Seimas nepritarė mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui | Kas vyksta Kaune

Seimas nepritarė mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui papildyta

BNS 2021/11/11 12:48
Asociatyvi / "Kas vyksta Kaune" nuotr.

Seimas ketvirtadienį nubalsavo prieš pataisas, naikinančias baudžiamąją atsakomybę už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą. Už atitinkamas įstatymų pataisas balsavo 61 Seimo narys, prieš buvo 58, septyni susilaikė.

Projekto nepalaikė nė vienas opozicijos atstovas bei keli valdantieji. Penki Liberalų sąjūdžio nariai nedalyvavo balsavime, konservatorius Audronius Ažubalis balsavo prieš, jo kolegos Paulius Saudargas ir Laurynas Kasčiūnas susilaikė, dar penki konservatoriai nebalsavo.

Pataisomis siekta iš Baudžiamojo kodekso išbraukti nuostatą, kad „tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba bauda, arba areštu“.

Administracinį nusižengimų kodeksą norėta papildyti, kad nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėtas gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ar siuntimas be tikslo jas platinti užtrauktų įspėjimą arba baudą nuo 50 iki 350 eurų. Pakartotinis nusižengimas turėjo būti baudžiamas 300–500 eurų bauda.

Taip pat siūlyta, kad be baudos kvaišalus vartojantis asmuo gali būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos kursuose, o tas, kas savanoriškai būtų atidavęs neteisėtai pasigamintas ar įsigytas narkotines medžiagas, būtų atleistas nuo administracinės atsakomybės.

Dekriminalizavimo iniciatorė Laisvės partijos narė Morgana Danielė po balsavimo Seime sakė, kad tai nėra kelio pabaiga.

Anot jos, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas parengs naują projekto variantą ir jis grįš į Seimo salę.

„Dabartinė drakoniška narkotikų politika luošina žmonių gyvenimus, – sakė M. Danielė. – Jauni žmonės dėl padarytos klaidos netenka galimybės kurtis visavertę ateitį, o priklausomybės ligomis sergančius žmones baudžiamoji sistema įsuka į užburtą ratą, kuris juos likusiam gyvenimui pastato tarp narkotikų vartojimo ir kalėjimo be realios galimybės integruotis į visuomenę.“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Arūnas Valinskas ragino palaikyti projektą.

„Nekalbame apie narkotikų legalizavimą, kalbame apie efektyviausias narkotinių medžiagų kontrolės priemones. Baudžiamoji atsakomybė tikrai tokia nėra“, – teigė jis.

Pasak Seimo nario, pati priklausomybė jau yra bausmė kvaišalus vartojančiam asmeniui.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis„ Aurelijus Veryga tvirtino, kad iš tiesų pataisomis siekta „judėti link narkotinių medžiagų normalizavimo“.

„Tai yra pasakyti, kad vartoti yra normalu“, – sakė jis.

„Darbietis“ Mindaugas Puidokas atkreipė dėmesį, kad baudžiamąją atsakomybę norėta panaikinti ne tik už kanapių, bet ir kitų narkotinių medžiagų vartojimą.

„Tai atvers kelią laisvam heroino, LSD, kokaino vartojimui“, – tvirtino Seimo narys.

„Tai įstatymo projektas, kuriam įsigaliojus jaunimui bus pasiųsta klaidinga žinutė, kad narkotikų vartojimas nėra nieko blogo“, – pridūrė jis.

Nedidelio kiekio narkotikų turėjimą be tikslo platinti dekriminalizavimą inicijavo valdančioji Laisvės partija.

Šios partijos atstovė, Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė M. Danielė anksčiau yra atkreipusi dėmesį, kad Lietuvoje iki 2017 metų už nedidelio kiekio narkotikų turėjimą taikyta tik administracinė atsakomybė.

Praėjusios kadencijos Seimas yra patvirtinęs Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, kurioje įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA