus dėl gaisro Garliavoje | Kas vyksta Kaune

KTU mokslininkė perspėja gyventojus dėl gaisro Garliavoje papildyta: aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą

Ketvirtadienio rytą Kauno rajone, Garliavoje, kilo gaisras polistireną gaminančioje įmonėje „Baltijos polistirenas“. KTU mokslininkė perspėja kauniečius ir Kauno rajono gyventojus dėl į orą galimai pasklidusių kenksmingų medžiagų.

„Šį rytą kauniečių nerimą sukėlė žinia apie gaisrą įmonėje „Batlijos polistirenas”. Gera žinia, kad jį pavyko greitai užgesinti.

Gaisras visuomet yra didelis oro taršos židinys, tačiau pasitaikė pranešimų apie galimai degusią produkciją – polistireną, kas verčia labiau sunerimti. Degant šiai medžiagai išsiskiria daug toksiško anglies monoksido, suodžių, taip pat gali atsipalaiduoti monomeras stirenas”, – teigia Violeta Kaunelienė, Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Aplinkosaugos technologijos katedros vedėja.

Anot jos, ūmus stireno įkvėpimas gali stipriai sudirginti kvėpavimo takus, sukelti, plaučių edemą, širdies aritmiją, slopinti centrinę nervų sistemą, t. y. sukelti vadinamą „stireno ligą”, kuriai būdingas galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, silpnumas, nuovargis ir galvos svaigimas.

„Patekęs per odą gali sukelti sudirginimą, niežėjimą ir dermatitą. Centrinės nervų sistemos depresija gali taip pat atsiranda po stireno absorbcijos per odą. Patartina vengti buvimo gaisro poveikio aplinkoje. Šiandien Kaune pučia silpnas 2 m/s rytų vėjas, taigi teršalai į miesto pusę neturėtų būti nešami”, – pažymi mokslininkė.

Tuo metu UAB „Baltijos polistirenas“ atstovai teigia, kad gaisras jau užgesintas.

„Įvykio metu žmonės nenukentėjo. Tai mums svarbiausia. Esame dėkingi ugniagesiams už jų profesionalų darbą malšinant ugnį. Bendradarbiausime su tyrimą atliekančiomis institucijomis siekdami kuo greičiau išsiaiškinti gaisro kilimo priežastis“, – komentare teigė UAB „Baltijos Polistirenas“ generalinis direktorius Mindaugas Velička.

Įmonėje, kurioje veikia du gamybos padaliniai, nukentėjo tik vienas – polistireninio putplasčio granulių putimo skyrius. Sudegė apie 3 tonas pagamintos produkcijos.

Įmonė mano, kad padaryta žala aplinkai minimali, kadangi gaisras buvo lokalizuotas.

Kaunietis Antanas Kukanauza drono pagalba užfiksavo ir gaisto padarinius. Kaip teigė UAB „Baltijos Polistirenas“ atstovai, liepsnos apgadino 25 proc. patalpos.

Papildyta 10.12 val.

Aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą

Kaip naujienų portalą „Kas vyksta Kaune” informavo Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Urtė Šimonytė, šiandien ankstyvą rytą Kauno rajone, Garliavoje, kilus gaisui polistireną gaminančioje įmonėje „Baltijos polistirenas“ į įvykio vietą, gavę pranešimą, iškart nuvyko ir Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos pareigūnai.

„Aplinkosaugininkai šiuo metu dirba įvykio vietoje, vykdomas gaisro padarinių fiksavimas ir bus atliekamas tyrimas. Iškviesta Aplinkos apsaugos agentūra ims mėginius galimai vandens ir oro taršai nustatyti. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento darbuotojai gaisrą užgesino”, – komentavo U. Šimonytė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA