R. Meilutytę į olimpinius vandenis išplukdžiusio avarinės būklės baseino laukia atgimimas | Kas vyksta Kaune

R. Meilutytę į olimpinius vandenis išplukdžiusio avarinės būklės baseino laukia atgimimas

D. Biržiečio nuotr.

Baltų prospekte esantis Kauno plaukimo mokyklos baseinas „Šilainiai“ užaugino ne vieną puikų atletą, tačiau čia aukštumų siekti pradėjusiems sportininkams iš dalies galima klijuoti lūšnynų milijonierių etiketes. Plaukikai, o taip pat mažieji mokyklos auklėtiniai ir jų tėvai turi užsimerkti prieš apverktinos būklės baseino pastatą ir inventorių, bet kitais metais situacija turėtų keistis. Objektą planuojama rekonstruoti ir dvigubai išplėsti – savivaldybė jau išrinko baseino projektuotoją.

Laimėjo vienintelė konkurse dalyvavusi bendrovė

Viešai pateikiamais duomenimis, Baltų pr. 8 esančio sporto paskirties pastato projekto rengimo pirkimas paskelbtas gegužės 28 d., konkurso vokai atplėšti liepos 7 d. Kauno savivaldybė šį pirkimą nusprendė vykdyti ne per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO), kadangi tiekėjo prašoma parengti du projektinių pasiūlymų variantus, o pagal CPO katalogą galimybės tokios apimties paslaugų esą nėra.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad baseino „Šilainiai“ projekto viešojo pirkimo konkurse fiksuotas vienas dalyvis – jį laimėjo sostinės bendrovė „Projektų rengimo centras“. Sutartį planuota pasirašyti iki liepos pabaigos, nors Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje ji dar nepaskelbta.

Ten pat galima pamatyti, kokius užsakymus iš Kauno savivaldybės „Projektų rengimo centras“ yra gavęs anksčiau. 2017 m. sutarta dėl 12,5 tūkst. eurų vertės Šeštokų gatvės projektavimo, už 13,7 tūkst. eurų parengtas Vilniaus gatvės kapitalinio remonto projektas, o už 10,3 tūkst. eurų – Studentų gatvės rekonstrukcijos projektas. 2018 m. dar už 6 tūkst. eurų nupirktos Vilniaus gatvės remonto tvarkybos darbų projektavimo paslaugos.

Šilainių baseinas
Baseino rekonstrukciją tikimasi pradėti kitais metais / D. Biržiečio nuotr.

T. Metelionis įvardijo, kad baseino rangos darbai galėtų prasidėti jau 2022 m. pavasarį, rekonstrukcijos vertė gali siekti apie 7-8 mln. eurų. Anot administracijos direktoriaus pavaduotojo, kol nėra parengtas techninis projektas, kalbėti apie konkrečius darbų užbaigimo terminus pernelyg anksti.

Plaukimo takų skaičius padvigubės

„Planuojama, kad iš pagrindų atnaujintame baseine bus įrengti aštuoni 25 metrų ilgio takeliai. Taip pat dėmesys bus skiriamas persirengimo kambarių atnaujinimui ir visos kitos reikalingos infrastruktūros įrengimui“, – esminius pakeitimus nusakė T. Metelionis.

Projekto pirkimo techninėje užduotyje detalizuojama, kad rekonstruotas pastatas turėtų aptarnauti 250 lankytojų be žiūrovų. Baseino patalpose, kaip minėta, numatyti aštuoni 25 m ilgio 2 m gylio plaukimo takai, 150 žiūrovų talpinančios tribūnos, seklus dviejų takų baseinas mažiems vaikams ir pagalbinės patalpos inventoriui sandėliuoti.

Takų žymėjimai, švieslentė, laiko apskaitos sistema turės atitikti Tarptautinės vandens sporto šakų federacijos reikalavimus, numatyta suprojektuoti garso sistemą varžyboms ir informavimui pastate.

Baseine taip pat ketinama įrengti sveikatingumo centrą 75-100 lankytojų su 125 kv. m ploto baseinu, 18 kv. m ploto baseinu vaikams, sūkurinių vonių zona, trijų tipų pirtimis, treniruoklių sale, masažo-medicinos kabinetu bei bendrais persirengimo kambariais. Visoms patalpų grupėms reikalaujama suprojektuoti atskirus įėjimus.

Treniruotės kurį laiką vyks kitur

T. Metelionis pažymėjo, kad atnaujinant baseiną „Šilainiai“, vaikai galės mokytis plaukti kituose miesto baseinuose, tarp jų – ir kitąmet vasarą duris atversiančiame daugiafunkciame vandens sporto centre Nemuno saloje.

Baseino kapsulės įkasimas Nemuno saloje

„Šiuo metu Šilainių baseine yra keturi takai, tad jų skaičius po atnaujinimo padvigubės. Vaikų, lankančių plaukimo treniruotes, taip pat bus ženkliai daugiau. Naudotis atnaujintu baseinu galės ir vietos gyventojai, todėl kur kas pagerės bendruomenei teikiamų paslaugų kokybė, jos taps plačiau prieinamos“, – šilainiškiams geras žinias vardijo T. Metelionis.

Apie avarinę būklę prabilo prieš penkmetį

Šilainių baseinas buvo pastatytas 1989 m. – „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, nuo tada rimtos rekonstrukcijos jis nematė. Baseiną patikėjimo teise valdo 2001 m. įkurta Kauno plaukimo mokykla, taip pat veikianti baseinuose „Vilija“ ir „Dainava“. Pačios įstaigos pateikiamais duomenimis, mokykla turi 89 darbuotojai, iš kurių 42 treneriai – 12 jų dirba baseine „Šilainiai“.

Apie avarinę šio sporto paskirties pastato būklę pagarsinta dar 2016 m. Kaip rašė „15min“, tuometis plaukimo mokyklos direktorius Šarūnas Mažutaitis Kauno savivaldybei raštu skundėsi, kad baseino būklė yra nepatenkinama, o nesiimant veiksmų, bet kuriuo metu čia gali įvykti nelaimė.

Šilainių baseinas
Iškulti langai, trupantis tinkas ir apipeckiotos sienos – iš pirmo žvilgsnio, pastatas atrodo lyg apleistas / D. Biržiečio nuotr.

Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas tąkart žiniasklaidą informavo, kad rekonstrukcija pajudėtų direktoriui „atlikus būtinus namų darbus“ – pasirūpinus techninio projekto korektūra, mat prieš septynerius metus parengtas projektas esą buvo pasenęs.

Būdama septynerių Šilainių baseine mokytis plaukti pradėjo olimpinė ir pasaulio čempionė Rūta Meilutytė. Pirmasis jos treneris buvo Giedrius Martinionis, baseine dirbantis iki šiol.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA