R. Kalantai suteiktas Kauno miesto garbės piliečio vardas | Kas vyksta Kaune

R. Kalantai suteiktas Kauno miesto garbės piliečio vardas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos antisovietinio pasipriešinimo didvyris ir laisvės šauklys Romas Kalanta po mirties paskelbtas Kauno miesto garbės piliečiu. Sprendimą aukščiausiu savivaldybės apdovanojimu įprasminti 50-ąsias jo mirties metines ir devyniolikmečio auką antradienio posėdyje vienbalsiai patvirtino Kauno miesto taryba.

„Romas Kalanta – tautos vaikas ir mūsų laisvės šauklys. Devyniolikmečio auka ne tik į gatves išvedė jaunąją kartą, pažadino tautos kovinę dvasią, bet ir sukėlė stiprią antisovietinę bangą. Diktatūrinės santvarkos, suvaržymų, prievartos ir grasinimų nepaisanti drąsa pastūmėjo valstybę į išsilaisvinimą bei nepriklausomybę.

Mūsų Laisvės alėja – tai ne vien pėsčiųjų gatvės pavadinimas, bet ir simbolis, prie kurio ženkliai prisidėjo Romas Kalanta, paaukodamas brangiausią turtą – gyvybę. Minint jo mirties metinių penkiasdešimtmetį, norime įprasminti šią iškilią asmenybę ir jo žygdarbį paskelbiant Kauno miesto garbės piliečiu“, – Kauno savivaldybės pranešime cituojamas Apdovanojimų tarybos pirmininkas Benjaminas Želvys.

Įprasminant 50-ąsiais mirties metines, IX forto muziejus ir Kauno miesto vadovai pasiūlė R. Kalantai skirti aukščiausią savivaldybės apdovanojimą – paskelbti Kauno garbės piliečiu. Tam vienbalsiai pritarė tiek savivaldybės Apdovanojimų, tiek Kauno miesto tarybos.

Valstybės ir Tautinės giesmės dieną, Liepos 6-ąją, Tarptautiniame muzikos festivalyje „Operetė Kauno pilyje“ R. Kalantai skirtą garbės medalį planuojama įteikti jo artimiesiems.

Miesto garbės piliečio vardas nuo 1991-ųjų teikiamas nusipelniusiems asmenims, savo darbais ir veikla meno, mokslo, kultūros, sporto ir visuomeninėje bei kitose srityse garsinantiems Kauno vardą Lietuvoje ir svetur. Taip pat už svarų indėlį kuriant Kauno miesto gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę ir dvasinę gerovę. Iki šiol jis suteiktas 32 asmenims.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA