Seimo konservatoriai siūlo Ž. Pavilioniui palikti Užsienio reikalų komiteto vadovo postą | Kas vyksta Kaune

Seimo konservatoriai siūlo Ž. Pavilioniui palikti Užsienio reikalų komiteto vadovo postą papildyta

BNS 2021/12/14 10:41
R. Tenio nuotr.

Seimo konservatoriai siūlo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Žygimantui Pavilioniui trauktis iš šio posto, sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Mes frakcijoje kreipėmės į kolegą Žygimantą prašydami jo paties priimti atitinkamą sprendimą įvertinus visas aplinkybes. Tai buvo toks vienbalsis pasiūlymas ir sprendimas“, – žurnalistams Seime antradienį sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Anot jos, frakcija tikisi, kad Ž. Pavilionis sprendimą priims „kelių dienų bėgyje“

„Kaip jau minėjau, žmonės turi ir stiprių savybių, ir savybių, kurios trukdo, konstruktyviam darbui tarpinstitucine prasme, tam tikri dalykai kelia iššūkių. Siekiant, kad būtų kuo normalesnė atmosfera, frakcija ir pasiūlė tokį sprendimą“, – pridūrė ji.

Anot jos, frakcijos sprendimą lėmė „epizodų seka“.

„Visi puikiai esate sekę, nušvietę viešojoje erdvėje ir aštrią retoriką, ir kartais galbūt keistus pasirinkimus komentuoti vienus ar kitus dalykus, ar tarptautinėje erdvėje pasirinkti vieną ar kitą komentavimo, ar kalbėjimo būdą. Visa tai susidėjo ir nusprendė frakcija, kad būtų sveikiau turbūt, jeigu žmogus priimtų tam tikrą sprendimą ir nuspręstų nevadovauti komitetui“, – tvirtino R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Jos teigimu, Ž. Pavilionio vieši komentarai skyrėsi nuo Vyriausybės pozicijos, ypač dėl baltarusiškų trąšų tranzito.

„Gerbiamo Žygimanto komentarai viešumoje rodė, kad jis renkasi kitokį problemų sprendimo būdą, kuris nevisiškai atitiko tos krypties, kuri buvo matoma Vyriausybėje, kuri ėmėsi problemą spręsti. Matyt, prasilenkia čia pasirinkti būdai“, – Seime kalbėjo konservatorių seniūnė.

Ji teigė, kad nekalbėta, kas galėtų vietoj Ž. Pavilionio vadovauti Užsienio reikalų komitetui.

Premjerė Ingrida Šimonytė pirmadienį interviu LRT pareiškė, kad kurie bendražygiai jai žeria nepagrįstus kaltinimus ir turėtų atsakyti už savo žodžius.

„Ko turbūt iki šiol nėra buvę yra tai, kad žmonės, kuriuos laikai bendražygiais, praktiškai tave apkaltintų darbu Lukašenkos režimui. Man atrodo, kad atsakomybė už tavo žodžius taikoma visiems. Man yra taikoma, bet taip pat ir kitiems“, – sakė I. Šimonytė.

Ž. Pavilionis pastaruoju metu aštriai pasisakė dėl nevykdomų JAV sankcijų Baltarusijos trąšų gamintojui „Belaruskalij“. Jis teigė, kad trąšų tranzitas privalėjo sustoti pirmą sankcijų dieną – gruodžio 8 dieną, tuo metu Vyriausybė tvirtina, kad to padaryti buvo neįmanoma.

Atsakomybė už savo žodžius taikoma visiems

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad kai kurie bendražygiai jai žeria nepagrįstus kaltinimus ir turėtų atsakyti už savo žodžius.

Ji interviu LRT laidai „Dienos tema“ pirmadienį pripažino turinti omenyje ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Ž. Pavilionį.

„Ko turbūt iki šiol nėra buvę yra tai, kad žmonės, kuriuos laikai bendražygiais, praktiškai tave apkaltintų darbu Lukašenkos režimui. Man atrodo, kad atsakomybė už tavo žodžius taikoma visiems. Man yra taikoma, bet taip pat ir kitiems“, – sakė I. Šimonytė.

„Turbūt nebus labai nuostabu, jeigu pasakysiu, kad komiteto pirmininko labai kategoriška pozicija aišku šioje situacijoje man labai neprideda tikėjimo, kad aš turiu palaikymą bent jau iš komiteto pirmininko“, – pridūrė ji, paklausta, ar kalba apie Užsienio reikalų komiteto vadovą.

Neabejoja kompetencija

Ž. Pavilionis sako neabejojantis premjerės kompetencija ar vertybėmis

„Nemanau, kad mano asmeninis palaikymas yra toks reikšmingas, tačiau viešai pareiškiu, kad niekada – nei viešai, nei ne viešai, net bendraudamas su pačiais artimiausiais žmonėmis – nesu suabejojęs Premjerės kompetencija ar jos vertybėmis, kurios in corpore visada nukreipia visą mūsų vyriausybę (ar net valstybę) užsienio politikoje vertybine kryptimi, už laisvę“, – feisbuke teigė Ž. Pavilionis.

Taip jis reagavo į Ingridos Šimonytės pirmadienį interviu LRT išsakytas pastabas, kad Ž. Pavilionio „kategoriška pozicija“ leidžia abejoti, ar komiteto pirmininkas ją palaiko.

Ji taip pat užsiminė, kad „kai kurie bendražygiai“, turėdama omenyje Ž. Pavilionį, jai žeria nepagrįstus kaltinimus.

„Ko turbūt iki šiol nėra buvę yra tai, kad žmonės, kuriuos laikai bendražygiais, praktiškai tave apkaltintų darbu Lukašenkos režimui. Man atrodo, kad atsakomybė už tavo žodžius taikoma visiems. Man yra taikoma, bet taip pat ir kitiems“, – LRT sakė I. Šimonytė.

Savo ruožtu Ž. Pavilionis tvirtino niekada to nesakęs.

„Su Premjere buvome, turbūt, visuose baltarusių laisvės palaikymo akcijose iki rinkimų ir po rinkimų, kovodami už baltarusių laisvę įvairiuose formatuose. Niekada nesu teigęs ar net įtaręs, kad Premjerė ar jos paskirti ministrai „bendradarbiauja su Lukašenkos režimu“, – pareiškė jis.

Konservatorius be kita ko teigė neabejojantis, kad „būtent ši premjerė ir ši Vyriausybė“ gali pasiūlyti būdus, kaip sustabdyti „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA