Rusija uždraudė sandorius su Kauno sraigtasparnių remonto įmone | Kas vyksta Kaune

Rusija uždraudė sandorius su Kauno sraigtasparnių remonto įmone

BNS 2022/11/08 12:27
Asociatyvi / „Helisota“ „Facebook“ puslapio nuotr.

Rusija uždraudė karinio-techninio bendradarbiavimo sandorius su penkiomis Lietuvos lėktuvų bei sraigtasparnių remonto, technikos bei ginkluotės prekybos įmonėmis. Atsakomosios sankcijos pritaikytos iš viso 74 įmonėms ir organizacijoms iš „nedraugiškų šalių“.

Rusijos vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pranešime nurodoma, kad sąraše yra Lietuvos įmonės „Aviabaltika aviation Ltd.“ (tokia įmonė Registrų centre nėra registruota, tačiau veiklos aprašyme ji tapatinasi su „Aviabaltika“), „Helisota“, „Defensus“, „ASU Baltija“, „Defensa“.

Kauno sraigtasparnių remonto įmonę „Helisota“ kontroliuoja Gedimino Žiemelio valdoma aviacijos verslo grupė „Avia Solutions Group“. Kaune, Karmėlavoje veikianti sraigtasparnių remonto, aviacijos technikos bei įrangos prekybos bendrovė „Aviabaltika“ priklauso Jurijui Borisovui.

Vilniuje registruota bendrovė „Defensus“ verčiasi konsultacijomis, susijusiomis su specialios įrangos ir gaminių rinka, prekiauja ginklais ir specializuota apranga. Ją nuo spalio kontroliuoja vienas fizinis asmuo ir Latvijos įmonė „Scand energo system“.

„Defensa“, kurią valdo vieno asmens kontroliuojama Vilniaus bendrovė „Arveka“, prekiauja ginklais bei kitomis kariuomenei ir teisėtvarkai skirtomis prekėmis. Kauno bendrovė „ASU Baltija“ teikia orlaivių remonto ir priežiūros paslaugas, ji priklauso keturiems fiziniams asmenims.

„Vyriausybė patvirtino sąrašą užsienio bendrovių, kurioms taikomos sankcijos karinio-techninio bendradarbiavimo srityje. Į sąrašą įtrauktos 74 organizacijos iš Bulgarijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Kanados, Lietuvos, Slovakijos, Lenkijos, Čekijos, Juodkalnijos, Estijos ir JAV. Sandoriai karinio-techninio bendradarbiavimo srityje su šio sąrašo bendrovėmis uždrausti“, – skelbiama Rusijos vyriausybės pranešime.

Pasak jo, nutarimas pasirašytas lapkričio 5-ąją, juo iš dalies keičiamas gegužės 11 dienos nutarimas.

„Nutarimas parengtas vykdant prezidento įsaką „Dėl atsakomųjų specialių ekonominių priemonių taikymo dėl kai kurių užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų nedraugiškų veiksmų“. 2022 metų gegužę vyriausybė, vykdydama šį įsaką, patvirtino sąrašą juridinių asmenų, kuriems taikomos specialios ekonominės priemonės. Į jį buvo įtraukta daugiau kaip 30 subjektų, kurių dauguma – „Gazprom“ buvusios antrinės patronuojamosios įmonės“, – rašoma Rusijos vyriausybės dokumente.

Rusijos federalinė karinio-techninio bendradarbiavimo tarnyba galės siūlyti suteikti laikinus leidimus „tam tikriems sandoriams“ su šio sąrašo bendrovėmis ar jų antrinėmis įmonėmis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA