Vis daugiau ukrainiečių mokomi lietuvių kalbos: orientuojasi į darbo rinką | Kas vyksta Kaune

Vis daugiau ukrainiečių mokomi lietuvių kalbos: orientuojasi į darbo rinką

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Besitęsiant karui Ukrainoje ir vis daugėjant pabėgėlių, lietuviai nelieka abejingi ir stengiasi sukurti jiems kuo patogesnį gyvenimą. Ukrainiečiams suteikiamas ne tik būstas, bet ir galimybė mokytis lietuvių kalbos. Papildomo ugdymo mokymo platforma mokosi.lt kartu su savanoriais mokytojais organizuoja nemokamas nuotolines pamokas suaugusiems ukrainiečiams, prie kurių prisijungė jau 300 žmonių.

Prie šios iniciatyvos prisidėjo jau 26 lietuvių kalbos mokytojai, iš kurių 14 yra kauniečiai. Mokytojai noriai dalyvauja ir jungiasi prie pagalbos Ukrainos piliečiams, kurių mokosi.lt platforma gali priimti iki tūkstančio. Ši savanoriška veikla yra koncentruota į asmenis, kuriems reikalinga bent minimali lietuvių kalba darbo rinkoje, tačiau amžiaus riba nėra nurodyta.

„Mes nepateikėme jokių gairių, kas gali jungtis į mokymus, bet natūraliai susiklostė, kad šią dieną mokosi suaugę ir jų paaugliai vaikai (17 paauglių). Vaikai integruojami į mokyklas ir popamokinę veiklą, suaugusiems sudėtingiau, nes jie nepapuola į jokią erdvę, kurioje vyktų mokymai. Mūsų mokymų tikslas – palengvinti suaugusiųjų adaptaciją darbo rinkoje ir kasdieninėje veikloje“, – „Kas vyksta Kaune“ teigė mokosi.lt įkūrėja Jurgita Jaruševičienė.

Kaip sakė J. Jaruševičienė, mokymosi procesas vyksta sėkmingai, tačiau kartais pasitaiko nesklandumų, mat ukrainiečiams lietuvių kalba yra gan sunki, bet už tokią pagalbą jie yra labai dėkingi.

„Susiduriame tik su bėda, kai mokiniai mokosi per telefoną, o ne prie kompiuterio ekranų. Jau turėjome atvejų, kai spausdinome mokomąją medžiagą ir vežėme ukrainiečiams į namus. Labai džiaugiamės, kad po mėnesio pamokų daugelis gali pasakyti savo vardą, kaip jaučiasi, iš kur atvažiavo, paklausti krypties ir kitų būtinų dalykų. Grupėse dalyvauja 4-8 mokiniai, kartais mokytojai pasiūlo ir individualias pamokas tiems, kas dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalėjo prisijungti prie grupės“, – pasakojo mokosi.lt įkūrėja.

J. Jaruševičienė pateikė kelis ukrainiečių mokinių atsiliepimus.

„Aš labai džiaugiuosi mokytoja, kuri mus moko lietuvių kalbos. Ši kalba yra labai sunki, tačiau su laiku ji tampa vis lengvesnė. Labai komfortiškai jaučiamės su mokytoja, per pamokas dažnai ir pasijuokiame. Ačiū už suteiktą galimybę mokytis“, – dėkoja Vladislavas Baranenko.

„Didelis ačiū Lietuvos žmonėms ir visiems tiems, kurie neabejingi padėti, ir už viską, ką darote dėl Ukrainos žmonių. Lietuvių pamokos mums yra labai naudingos ir reikalingos, kadangi esame jūsų žemėje ir norime išreikšti padėką bent išmokdami jūsų kalbą. Labai ačiū“, – tautiečiui antrina Irina Dziha.

Lietuvių kalbos mokymai ukrainiečiams / J. Jaruševičienės nuotr.

Idėja mokyti suaugusius ukrainiečius kilo vien todėl, jog valstybė didesnį dėmesį skiria jaunesnio amžiaus vaikams – pamačiusi suaugusiems besiveriančią edukacinę nišą, mokosi.lt platforma sėkmingai į ją žengė.

„Kaip „EdTech“ įmonė dalyvavome diskusijose su Švietimo ministerija ir Užsienio reikalų ministerija, kuriose įvairios įmonės dalijosi, kuo gali padėti ir prisidėti gerinant iš Ukrainos atvykusių žmonių buvimą Lietuvoje švietimo prasme. Supratome, kad iš esmės pagrindinis dėmesys yra skiriamas mokyklinio amžiaus vaikų integracijai į mokyklas ir popamokinę veiklą.

Kadangi mokosi.lt dirba virš 40 mokytojų, galinčių dėstyti lietuvių kalbos pagrindus, nusprendėme pasiūlyti savo paslaugas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems tam, jog padėtume lengviau adaptuotis darbo rinkoje ir suteiktume galimybę paprastomis frazėmis bendrauti lietuviškai. Taip pat organizavome nemokamus mokymus „Kaip mokyti užsieniečius lietuvių kalbos“ su tikslu padėti visiems Lietuvos mokytojams, kurie dirba su ukrainiečiais, pateikdami pagrindinius dėstymo metodus ir reikalingą medžiagą“, – teigė J. Jaruševičienė.

Mokymai „Kaip mokyti užsieniečius lietuvių kalbos“ / J. Jaruševičienės nuotr.

Norint pradėti mokytis mokosi.lt platformoje, ukrainiečiai turi kreiptis asmeniškai (elektroniniu paštu, telefonu, per socialinius tinklus „Facebook“, „Instagram“), arba pati platforma iš įmonių ar savivaldybių gauna sąrašus asmenų, kuriems reikalingos lietuvių kalbos pamokos.

Apie ukrainiečių lietuvių kalbos mokymąsi konkrečiai Kaune naujienų portalui pakomentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė. Anot jos, vaikams priskiriama speciali programa pagal tai, kokius sugebėjimus jie turi.

„Kiekvienam atvykusiam vaikui iš Ukrainos sudaromas individualus ugdymo planas, atsižvelgiant į jo tėvų ar globėjų lūkesčius, mokinio žinias ir pasiekimus. Kauno miesto ugdymo įstaigose šiuo metu mokosi per tūkstantį mokinių. Lietuvių kalba jiems dėstoma 4–6 pamokas per savaitę, priklausomai, ar tai pradinio, ar vidurinio ugdymo programos. Mokykla gali organizuoti ir daugiau pamokų, atsižvelgiant į esamus realius poreikius“, – aiškino O. Gucevičienė.

Prie iniciatyvos mokyti ukrainiečius prisideda ne tik mokyklos, bet ir universitetai. Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) savo ruožtu priima įvairaus amžiaus asmenis, su tikslu išmokyti lietuvių kalbos pagrindų.

„VDU dėstytojai, studentai ir alumnai savanoriai veda kalbos kursus. Šiuo metu veikia 7 grupės, jose mokosi 140 žmonių. Kitą savaitę startuos dar trys grupės. Dalyvių amžius labai įvairus – moksleiviai, studentai, kartais mamos atsiveda ir savo mažamečius.

Lietuvių kalbos mokomasi ir neformalioje aplinkoje. VDU Užsienio kalbų instituto organizuojama veikla „Kalbų kavinė“ leidžia pagerinti kalbų įgūdžius ar tiesiog susipažinti, pabendrauti. Prieš savaitę vykusiame susitikime dalyvavo tiek ukrainiečiai, tiek moksleiviai iš Dariaus ir Girėno gimnazijos bei VDU studentai. Ukrainiečiai mokė frazių ukrainiečių kalba, o moksleiviai pasakojo apie Kauną, savo mėgstamas vietas.

VDU Humanitarinių mokslų fakultete atidarytos 3 lietuvių kalbos A1 lygio grupės, skirtos į VDU priimtiems ukrainiečiams studentams. Čia jau lietuvių kalbos pradmenų mokosi 45 studentai“, – situaciją Kaune apžvelgė O. Gucevičienė.

VDU lietuvių kalbos kursuose mokytis norintiems ukrainiečiams reikia registruotis čia.

Valstybinėse ugdymo įstaigose ukrainiečių vaikų lietuvių kalbos mokymui papildomai registruoti nereikia, kadangi kalbos pagrindų mokymas įtrauktas į jų pamokų tvarkaraščius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA