Ką žada įkaitusi butų nuomos rinka Kaune | Kas vyksta Kaune

Ką žada įkaitusi butų nuomos rinka Kaune

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Kaip teigia agentūros „Capital” nekilnojamojo turto ekspertė Sandra Babravičienė, Kaune būsto nuomos paklausa lenkia pasiūlą, o vidutinė nuomos kaina padidėjo apie 15 procentų.

Priežastys: karas ir verslo plėtra

Ne vieną aukštąją mokyklą turinčioje laikinojoje sostinėje būsto nuoma visada buvo paklausi, nes dalis studentų rinkosi gyvenimą nuomojamuose butuose. Prie paklausos didėjimo prisidėjo auganti Laisvoji ekonominė zona, kurioje aktyviai besikuriančios verslo įmonės nuomoja butus savo darbuotojams, atvykstantiems iš įvairių šalių. Nemažai būsto Kaune nuomoja ir kariškių šeimos, iš Baltarusijos atvykę IT specialistai.

Tačiau šiemet nuomos paklausa pasiekė neregėtą šuolį, išderinant pasiūlos ir paklausos balansą. Tai karo Ukrainoje pasekmė. Ten prasidėjus karui dalis gyventojų, ieškodami ramesnio ir saugesnio gyvenimo, buvo priversti emigruoti.

Nemažai karo pabėgėlių atvyko ir į laikinąją sostinę. Statistikos departamento duomenimis, gegužės pradžioje Kaune buvo registruota beveik 9,4 tūkst. karo pabėgėlių. Dalis jų buvo apgyvendinta būstuose, kurie anksčiau buvo nuomojami. Tai smarkiai kirto būsto nuomos pasiūlai, nes tokiam paklausos pokyčiui rinka nebuvo pasiruošusi.
Susiaurėjusi butų nuoma Kaune riboja būsto pasirinkimo galimybę.

Laimi aktyviausieji

Skirtingai nuo pandemijos metais besiformuojančių poreikių, kai šeimos, o neretai ir jaunimas, ieškodavo erdvesnių butų, dabar dažnai tenka tuo, kas yra pasiūloje, be abejo, įvertinant savo finansinį pajėgumą, išaugusias elektros, šildymo, paslaugų kainas. Tad, kaip teigia nekilnojamojo turto ekspertai, paklausiausi yra vieno–dviejų kambarių butai, kurių plotas apie 50 kv. m.

Dažniausiai ieškoma būsto, esančio arčiau universitetų, Kauno klinikų. Tokius butus renkasi aukštųjų mokyklų studentai, klinikų darbuotojai. Rinkdamiesi būstą klientai įvertina ir susisiekimo galimybes. Todėl tarp populiariausių Kauno rajonų išlieka Centras, Žaliakalnis, Žemieji Šančiai, Aleksotas.

Rinkos išsibalansavimas atsiliepia kainai. Dviejų kambarių nuoma – 400–450 eurų. Tiems, kurie tikisi pigiau išsinuomoti būstą, nekilnojamojo turto ekspertai turi ir gerų žinių: laikas nuo laiko rinkoje atsiranda ir pigesnių butų nuoma Kaune, tad nuosekliai sekant skelbimus, galima butą išsinuomoti ir už mažesnę kainą.

Deja, tokie butai pastaruoju metu nuomininko ilgai nelaukia – pasirodžius skelbimui jie dažniausiai išnuomojami tą pačią dieną. Todėl patikimiau tartis su turto brokeriu, kad jis apie atsilaisvinusį nuomojamą būstą praneštų nelaukiant skelbimo pasirodymo.

Kiek ilgiau nuomininkų laukia prabangesnis būstas, bet ir šie butai per savaitę–kitą išnuomojami. Kaunas darosi vis patrauklesnis miestas, kurį renkasi ir iš kitų regionų atvykstantys žmonės, ir sugrįžtantys iš užsienio, nes sparti verslo plėtra siunčia žinią, kad čia nebus sunku įsidarbinti. Be to, rinktis skatina mieste vykstantys pokyčiai: miestas gražėja, jame nėra grūsčių, patogus švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigų tinklas.

Tad miestas sulaukia vis didesnio ir nekilnojamojo turto vystytojų dėmesio. Netrukus miestą papuoš ir nekilnojamojo turto rinką papildys trys šešiolikos aukštų gyvenamieji namai, kurie pritrauks dėmesį tų, kuriems svarbus ne tik patogus ir modernus būstas, bet ir vaizdas už lango – už šių namų langų atsivers Nemuno ir Kauno senamiesčio vaizdai.

Tendencijos kainų mažėjimo nežada

Nors nekilnojamojo turto ekspertai tikisi, kad šį pusmetį nuomojamo būsto rinka stabilizuosis, nes dalis karo pabėgėlių grįžta į Ukrainą, nuomojamo būsto fondą papildo naujos statybos, nuomos kainų mažėjimas neprognozuojamas – tik jų augimas gali sulėtėti.

Pasak nekilnojamojo turto ekspertų, tiesiog nėra prielaidų nuomos kainai mažėti. Vis labiau brangsta naujai statomas būstas, nes brangsta statybinės medžiagos, paslaugos ir viena didžiausių ES mūsų šalyje esanti infliacija – vis labiau nuvertėjantis euras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA