Tarybos narys ir mero sūnus D. Matijošaitis nedeklaravo privačių interesų | Kas vyksta Kaune

Tarybos narys ir mero sūnus D. Matijošaitis nedeklaravo privačių interesų susijusių įmonių pajamos viršija 700 mln. eurų, patikslinta

D. Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Nors politikams privaloma deklaruoti savo verslo interesus, kai kurie vis dar nesivargina laikytis nustatytų taisyklių. Vienas jų – Kauno miesto tarybos narys, mero sūnus Dainius Matijošaitis. Portalas „Kas vyksta Kaune“ išsiaiškino, kad minėtas politikas, aktyviai dalyvaujantis versle, paskutinį kartą savo privačius interesus deklaravo 2019-aisiais. D. Matijošaičio deklaracija yra neatnaujinta, todėl visuomenė su ja susipažinti neturi galimybės. 

Vėluoja pateikti daugiau nei metus

Pradėjus aiškintis situaciją, kodėl vienintelis iš 41-o miesto tarybos nario D. Matijošaitis nėra pateikęs duomenų, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) portalui „Kas vyksta Kaune“ paaiškino, jog šiuo metu yra laikytina, kad politikas nėra pateikęs privačių interesų deklaracijos, nes jis jos nepateikė pernai, iš naujo, per nustatytą terminą.

VTEK atstovės komunikacijai ir tarptautiniam bendradarbiavimui Eglės Ivanauskaitės pastebėjimu, pasikeitus deklaruotiniems duomenims, asmuo patikslinti arba papildyti deklaraciją privalo ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų. Tai reiškia, kad tarybos narys jau daugiau nei metus vėluoja pateikti deklaraciją, o apie D. Matijošaičio privačius interesus komisijos turimi duomenys yra 2019 metų.

„Deklaracijos nesimato todėl, kad komisija deklaruojantiems asmenims buvo davusi pusę metų laiko pateikti deklaracijas per 2021 m. pradėjusią veikti naują Privačių interesų registro (PINREG) sistemą. Terminas buvo iki kovo mėnesio, paskui pratęstas iki birželio. Asmenys, per tą laikotarpį iš naujo nepateikę privačių interesų deklaracijos, komisijos šiuo metu laikomi nepateikusiais tokios deklaracijos“, – naujienų portalui konstatavo E. Ivanauskaitė.

Iš pradžių sulauks paraginimo

Iš „Kas vyksta Kaune“ gavusi informacijos, kad D. Matijošaičio deklaracija neprieinama PINREG sistemoje ir, galimas daiktas, yra pasenusi, VTEK šį klausimą nagrinės oficialiai. Kaip pažymėjo E. Ivanauskaitė, tokiais atvejais asmeniui gali būti siunčiamas raginimas per tam tikrą komisijos nustatytą laikotarpį pateikti deklaraciją. Jeigu tai būtų nepadaryta, komisija turėtų teisę pradėti tyrimą.

„Komisija tokiais atvejais gali teikti raginimą, nes yra numatytos tokios galimybės pagal įstatymą. Vakar gavome prašymą, tuo pačiu yra užregistruotas dokumentas dėl deklaracijos trūkumo ir jis savo eiga bus vykdomas. Paprastai tokie dalykai išnagrinėjami per porą savaičių“, – penktadienį kalbėjo VTEK atstovė, apie tolesnius veiksmus pažadėjusi informuoti.

Anot E. Ivanauskaitės, pirmiausia sprendimus priimantis kolegialus organas – Vyriausioji tarnybinės etikos komisija – turi apsvarstyti klausimą. Kol sprendimas nepriimtas, pašnekovė nesiėmė komentuoti, koks terminas galėtų būti skirtas privačių interesų deklaracijai pateikti.

Metinės pajamos siekia 728 mln. eurų

Tuo metu „Kas vyksta Kaune“ pasiaiškino, kokias pareigas be tarybos nario eina garsios Kauno šeimos atžala, kokių įmonių akcijomis disponuoja. Iš Registrų centro surinkti duomenys rodo, kad Visvaldo Matijošaičio sūnus be politinio mandato dar yra bent 11-os bendrovių vadovas, akcininkas, valdybos pirmininkas ar narys.

D. Matijošaitis užima aukštas pareigas devyniose uždarosiose akcinėse bendrovėse ir dviejose žemės ūkio bendrovėse. Su tarybos nariu siejamos įmonės per 2020 m. gavo 728 mln. eurų pajamų, o bendras grynasis jų pelnas siekė daugiau nei 18 mln. eurų.

Verslininkas, politikas ir lenktynininkas taip pat vadovauja ne pelno siekiančiam Irenos Matijošaitienės fondui, kurio pajamas 2020 m. sudarė 2 tūkst. eurų.

Tėvas ir brolis deklaracijas pateikė tvarkingai

Paskutinė viešai prieinama D. Matijošaičio privačių interesų deklaracija teikta Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) per 2019-ųjų savivaldybių tarybų rinkimus. Joje įvardijami politiko ryšiai su septyniomis įmonėmis – palyginus VRK ir naujausius Registrų centro duomenis, matyti, kad D. Matijošaitis verslininko karjeroje padarė šuolį pirmyn.

Galima paminėti, kad V. Matijošaičio ir Šarūno Matijošaičio privačių interesų deklaracijos PINREG sistemoje yra pateiktos. Kauno meras dokumentą registravo 2021 m. gegužės 28 d., o vyresnėlis sūnus – tų pačių metų gegužės 27 d., deklaracijas atitinkamai galite peržiūrėti čia ir čia.

Su D. Matijošaičiu telefonu susisiekti „Kas vyksta Kaune“ penktadienį nepavyko. Į tarybos narius dėl „Autokaustos“ ir mero verslo interesų Rusijoje kreipęsis naujienų portalas komentarų iš Matijošaičių taip pat nesulaukė, politikai neatsakė ir į klausimus, kokį konkrečiai nekilnojamąjį turtą Kauno mieste jie pastaruoju metu įsigijo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA