Pirmasis Šančių dangoraižis artėja prie 16-ojo aukšto | Kas vyksta Kaune

Pirmasis Šančių dangoraižis artėja prie 16-ojo aukšto

D. Biržiečio nuotr.

Pernai pavasarį A. Juozapavičiaus prospekte prasidėjusios daugiabučių statybos sparčiai juda pirmyn. Kaip skelbia vystytojai, pirmasis namas jau netoli numatyto aukščio, įsibėgėja antrojo namo statybos. Planuojama, kad naujakuriai į arčiausiai geležinkelio tilto esantį korpusą įsikels jau šiemet.

Statybos juda visu greičiu

Kaip sausio pradžioje paskelbta „Kaunoramos“ „Facebook“ puslapyje, A namas jau matomas iš daugelio miesto vietų ir netrukus bus pasiektas 16-as aukštas. Darbai juda pagal grafiką, tad esą jau šiemet čia galės įsikurti pirmieji gyventojai.

Pasak vystytojų, B namo statybos įgauna pagreitį, baigtas pagrindinis ir sudėtingiausias konstrukcijų etapas. Taip pat ruošiamasi C namo statyboms, „Kas vyksta Kaune“ nuotraukose matyti, kad liejami trečiojo korpuso poliniai pamatai.

Antradienio popietę statybvietėje virė veiksmas, darbininkai plušėjo prie visų trijų daugiabučių. Projektą įgyvendinančios statybos valdymo bendrovės „Contestus“ projektų vadovė Ligita Kavaliauskienė naujienų portalui anksčiau sakė, kad statybų eiga bus vykdoma atsižvelgiant į rinkos situaciją Kaune ir visoje šalyje, tad reikia manyti, kad šiems butams yra didelė paklausa.

Oficialioje „Kaunoramos“ svetainėje nurodoma, kad A bokšte telikęs vienas butas trečiame aukšte, kuris jau rezervuotas, taip pat atidaryta rezervacija B bokšto butų, kurių likę 53.

Pirmąjį bokštą numatoma baigti šių metų vasarą, bendra projekto vertė siekia apie 20 mln. eurų. Objekto statytojas yra 2020-ųjų pabaigoje įsteigta bendrovė „Juozapaviačiaus139A“, įsigijusi projektą iš jį vystyti pradėjusios „ABS Development“.

Įrengs virš 160 butų

Kaip 2021-ųjų kovą skelbė „Kas vyksta Kaune“, 7781 kv. m ploto sklype adresu A. Juozapavičiaus pr. 139A vietoje buvusių palaikių pastatų kyla architektų biuro „G. Natkevičius ir partneriai“ suprojektuotas trijų vienodų 16 aukštų korpusų daugiabutis gyvenamasis namas su požemine automobilių saugykla.

Statybvietė 2021-ųjų kovą

Pirmuose dviejuose aukštuose projektuojama po tris dviaukščius šešių kambarių butus, 3-13 aukštuose bus įrengta po keturis butus, 14-15 aukštuose – po tris butus, o viršutiniuose A ir B bokštų aukštuose – po vieną prabangų penthauzą. Iš viso monolitinių gelžbetoninių konstrukcijų daugiabutyje su pilkos spalvos aliuminio stiklo fasadų apdaila projektuojami 162 butai – po 54 kiekviename korpuse.

Trys korpusai bus sujungti požeminiu aukštu, kuriame numatyta automobilių saugykla ir pagalbinės patalpos. Sklype greta pastato taip pat suprojektuota antžeminė automobilių stovėjimo aikštelė, vietos vaikų žaidimų aikštelei, vyresnio amžiaus žmonių poilsiui, buitinių atliekų konteineriams.

Antžeminėje aikštelėje ir požeminėje saugykloje transporto priemonių pagal pirminį projektą planuota sutalpinti 162, bet skaičius padidintas kone dvigubai – šiuo metu skelbiama, kad projektuojamas 300 vietų parkingas.

Brangiausi apartamentai – už milijoną eurų

43-138 kv. m ploto butų kainos svyruoja tarp 116 ir 526 tūkst. eurų, priklausomai nuo būsto dydžio ir aukšto. Apie pusę milijono kainuoja 15-ame aukšte numatomi erdvūs 4 kambarių apartamentai.

Visgi tai dar ne kainos ir prabangos viršukalnė. Ypatingam klientui taupomi prabangūs 5 kambarių, 312 kv. m penthauzai su privačiomis terasomis 16-uose daugiabučių aukštuose.

„Šis būstas, kurio kaina siekia apie 1 mln. eurų, nereklamuojamas, paliekame saldainį“, – pernai gegužę „Kas vyksta Kaune“ sakė Ieva Meilutė, viena iš NT įmonės „Capital“ brokerių, atsakingų už patalpų pardavimą Žemųjų Šančių dangoraižiuose.

Vidutinė kvadratinio metro kaina „Kaunoramoje“ šiuo metu siekia apie 2800 Eur/kv. m ir tai yra gerokai daugiau nei 2260 Eur/kv. m pernai gegužę. Tiesa, priskaičiavus 15-o aukšto apartamentus, vidutinė laisvų butų kvadrato kaina padidėtų dar bent pora šimtų eurų.

Aktyvistai daugiabučiams sakė „ne“

Reikia paminėti, naujieji A. Juozapavičiaus aukštaūgiai žavi ne visus. 2018 m. parengtose Kauno regioninės architektūros tarybos išvadose projektui nepagailėta kritikos, o Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė Vita Gelūnienė pradedant darbus „Kas vyksta Kaune“ teigė, kad šioje miesto dalyje tai yra nepageidautinas statinys.

„Urbanistinis vaizdas bus visiškai sudarkytas, žymiai pakeistas reljefas, pastatai prastins vietinių žmonių gyvenimo kokybę, sukels insoliacijos bėdų. O, turbūt, pati aštriausia šio rajono problema – chaotiškas urbanistinis vystymas, kai daug gyventojų yra prigrūdama į tam nepritaikytą gatvių sistemą. Tada susidaro automobilių srautai, kurių neįmanoma valdyti, neišsprendžiamos parkavimo problemos ir kenčia visi aplinkiniai gyventojai“, – vardijo V. Gelūnienė.

Tuo metu projekto architektūrinės dalies vadovo Gintauto Natkevičiaus galva, 16 aukštų daugiabutis šioje Kauno vietoje, slėnyje, nėra per aukštas. Architektas pabrėžė, kad toks objektas Šančiuose nubraižytas remiantis savivaldybės urbanistų patvirtintu detaliuoju planu, kuriame numatyti aukštybiniai pastatai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA