„Valstiečių“ pirmininku perrinktas R. Karbauskis: šitos partijos laidoti nereikia | Kas vyksta Kaune

„Valstiečių“ pirmininku perrinktas R. Karbauskis: šitos partijos laidoti nereikia

Kas vyksta Kaune, BNS 2021/12/11 13:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gruodžio 11 dieną Marijampolėje vyksta XIV Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ataskaitinis rinkiminis Suvažiavimas. Jis ką tik patvirtino partijos pirmininko visuotinių rinkimų rezultatus. Partijos nariai sveikina ketverių metų kadencijai patvirtintą partijos pirmininką Ramūną Karbauskį bei jo pavaduotojus.

„Esu dėkingas LVŽS nariams už pasitikėjimą ir didžiuojuosi, kad mūsų sąjunga ištikimai ir atkakliai eina tradicinių vertybių gynimo keliu, mato valstybės raidą, kuri susijusi su tradicine šeima, žmonių pasitikėjimu valstybe, stipria ekonomika ir į Lietuvos interesus orientuota užsienio politika”, – sako R. Karbauskis.

Pirmininko pavaduotojais tapo: Aurelijus Veryga, Bronis Ropė, Aušrinė Norkienė, Kristina Kirslienė, Giedrius Surplys, Ligita Girskienė, Arvydas Nekrošius.

Lapkričio 30 d. – gruodžio 5 d. LVŽS vyko visuotiniai pirmininko rinkimai. Pagal LVŽS įstatus Suvažiavimas turi patvirtinti rezultatus. LVŽS Pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad su šiais rinkimais partijai baigėsi vienas etapas ir prasideda naujas, kurio pradžia paženklinta partijos išsigryninimu ir nusiteikimu dar ryžtingiau ir atkakliau ginti LVŽS puoselėjamas vertybes.

Ragino partijos nelaidoti

R. Karbauskis suvažiavime ragino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) nelaidoti.

„Mus visus vienija ne noras naudos sau, o tos vertybės, dėl kurių mes esame kartu. Šitoje situacijoje, kada mus laidoja, bando palaidoti, bando džiaugtis kažkas iš šalies, aš visada sakau, kad šitos partijos laidoti nereikia. Šita partija po pralaimėjimų neišsibėgioja“, – šeštadienį suvažiavime partiečiams kalbėjo politikas.

Jis teigė nesureikšminantis dalies politikų pasitraukimo tiek iš partijos, tiek iš frakcijos Seime. Politiko teigimu, taip įvyko „valstiečių“ apsivalymas.

Spalio viduryje LVŽS frakciją Seime paliko nepartinis Saulius Skvernelis ir dar 12 parlamentarų, kurie pranešė steigiantys centro kairės partiją „Vardan Lietuvos“.

Gruodį prie ekspremjero kuriamos politinės jėgos nusprendė jungtis ir „valstiečių“ Lazdijų rajono skyriaus nariai, tarp jų – ir rajono merė Ausma Miškinienė.

„Tarp mūsų vis mažiau žmonių, kuriems nerūpėjo tai, kas mus vienija. Tokių, pasirodo, buvo. Ne visą laiką tai pastebėjom, tokių žmonių labai mažai mūsų tarpe, – dėstė R. Karbauskis. – Aš nežinau kitos partijos, kurios pirmininkas turėdamas tribūną galėtų pasakyti, kad jo kolegos, bičiuliai, bendraminčiai yra tokių pat pažiūrų.“

Politikas teigė, kad LVŽS „pakėlę galvas gali žiūrėti žmonėms į akis“ dėl to, ką pavyko pasiekti būnant valdžioje.

Įtampos su „valstiečių“ Vyriausybe

R. Karbauskio teigimu, partija „sugebėjo išsaugoti savo grynumą“, o iki pernai vykusių Seimo rinkimų – ir valdančiąją daugumą.

Vis dėlto jis teigė, jog tarp Seimo valdančiųjų ir Vyriausybės kildavo įtampų.

„Aš galiu pasakyti tai, ko negalėjau pasakyti praėjusius ketverius metus. Nebuvo lengvas darbas daugumos ir Seimo nariai, kurie buvo praeitoje kadencijoje, o dabar yra opozicijoje, gali patvirtinti, kad mes turėjome labai daug įtampų su Vyriausybe, be galo daug įtampų“, – kalbėjo politikas.

„Kartais kritiškų įtampų, bet mes žinojome vieną dalyką – to negalime išnešti į viešumą. Dėl to, kad tai nieko nekeis, tik sukels žmonių įtampą“, – pridūrė jis.

Teigia negerbiantis S. Skvernelio

R. Karbauskio teigimu, būnant valdančiojoje daugumoje S. Skvernelis nenorėjo, kad aukštus postus užimtų „valstiečių“ partijos nariai.

„Mums buvo sakoma, kad politrukų nereikia, kad LVŽS narių niekur valdžioje būti neturi, čia Sauliaus žodžiai, čia citata“, – sakė jis.

Politiko teigimu, 2019 metais vykusių prezidento rinkimų metu dėl S. Skvernelio buvo padarytas „didžiulis darbas“.

„Tarybos posėdyje mums buvo pasakyta: jūs nevykėliai. Ne ačiū pasakyta, o jūs nevykėliai. Mes sumokėjome už tą rinkimų kampaniją 550 tūkst. eurų“, – aiškino R. Karbauskis.

Vis dėlto jis pabrėžė tikėjęs S. Skverneliu: „Mes tikime kitais žmonėmis, kai jie sako į akis kažką.“

Anot R. Karbauskio, buvę kolegos iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukė nebūdami atviri dėl sprendimo priežasčių.

„Mane labai nuvylė, kad M. Mažvydo bibliotekoje pristatinėjo kolegos, ką jie ruošiasi daryti. Jie sakė, kad iš frakcijos išeina dėl A. Širinskienės ir taip toliau. Visa tai buvo melas“, – dėstė politikas.

„Kada manęs klausia, ar tu gerbi S. Skvernelį, šiai dienai pasakysiu – aš jo negerbiu kaip žmogaus, nes žeminti moterį, Seimo narę meluojant, kad ji buvo kalta… Ne ji buvo kalta, kalti yra paprasčiausiai buki, paprasti interesai, apskaičiavimas“, – pridūrė jis.

Kritika ir valdantiesiems, ir buvusiems bendražygiams

„Valstiečių“ lyderis dabartinę politiką vadino „kažkokiu košmaru“.

„Kažkokia netikra tikrovė. Kaip smėlio dėžėje pešasi tie, kurie yra valdžioje. (…) Mes tą darėme už uždarų durų“, – dėstė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininko teigimu, šiuo metu valdžios postus užima žmonės, kurie nėra jų verti, todėl vykdoma politika žmones ir nuvilia.

„Kada valdžioje, ministrų postuose yra žmonės, kurių vienintelis pasiekimas gyvenime yra tai, kad jis yra anūkas, vaikas, dėdė, didelis viršininkas politinis, jeigu tai yra tai, dėl ko jie yra ministrais, tai kitaip būti ir negali“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

R. Karbauskis kritikavo ir Lietuvos socialdemokratų partiją, jog ši tampa liberalių pažiūrų politine jėga.

„Jinai tampa tokia pat, kokios yra visos socialdemokratų partijos Europoje. Socialdemokratų partijos lyderė balsuoja kaip liberalė Europos Parlamente: balsuoja už LGBT pasiūlymus ir taip toliau, – aiškino politikas. – Tai yra tai, ko ji nenori pripažinti Lietuvoje. Kita vertus, frakcija balsuoja ir taip, ir taip. Dėl to, kad jie nėra vienijami vertybių.“

Pasak jo, „valstiečiai“ pagal partinę demokratiją yra toli nuo kitų politinių jėgų „gerąja prasme“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turi per 4,3 tūkst. narių ir antrą pagal dydį 21 nario frakciją Seime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA