Išbandė Lietuvoje jau veikiantį E. Musko „Starlink“ palydovinį internetą: štai koks greitis už 100 eurų per mėnesį miško pakraštyje Lentvaryje | Kas vyksta Kaune

Išbandė Lietuvoje jau veikiantį E. Musko „Starlink“ palydovinį internetą: štai koks greitis už 100 eurų per mėnesį miško pakraštyje Lentvaryje

delfi.lt / Šarūnas Meškys 2021/12/09 19:28
DELFI nuotr.

Praėjus savaitei nuo pranešimo apie galimybę užsisakyti Elono Musko kompanijos „Starlink“ palydovinio interneto paslaugas Lietuvoje pasirodė ir pirmieji šio interneto testo rezultatai.

„Starlink“ palydovinio interneto įrangos komplektą ir paslaugas užsisakęs informacinių tehnologijų ir saugumo ekspertas Marius Pareščius pasidalijo išbandyto interneto greičio duomenimis ir įspūdžiais.

Anot M. Pareščiaus, „Starlink“ internetas išbandytas Lentvaryje, vietovė – miško pakraštys.

„Starlink“ interneto greitis / DELFI nuotr.

„Iš pradžių iPhone telefonu padarytas testas parodė „vėjus“ – 79,5 mbps (download) ir 16,3 mbps (upload). Tačiau panašu, kad čia buvo telefono stabdymas. Internetą išbandžius su Mac’u greičio testo rezultatas buvo toks: 183 mbps (download) ir 25,98 mbps (upload), ping – 67 ms, dar vieno testo metu pasiekė 254 mbps (download) ir 25,4 mbps (upload). Esu labai patenkintas“, – testo duomenimis su Delfi pasidalijo M. Pareščius.

Tuo tarpu mobiliojo interneto greitis buvo gerokai lėtesnis. Toje pačioje vietoje išbandytas „Telia“ interneto greitis siekė 6,69 mbps (download) ir 5,29 mbps (upload).

Anot M. Pareščiaus, užsisakyti ir gauti „Starlink“ įrangą užtruko vos dvi dienas – antradienį atlikus užsakymą įranga iš JAV klientą pasiekė jau ketvirtadienį.

Kaip skelbiama puslapyje starlink.com, tam, kad būtų galima naudotis „Starlink“ palydoviniu internetu, reikia užsisakyti palydovinio interneto įrangą, kuri kainuoja 499 eurus, siuntimas ir pristatymas (į Lietuvą) kainuoja 79 eurus, mokestis už internetą – 99 eurai per mėnesį.

Primename, kad kosmoso bendrovė „SpaceX“, priklausanti Elonui Muskui anksčiau buvo pranešusi, kad Lietuvoje „Starlink“ plačiajuosčio palydovinio interneto paslauga pradės teikti 2022 pradžioje, tačiau tai padarė anksčiau – jau šių metų gruodžio pradžioje.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis anksčiau agentūrai ELTA teigė, kad džiaugiasi greitu ir sėkmingu bendradarbiavimo su šia JAV kompanija rezultatu. „Svarbiausius darbus, kad šios paslaugos būtų pradėtos teikti Lietuvoje, pavyko suderinti sklandžiai ir džiugu, kad pavyko taip greitai. Kompanija mus informavo, kad artimiausiais mėnesiais galima tikėtis 100–150 Mb/s greičio, bet neilgai trukus ir interneto greitis, ir paslaugų kokybė gerės. Taigi, „kosminis“ internetas jau čia“, – sakė M. Skuodis.

Pasak M. Skuodžio, šis svarbus žingsnis padės Lietuvai įgyvendinti 2025 metų tikslą, kad visiems Lietuvos gyventojams būtų suteikta galimybė naudotis ne mažesnės kaip 100 Mb/s spartos internetu, ir Lietuva galėtų tapti tiltu palydovinio interneto plėtrai Baltijos šalių rinkose.

„SpaceX“, Kanados ir JAV verslininko Elono Musko bendrovė, šiuo metu pirmauja privačiame kosmoso sektoriuje pagal paleidžiamų palydovų skaičių bei yra viena didžiausių inovacijų kūrėjų pasaulyje.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA