Kauno ligoninė skelbia pirmo per 30 metų naujo pastato statybas | Kas vyksta Kaune

Kauno ligoninė skelbia pirmo per 30 metų naujo pastato statybas

R. Tenio nuotr.

Pirmadienį garbingi svečiai rinkosi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės kieme, kur duotas startas naujo Traumatologijos ortopedijos korpuso statyboms. Maždaug po pusantrų metų čia bus perkelti keli miesto centre veikiantys gydymo įstaigos padaliniai. Ligoninei tai padės sutaupyti, o traumas patyrusiems kauniečiams atvykti į Šilainius esą bus patogiau.

Laiko kapsulę statyboms parengtoje aikštelėje Josvainių gatvės gale įkasė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, sveikatos apsaugos ministras dr. Arūnas Dulkys, LSMU rektorius prof. dr. Rimantas Benetis ir LSMU Kauno ligoninės generalinis direktorius prof. habil. dr. Albinas Naudžiūnas.

Paskutinę cemento lopetą drėbtelėjo ir duobutę užlygino „Autokaustos“ vadovas Juozas Kriaučiūnas – naująjį ligoninės korpusą patikėta statyti bene sėkmingiausiai Kauno statybos įmonei.

Tikisi sutaupyti

Kaip žurnalistams pirmadienį įvardijo A. Naudžiūnas, Josvainių g. 2 iškilsiančiame trijų aukštų pastate įsikurs Traumatologijos punktas, dienos traumatologijos skyrius su 50 lovų, bus įrengtos penkios operacinės, konsultacijų kabinetai, rentgeno aparatas. Dabar per parą Kauno ligoninės Traumatologijos punktas Gedimino gatvėje priima apie 200 žmonių, panašus skaičius bus aptarnaujamas ir Šilainiuose.

„Pirmiausia, svarbu, kad šis pastatas bus visiškai naujas. Per 30 metų ši ligoninė jokio naujo pastato neturėjo. Antra, galėsime vienoje vietoje konsoliduoti sveikatos paslaugas: rentgeno diagnostiką, reanimaciją ir kitas. Gal sutaupysime kažkiek žmogiškųjų resursų, žinoma, bus mažesni ir šildymo mokesčiai. Turime 14 adresų įvairiose Kauno vietose. Komunaliniai mokesčiai jau dabar slegia, o dujos brangsta akyse, tad pataupytume. Ligoninei tai be galo svarbu“, – nurodė Kauno ligoninės generalinis direktorius.

LSMU Kauno ligoninės Traumatologijos ortopedijos korpuso statybos pradžia
Tuščiame sklype Josvainių gatvėje per 18 mėnesių iškils naujas Traumatologijos korpusas / R. Tenio nuotr.

Jo manymu, didelės problemos atvykti į naująjį Traumatologijos ortopedijos korpusą nebus, susisiekimas čia geras, yra daugiau erdvės pasistatyti automobiliams. Be to, savivaldybė žada įrengti dar daugiau automobilių stovėjimo aikštelių, tuo metu centre transporto priemonės grūdasi ir jų tiesiog nėra kur pasistatyti.

Beje, projektą parengusiems UAB „Projektų ekspertai“ architektams Kauno regioninė architektūros taryba (RAT) turėjo tam tikrų pastabų. Beveik prieš dvejus metus projektą nagrinėjusi RAT rekomendavo ieškoti stipresnės architektūrinės raiškos, tobulinti pacientų ir personalo atvykimo bei išvykimo, judėjimo pastato viduje ryšius. Kauno RAT išvadą dėl projekto rasite čia.

Svarsto įvairius perkėlimo variantus

Gedimino gatvėje esantis ligoninės korpusas, anot A. Naudžiūno, gyvuoja 120 metų ir pagyvens dar kelerius. Vis dėlto, patalpos labai sudėvėtos ir joms reikėtų kapitalinės renovacijos, atnaujinti stogą ir t. t. Sovietinė statyba žymiai naujesnė, Traumatologijos punktas prieš 12 metų rekonstruotas, tad jis galės sėkmingai funkcionuoti kol paslaugos bus perkeltos į Šilainius.

„Centre dar veikia nedideli nervų, vidaus ligų ir reabilitacijos skyriai, kurie taip pat bus iškelti. Vietos dar derinamos su partneriais. Kauno klinikos statys modernų infektologijos centrą – jeigu išsikels iš Infekcinių ligų klinikos, ten liks vieta, o jei nespės išsikelti, rasime vietos centriniame pastate. Šildymo kainos, mokesčiai auga, tad truputį pasikonsoliduoti būtų labai gerai“, – pažymėjo A. Naudžiūnas.

Naujasis korpusas bus pirmas Kauno ligoninės statinys per 30 metų / LSMU Kauno ligoninės nuotr.

Kapsulės įkasimo ceremonijoje jis taip pat priminė ligoninę Šilainiuose turint 11 ha ploto, „kur galima daug ką daryti“. A. Naudžiūnas širdingai dėkojo projektą realizuoti padėjusiam merui už konstruktyvius susitikimus ir stiprią kavą.

Turtą miesto širdyje ketina parduoti

Kauno meras V. Matijošaitis žurnalistams sakė, kad ligoninė turi būti vienoje vietoje ir negali būti po gabalėlį išbarstyta visur. Sprendimas Šilainiuose statyti naują ligoninės korpusą ir vadybiniu, ir pasiekiamumo požiūriais, pasak mero, yra labai teisingas.

„Vieta Šilainiuose žymiai geresnė, patrauklesnė. Antras dalykas, ir centre, ir čia esantys pastatai priklauso miestui, tad mums jokių keblumų nesudaro padidinti pajėgumus Šilainiuose, o pacientams ir personalui bus paprasčiau. Laisvės alėjoje tegul gyvena žmonės ir dūzgia gyvenimas“, – dėstė V. Matijošaitis.

Jis pridūrė, kad Kauno centre, kur dabar veikia ligoninė, savivaldybė neturi jokių planų.

LSMU Kauno ligoninės Traumatologijos ortopedijos korpuso statybos pradžia
Savivaldybė Kauno centre tuščią liksiantį nekilnojamąjį turtą laiko miestui nereikalingu / R. Tenio nuotr.

„Miestas į tą vietą žiūri kaip į nekilnojamąjį turtą, kuriuo, kaip ir visu atliekamu turtu, atsikratome, parduodame. Ten gali gyventi žmonės, bus butai ar biurai, kažkas atsiras. Pirmiausia, tą gerą vietą reikia atlaisvinti, o po to kas įsigis, tas ir svarstys, ką galima statyti pagal Kauno detalųjį planą, ar tai būtų kotedžai, ar baseinai, ar kažkas kito“, – aiškino V. Matijošaitis.

Naujojo Traumatologijos ortopedijos korpuso statybos miestui kainuos apie 9 mln. eurų, projektą įgyvendinti numatyta per 18 mėnesių. Viešąjį statybos darbų pirkimą organizavo Kauno miesto savivaldybės administracija, sutartis su rangovu UAB „Autokausta“ pasirašyta kovo 23 d.

Lietuvai ir Latvijai reikia pasitempti

A. Dulkys pastebėjo, kad sužeidimai, traumos sudaro beveik kas trečią Lietuvos gyventojų situaciją, kurioje reikalinga medicininė pagalba. Dėl to investicijos į priėmimo, skubios pagalbos skyrius, kuriuose per metus apsilanko apie 250 tūkst. gyventojų, yra labai svarbios. Ne mažiau svarbus kitas etapas, nes apie 40 tūkst. žmonių tenka gydytis stacionare.

LSMU Kauno ligoninės Traumatologijos ortopedijos korpuso statybos pradžia
A. Dulkys pažymėjo, kad Lietuvoje ir Latvijoje po traumų miršta daugiausia žmonių ES / R. Tenio nuotr.

„Čia itin reikšminga savivaldybės pagalba ir supratimas, kad Kauno ligoninę reikia stiprinti kaip šalies traumatologinio branduolio dalyvę, investuoti į darbo kokybę, kad turėtume šiuolaikines patalpas. Mūsų rodikliai nežiba. Lietuva ir Latvija pagal mirtingumą po traumų yra Europos Sąjungos (ES) dugne, tad pasistiebti yra kur.

Ligoninės vadovas taip pat pasakė svarbią žinią, kad paciento aptarnavimui labai blogai, kai ta pati organizacija veikia 14-oje skirtingų vietų. Jeigu pasižiūrėsime į kitas šalis, formuojasi gydymo įstaigų miesteliai ir pakraščiai tam yra patogesni, nes ten galima įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, kur patogu atvažiuoti, eismas nesikerta su miesto srautais“, – paaiškino sveikatos apsaugos ministras.

Jis, kaip ir Kauno meras, akcentavo, kad skubi pagalba, priėmimo skyriai turėtų būti koncentruojami vienoje vietoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA