Parodė, kaip atrodys Nemuno salą ir Aleksotą sujungsiantis tiltas | Kas vyksta Kaune

Parodė, kaip atrodys Nemuno salą ir Aleksotą sujungsiantis tiltas

Nemuno salą ir Aleksotą sujungsiantis tiltas / Kaunas.lt nuotr.

Parengti Nemuno krantus jungiančio tilto projektiniai pasiūlymai, penktadienį pranešė Kauno miesto savivaldybė. Tikimasi, kad tilto statybos startuos jau kitais metais.

Strateginė jungtis

Specialistų teigimu, naujasis tiltas su pėsčiųjų ir dviračių takais pagerins susisiekimą su Žemojoje Fredoje statomais gyvenamųjų namų kompleksais, istoriniu Kauno miesto centru, rekreacijai skirta Nemuno sala. Taip siekiama ne tik padidinti šių miesto dalių patrauklumą, bet ir skatinti darnų judumą, pažymima Kauno savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

„Du tiltai sudarys vientisą jungtį, kuria siekiama į vieną sistemą įtraukti Kauno centro vystymui ir plėtrai svarbius objektus, pagerinti pėsčiųjų ir dviratininkų susisiekimą tarp abiejų Nemuno krantų, taip pat sujungti esamų ir skatinti naujų pėsčiųjų ir dviračių trasų vystymą”, – teigia projekto koordinatorius Andrius Indriliūnas.

Tikimasi per šiuos metus parengti techninį projektą, o kitąmet jau skelbti konkursą rangovui ir pradėti tilto statybas.

Pakoreguota pirminė vizija

Naująjį tiltą projektuoja įmonė „TEC Infrastructure” ir architektų komanda „KILD”, kurią atstovauja architektai Petras Išora, Ivane Ksnelashvili ir Dominykas Daunys. 2018 metais ta pati komanda buvo pateikus pirminius tilto iš Nemuno salos į Aleksotą sprendinius, tačiau atsižvelgiant į savivaldybės prašymą, jie – permąstyti ir optimizuoti. Tai leis sumažinti tilto statybos kaštus.

Naujojo tilto siluetas primins jau pastatytą mažąjį – turės panašią turėklų sistemą, bus šviesus, tačiau ne toks monolitiškas. Jis kuriamas iš lengvų metalinių konstrukcijų, todėl taps ažūrišku ir neužgoš vaizdo į miestą tiek nuo krantų, tiek ir nuo upės.

Anot savivaldybės, kuriamos erdvės bus lengvai pasiekiamos visiems, ypač žmonėms su negalia – tilto prieigose įkomponuojami patogūs 5 proc. nuožulnumo pandusai. Numatyta, kad tilto konstrukcijų ilgis sieks 258 metrus, o judėjimui skirtų takų plotis – 6 metrus.

„Atnaujintu siūlymu tuos pačius tikslus – sukurti sėdimą viešą erdvę prie tilto atramų ir vandens – pasieksime naujomis priemonėmis. Atsisakėme sudėtingų konstrukcijų ant tiltų ir amfiteatrus perkomponavime į Nemuno krantus. Taip sukursime multifunkcinę erdvę Aleksoto pusėje bei minimalią intervenciją į kraštovaizdį Nemuno saloje”, – tilto viziją pristatydamas kalbėjo architektūrinės projekto dalies vadovas Petras Išora.

Būsimo tilto vieta / Kaunas.lt nuotr.

Panoramų stebėjimo ir susibūrimų vieta

„Kurdami tiltą tyrinėjome Kauno viešas erdves – Žaliakalnio funikulieriaus, Šilo ir Kauko laiptų bei S. Daukanto pėsčiųjų tilto prieigas, aikštes prie Maironio muziejaus, savivaldybės ar erdvę ties Ugniagesių rūmais. Šios vidutinio dydžio lokalios erdvės turi jaukų, Kauno centrui būdingą mastelį. Kurdami tiltą, terasas ir aikštę bandėme jį atkartoti”, – pasakojo architektas Dominykas Daunys.

Architektūriškai Aleksoto pusė išraiškingesnė – tiltas įsiremia į stačiakampę aikštę, ties H. O. Minkovskių gatve. Iš jos laiptais ir pandusu galima nusileisti į asimetrišką ovalią terasą arti vandens. Amfiteatriška erdvė kompoziciškai atkartos Ugniagesių rūmų užstatymą ir aikštę, taip sukuriant jungtį tarp dviejų tiltų prieigų bei Nemuno krantų.

Nusileidus dar žemiau, gyventojai pateks į išraiškingą terasą prie vandens. Ji suformuota egzistuojančios bunos vietoje.

Žemutinė terasa Aleksoto krante / Kaunas.lt nuotr.

Pasak „KILD” architekto Ivane Ksnelashvili, tiltas per upę tarnaus ne tik kaip jungtis, bet ir taps populiaria vieta įvairioms veikloms. Tilto konstrukcijos šioje pusėje pritaikytos koncertams, lauko kinui, studentų paskaitoms.

Nemuno salos pusėje, kuriama rekreacinė erdvė apglėbs pusiasalį su buvusiu tarpukariniu uostu. Čia suplanuota kompaktiška ir laiptuota ovali terasa aplink tilto atramą. Į ją žmonės pateks parko takeliais ar pieva. Architektų sprendimai palieka atvirą kelią laivybos vystymui Nemunu ar buvusio uosto ir jachtklubo erdvės atkūrimui.

Nuo tilto ir iš viešųjų erdvių miestiečiams atsivers ikoniškos senamiesčio, naujamiesčio, salos bei Aleksoto panoramos. Jomis kauniečiai galės grožėtis ir vakarais. Turėkluose įrengtas apšvietimas žemiau juosmens neakins pėsčiųjų ir dviratininkų.

Pristatymas gyventojams

Susipažinti su „KILD” architektų ir projektavimo įmonės „TEC Infrastructure” parengta vizija galima Kauno miesto savivaldybės svetainėje. Viešas projektinių pasiūlymų pristatymas gyventojams vyks rugpjūčio 29 d. 17.00 val. Kauno miesto savivaldybės administracijos Mažojoje salėje, Laisvės al. 96.

Iki šios datos laukiama ir gyventojų pasiūlymų bei klausimų projekto vadovui-koordinatoriui Andriui Indriliūnui. Jie teikiami el. paštu andrius.indriliunas@tec.lt arba raštu, adresu Žalgirio g. 92-301, Vilnius LT-09303.

Siunčiant pasiūlymus projektuotojui, turi būti nurodyta fizinio asmens vardas, pavardė arba juridinio asmens pavadinimas, el. pašto adresas bei kiti kontaktiniai duomenys, pasiūlymo teikimo data ir motyvai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA