Per šv. Kūčias užsidaro kauniečių pamėgtas knygynas Laisvės alėjoje | Kas vyksta Kaune

Per šv. Kūčias užsidaro kauniečių pamėgtas knygynas Laisvės alėjoje

Užsidaro Knygų ministerija./ R. Tenio nuotr.

Šv. Kūčių dieną duris užveria Laisvės alėjoje nuo 2017 m. sausio veikęs knygynas-kavinė „Knygų ministerija“ (Laisvės al. 29). Ši vieta buvo mėgstama ne tik kauniečių, bet ir svečių iš kitų šalies miestų bei užsienio. Lankytojai čia rasdavo išskirtinės literatūros, istorinį interjerą, taip pat galėdavo dalyvauti kameriniuose renginiuose, prisėsti prie pianino, vietoje užsisakyti kavos su skanėstu.

Žinią apie uždarymą šis knygynas-kavinė savo feisbuko puslapyje paskelbė dar lapkričio pabaigoje: „Knygų ministerija” užsidaro gruodžio 24 dieną! Atsisveikiname galutinai išparduodami visas knygas. (…) Laukiame kasdien iki gruodžio 24 dienos, o tada užsidarome visiems laikams”, – skelbiama lapkričio 30 d. įraše.

UAB „Knygų ministerija” direktorius Paulius Virbickas portalui „Kas vyksta Kaune” patvirtino, kad knygynas 2021 m. pabaigoje uždaromas. Pagrindinė priežastis – finansinė.

„Dėl užsitęsusios pandemijos, įvairiausių apribojimų nusprendėme netęsti knygyno-kavinės veiklos, kuri visada buvo labiau idėjinė – tiesiog kauniečių dovana kauniečiams. Pati įmonė UAB „Knygų ministerija”, beje, toliau tęs veiklą knygų srityje. Kokia ji bus, kol kas tebūnie paslaptis”, – komentavo P. Virbickas.

Čia buvo galima įsigyti mažųjų leidyklų knygų, reto leidimo knygų. Knygyne-kavinėje vykdavo susitikimai su rašytojais, knygų pristatymai, koncertai, protmūšiai, lankytojai galėdavo atvykti su savo augintiniais.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad šį knygyną-kavinę mėgo ir kauniečiai, ir vilniečiai, besisvečiuojantys Kaune. Juos pasitikdavo virš įėjimo pakabintas užrašas: „Tas, kuris skaito knygas, gyvena tūkstančius gyvenimų. Tas, kuris neskaito, gyvena tik vieną” (George R. R. Martin citata).

„Neretas čia vesdavosi ir užsienio svečius, fotografuodavosi per šventes (vestuves ir pan.), esame turėję daug TV filmavimų. Matyt, labiausiai traukė specifinė aura, kurią pavyko sukurti restauruojant čia buvusius J. Masiulio knygyno baldus, sujungiant viską su modernia kavine”, – sakė P. Virbickas ir pridūrė: „Viliuosi, kad tie, kurie perims patalpas po mūsų, kažkokia forma išsaugos ir aplinką – galbūt sukurs kitą jaukią vietą miestiečiams.”

Prieš uždarymą knygynas-kavinė paskelbė išparduodanti likusias knygas.

Portalas „Kas vyksta Kaune” primena, kad tai ne pirmas išskirtinis knygynas Kaune šįmet užveriantis duris. 2021 m. kovo mėnesį užsidarė Kauno Senamiestyje nuo 1997 m. veikęs „Humanito“ tinklo knygynas „Tūkstantis ir viena knyga“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA