Duris atveria legendinis kino teatras „Romuva“ | Kas vyksta Kaune

Duris atveria legendinis kino teatras „Romuva“

„Romuva“ / R. Tenio nuotr.

Seniausias Lietuvos kino teatras „Romuva“ balandžio 22 d. atvers duris lankytojams. Po rekonstrukcijos žiūrovų čia lauks dvi šiuolaikiškos salės, išdidintoje scenoje galės vykti muzikos, teatro, šokio ir kitų atlikėjų pasirodymai. Istorinis pastatas taps jaukia, šiuolaikiška, drąsia ir atvira kultūros erdve. Pristatomas ir atnaujintas logotipas bei pavadinimas – Kino namai „Romuva“.

Naujai atgimęs tarpukario perlas

„Tai labai svarbus ir reikšmingas įvykis Kauno kultūriniame gyvenime. Ilgai lauktas „Romuvos“ atidarymas suteiks galimybę kauniečiams sugrįžti į savo pamėgtus kino namus, su kuriais daugelį sieja malonūs prisiminimai. Kaunas vėl bus praturtintas šiuolaikiška aukštos meninės vertės kino programa“, – mintimis dalijosi Kino namų „Romuva“ direktorė Rūta Mašanauskaitė.

Šventinis atidarymo renginys kvies pasivaikščioti po unikalius Art Deco elementus išsaugojusias kino teatro erdves, pažinti pastatui ir jo istorijai dedikuotą parodą bei išbandyti naująsias kino sales, rašoma Kauno kino centro „Romuva“ pranešime žiniasklaidai.

Pirmųjų lankytojų lauks speciali programa – naktinis filmų maratonas, leisiantis trumpam pamiršti kasdienes problemas ir pasinerti į magiškus nuotykius.

Paruošta speciali programa

Atidarymo renginio dalyvių laukia  išskirtinė staigmena – naujai įkurtoje Kamerinėje kino salėje bus galima išvysti 1940 m. balandžio 18 d. „Romuvos“ atidarymo proga rodytą klasikinį filmą „Didžioji meilės simfonija“. Tarpukario spaudoje apie jį rašyta: „Tai nepaprasto grožio filmas. Tai sužavėtų širdžių melodija. Tai auksinis meilės raštas gyvenimo matmenyse, pilname bandymų ir kančių“ („Lietuvos žinios“, 1940, bal. 18, p. 5.).

Naktinio filmų maratono žiūrovams paruoštas platus repertuaras – daniškos komedijos „Laukiniai vyrai“ premjera, geriausios europietiškos komedijos prizu apdovanota norvegiška juosta „Beibis nindzė“, festivalyje „South by Southwest“ kritikų išgirtas „Nepakeliamas milžiniško talento svoris“, drauge su Vilniaus tarptautiniu trumpųjų filmų festivaliu parengta ir speciali trumpametražių filmų programa. Šie filmai šmaikščiai ir ironiškai pasakoja netikėtas paprastų žmonių istorijas.

Daugiau kaip 80 metų istorijos

„Romuvos“ pastato istorija prasidėjo dar 1938 metais, kai verslininkai Antanas ir Petras Steikūnai įsigijo sklypą Laisvės alėjoje ir vos po kelerių metų, 1940-ųjų balandį, atidarė kino teatrą „Romuva“. Tarpukariu jis pripažintas erdviausiu, moderniausiu ir originalumu pralenkiančiu ne tik Kauno, Lietuvos, bet ir kai kuriuos Baltijos šalių kino teatrus.

2015 metais pastatui suteiktas Europos paveldo ženklas, o šiuo metu jis – vienas iš Kauno modernizmo architektūros simbolių, pretenduojančių patekti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Daugiau nei aštuonis dešimtmečius veiklos metų skaičiuojantis kino teatras tapo ne tik kokybiško kino bei renginių erdve, bet ir daugelio kauniečių yra minima kaip susitikimų, pasimatymų bei susipažinimo vieta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA