V. Matijošaitis atsisakė dalyvauti Antikorupcijos komisijos apklausoje Seime | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaitis atsisakė dalyvauti Antikorupcijos komisijos apklausoje Seime papildyta A. Stončaičio komentaru

R. Tenio, DELFI nuotr.

Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė, vykdanti tyrimą dėl sisteminių korupcijos priežasčių ir rizikų Kauno miesto savivaldybės viešųjų pirkimų srityje, į apklausą kvietė Kauno merą Visvaldą Matijošaitį. Vis dėlto, V. Matijošaitis posėdyje dalyvauti atsisakė argumentuodamas, kad viešieji pirkimai nėra jo kompetencijos sritis.

„Stebėtina, kodėl meras Visvaldas Matijošaitis bijo ateiti į Seimo Antikorupcijos darbo grupės posėdį ir išdėstyti savo nuomonę apie tai, kas vyksta Kauno miesto savivaldybėje. Meras yra vadovas, kuris turi žinoti, kas vyksta jo įstaigoje, turėti nuomonę ir gebėti ją paaiškinti. Kauno miesto savivaldybės pareigūnų įtarimai rekordinių kyšių ėmimu, nuolatinės istorijos apie kylančius neskaidrumus ir viešųjų pirkimų pažeidimus, mano nuomone, yra pakankamas pagrindas kelti klausimus tiek merui, tiek administracijos darbuotojams“, – antradienį išplatintame pranešime cituojamas grupės vadovas konservatorius Andrius Vyšniauskas.

Antikorupcijos komisija merui norėjo užduoti klausimus, susijusius su jo pareigomis. Pavyzdžiui, kaip įvardijame pranešime, apie V. Matijošaičio vadovaujamą Urbanistinių, architektūrinių ir investicinių klausimų komisiją, kuri yra svarbi planuojant Kauno infrastruktūrą bei formuluojant užduotis viešųjų pirkimų specialistams.

„Manau, kad vykdomo tyrimo kontekste yra svarbu sudaryti galimybę ir merui pateikti savo įvykių versiją. Gaila, kad meras bijo kalbėtis tiek su mumis, tiek su kauniečiais. Jeigu V. Matijošaitis persigalvos, būsime pasirengę išklausyti jo poziciją bet kuriuo metu“, – teigė Seimo narys.

Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius antradienio popietę perdavė V. Matijošaičio komentarą apie Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupės kvietimą „liudytojo apklausai“ ir A. Vyšniausko pareiškimą merui atsisakius atvykti.

„Nuo mano darbo teisėsaugoje jau praėjo trys dešimtmečiai, bet dar nepamiršau, kas yra liudytojų apklausa, kada ir kur ji vyksta. Apie šito išsireiškimo autorių, bandantį priklijuoti man tokią etiketę, galiu pasakyti tik tiek: tai ne politikas, o tik politikierius. Turbūt prisisapnavo, kad iš seimūno patapo pareigūnu.

Prieš imantis tokių tyrimų, pirmiau patarčiau jam išsiaiškinti elementarius dalykus, kokias funkcijas savivaldybėje atlieka meras ir ką daro administracijos vadovas. Kai išmoks šituos pagrindus, tada gal nebesinorės ir maivytis kviečiant „liudytojus“ ant kilimėlio.

Tegul juokiasi iš savęs, bet iš manęs tyčiotis neleisiu. Esu pasakęs viešai ir aiškiai, pasikartosiu dar kartą: vagių ir kyšininkų vieta – kalėjime! Tegul tas „tyrėjas“ pasižiūri į veidrodį – kad tik pačiam neprireiktų „liudyti“.

Šito konservatoriaus elgesys yra geras pavyzdys apie jo ir kitų kolegų kultūrą. Jie nemoka konkuruoti idėjomis, darbais, o sugeba tik šitaip – pigiomis provokacijomis, pildami pamazgas ant kitų. Kiekvienas blaivaus proto žmogus supranta, kaip tai yra niekinga“, – Antikorupcijos komisijos darbo grupės vadovui atsakė V. Matijošaitis.

Oficialų komisijos kvietimą rasite čia, peržiūrėti Kauno mero atsišaukimą galite čia.

Seimo Antikorupcijos grupė dirba nuo pavasario, jau apklausė Kauno miesto savivaldybės administracijos vadovus, darbuotojus, dirbančius viešųjų pirkimų srityje, kalbėjosi su savivaldybės Antikorupcijos komisijos, Kontrolės komiteto nariais, savivaldybės kontroliere, Viešųjų pirkimų tarnybos atstovais ir kitais asmenimis bei institucijomis.

Šiuo metu be siekio apklausti V. Matijošaitį grupė taip pat laukia Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamo korupcijos rizikos vertinimo dėl Kauno miesto savivaldybės viešųjų pirkimų bei Kauno miesto savivaldybės kontrolierės atliekamo tyrimo rezultatų. Jų sulaukusi grupė pateiks savo išvadas ir situacijos Kauno miesto savivaldybėje vertinimą.

Papildyta

Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare pažymėjo, kad komisijai atliekant tyrimus, nagrinėjant konkrečius klausimus ar atvejus, viešieji asmenys iki šiol geranoriškai bendradarbiaudavo su komisija ir dalyvaudavo komisijos posėdžiuose, apklausose, teikdavo reikalingą informaciją.

„Kvietime gerb. V. Matijošaičiui nebuvo nurodyta, jog jo bus klausiama apie konkrečius Kauno m. savivaldybės viešuosius pirkimus. Seimo Antikorupcijos komisija laikinajai tyrimo grupei pavedė ištirti ne vieną ar kelis konkrečius savivaldybės vykdytus pirkimus, o sistemiškai įvertinti situaciją viešųjų pirkimų srityje, galimas korupcijos rizikas, teisinio reglamentavimo trūkumus“, – paklaustas, ar Kauno mero atsimušimas neturint įgaliojimų komentuoti administracijos atliktus pirkimus yra pagrįstas, nurodė A. Stončaitis.

Jis pridūrė pasirašydamas kvietimą V. Matijošaičiui dalyvauti posėdyje tikėjęsis, kad Kauno meras dalyvaus apklausoje, kitu atveju kvietimu nebūtų buvę. Tuo metu buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas komisijai raštu pranešė, kad apklausoje nedalyvaus, nes vyksta tyrimas.

„A. Vyšniauskas šiandien komisijos posėdyje informavo apie atliekamo tyrimo eigą, planuojamus darbus ir galimą tyrimo išvados datą. A. Vyšniauskas išvardino eilę su atliekamu tyrimu susijusių apklaustų asmenų, tad išvados turėtų būti daromos įvertinus visą gautą informaciją, o vieno asmens nebendradarbiavimas man nekelia abejonių dėl būsimų išvadų objektyvumo“, – pasiteiravus, ar V. Matijošaičiui nedalyvaujant parengtas išvadas galima laikyti pagrįstomis, patikino A. Stončaitis.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas patikslino, kad šis parlamentinis organas, įvertinęs gautą skundą dėl galimos korupcijos, turi kelis pasirinkimus: perduoti medžiagą tirti teisėsaugos institucijoms, siūlyti tarnybines nuobaudas valstybės tarnautojams, atkreipti pareigūnų dėmesį į įstatymų nesilaikymą ar tarnybinės etikos pažeidimus, taip pat atsisakyti nagrinėti skundą arba nutraukti jo nagrinėjimą.

Komisijos veiklą apibrėžia LR Seimo Antikorupcijos komisijos įstatymas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA