Tik su „gpasais“ pasirinkusiose dirbti Kauno kavinėse klientų reakcija – skirtinga | Kas vyksta Kaune

Tik su „gpasais“ pasirinkusiose dirbti Kauno kavinėse klientų reakcija – skirtinga

Barai ir kavinės Laisvės alėjoje ir senamiestyje

Nuo praėjusio pirmadienio paslaugas teikiančios įstaigos turi teisę pasirinkti, ar aptarnauti visus klientus, ar tik tuos, kurie turi Galimybių pasą (toliau tekste, „gpasą“). Pasirinkusiems pastarąjį variantą, gerokai sutrumpėja sąrašas, kokių saugumo priemonių privalo laikytis dėl COVID-19 ligos plitimo prevencijos, o dauguma taikomų privalomų nurodymų tampa tik rekomendacijomis. Penktadienio duomenimis su „gpasais“ Kaune pasirinko dirbti 57 įstaigos. Dauguma jų teikia maitinimo paslaugas.

Klientė supyko 

Praėjęs pirmadienis populiarioje Laisvės alėjos kavinėje „Godo“ prasidėjo nedideliu incidentu. Šalia miesto sodo veikianti kavinė vasaros laikotarpiu duris lankytojams atveria nuo 15 valandos, o pirmųjų lankytojų tą dieną laukė kiek nauja tvarka. Net ir erdvioje lauko terasoje buvo aptarnaujami tik tie klientai, kurie turėjo galiojantį „gpasą“.

Kavinės lankytojų buvo paprašyta ne tik parodyti „gpaso“ kopiją telefone ar kita forma, bet ir pateikti asmens tapatybę įrodantį dokumentą. Prie baro dirbusi mergina sakė, kad „Godo“ pasirinko dirbti su „gpasais“, nes nori ir patys jaustis saugūs bei užtikrinti klientų apsaugą. „Nors šiek tiek užtrunka patikrinti dokumentus, tačiau dirbti su „gpasais“ yra žymiai patogiau – nebereikia griežtai riboti klientų skaičiaus prie vieno stalo, tarp staliukų išlaikyti rekomenduojamus atstumus, galime labiau kliautis klientų sąmoningumu“, – sakė ji.

Tačiau nauja tvarka patiko ne visiems. Viena moteris, neturinti „gpaso“, garsiai pasipiktino, kad ribojamos jos teisės ir, kad jai nesudaryta galimybė pasirinkti eiti į tą kavinę, į kurią nori. Argumentas, kad pasiskiepiję ar koronavirusu jau persirgę žmonės galbūt taip pat nori turėti teisę į saugesnę aplinką, moters neįtikino. Piktai trinktelėjusi meniu ant baro, klientė išėjo, tepasakiusi, kad daugiau čia niekada nesugrįš.

Dauguma žinią sutiko ramiai

„Mūsų klientai labai ramiai priėmė informaciją, kad „Holas“, „Kultūra“ ir „Kamerinis“ dirbs tik su „gpasais“. Tiesą sakant, po poros savaičių gali būti, kad tik taip galės dirbti dauguma maitinimo įstaigų, tai nesuprantu, ko čia piktintis, kad įsivedėme šias taisykles anksčiau“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė populiarių Kauno kavinių bendrasavininkė Nomeda Kondratenkaitė.

Pasak jos, dirbti tik su turinčiais imunitetą koronavirusui klientais yra žymiai saugiau tiek personalui, tiek patiems svečiams, kurie gali jaustis labiau atsipalaidavę. „Juk tam ir skiepijomės, kad galėtume grįžti į normalų gyvenimą ir bendravimą“, – pastebi N. Kondratenkaitė.

Kavinės apie tai, kad aptarnauja tik su „gpasais“, savo klientus informuoja jau prie durų, taip pat ir socialiniuose tinkluose. „Viename iš profilių paskelbus šią žinią atsirado keletas neigiamų komentarų, tačiau susidarė įspūdis, kad tai gal net nebuvo mūsų klientai, labiau žmonės, kurie piktinasi ir negatyviai atsiliepia apie visas tvarkas ir rekomendacijas, susijusias su COVID-19 prevencija. Esu įsitikinusi, kad didžioji dalis mūsų svečių dėl šio mūsų sprendimo jausis tik saugesni“, – sako ji.

Kavinė Kultūra
Kavinė „Kultūra“ nuo praėjusio pirmadienio aptarnauja tik klientus su „gpasais“ / R. Tenio nuotr.

Sąrašas neskelbiamas

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pabandė gauti visų įmonių, kurios pasirinko dirbti su „gpasais“ Kaune sąrašą, tačiau paaiškėjo, kad tokios informacijos valstybės institucijos neteikia. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė į portalo užklausą atsakė, kad tokią informaciją centras renka ir teikia kontroliuojančioms institucijoms, tačiau žiniasklaidai tokių duomenų teikimas šiuo metu nėra numatytas.

Pasak J. Petravičienės, apie tai, kaip pasirinko dirbti, verslas turi informuoti savo klientus pats, yra prievolė šią informaciją skelbti prie įėjimo durų. „Atsakingas verslas jau pats rūpinasi, kaip šią žinią iškomunikuoti klientams, mes tokio nurodymo kol kas neturime, todėl šie sąrašai nėra vieši“, – sakė specialistė.

NVSC duomenimis, penktadienį Kaune dirbti su „gpasais“ jau buvo pasirinkusios 57 įmonės. Pasak specialistės, šis skaičius apibrėžia konkrečias vietas – adresus, kuriais paslaugos teikiamos tik klientams, turintiems „gpasus“. „Norėtųsi, kad šis sąrašas plėstųsi greičiau, gali būti, kad dalis įstaigų dar „davė“ sau šiek tiek laiko pasiruošimui ir, manau, nuo ateinančio pirmadienio tokių įstaigų tikrai daugės“, – sakė ji.

Ji sutiko, kad galimai informacijos apie pokyčius žmonėms gal šiek tiek ir trūksta, bet tai nėra NVSC sprendimai. „Mes vykdome tai, ką mums paveda vykdyti Sveikatos apsaugos ministerija ir Vyriausybė“, – sakė ji.

Gali daugėti patikrinimų

Paieškojus daugiau informacijos apie kavines, kurios dirba su „gpasais“, susidarė įspūdis, kad apie šį pokytį skelbia tik tos įstaigos, kurios pasirinko šią taisyklę, nes jos atšaukti jau nebegalės. Tuo tarpu kitos maitinimo paslaugų teikėjos informacijos savo kanaluose apie tai neteikė. Paskambinus į vieną populiaraus tinklo „PJazz“ restoraną, atsiliepusi administratorė net ne iš karto suprato, ko yra klausima. Iš kitos tinklinės kavinės bendrojo el. pašto atskriejo atsakymas, kad „Talutti priima visus klientus“.

NVSC atstovė J. Petravičienė dar kartą priminė, kad kavinėse, kurios pasirinko aptarnauti visus klientus, išlieka galioti gana griežtos taisyklės – prie staliukų gali sėdėti ne daugiau, kaip 2 asmenys, jei jie nepriklauso tam pačiam šeimos ūkiui, tarp staliukų turi būti išlaikyti 2 metrų atstumai, o kavinių viduje būtina dėvėti kaukes, net ir laukiant kol bus atneštas maistas, taip pat galioja ir kiti reikalavimai, kurie šioms įstaigoms yra privalomi. Atsakyti į klausimą, ar griežtės maitinimo įstaigų patikra, J. Petravičienė atsakyti negalėjo.

„Už maisto tvarkymo subjektų tikrinimą atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tad geriausiai į šiuos klausimus galėtų atsakyti jie“, – nurodė NVSC Visuomenės informavimo specialistė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA