Japonijos užsienio reikalų ministras Kaune pagerbė Č. Sugiharos atminimą | Kas vyksta Kaune

Japonijos užsienio reikalų ministras Kaune pagerbė Č. Sugiharos atminimą

Japonijos ambasados nuotr.

Vizito Lietuvoje metu šeštadienio popietę Japonijos užsienio reikalų ministras Toshimitsu Motegi lankėsi Sugiharos namų muziejuje Kaune. Čia aukštas politikas apžiūrėjo Čijunės Sugiharos išduotų vizų sąrašą ir ekspoziciją apie šio diplomato gyvenimą bei pasirašė svečių knygoje.

Kaip nurodoma Japonijos ambasados pranešime, už pastangas išlaikant ir prižiūrint muziejų bei pasiekimus skatinant tarpusavio supratimą tarp Lietuvos ir Japonijos, Sugiharos namų muziejų valdančiam Sugiharos fondui „Diplomatai už gyvybę“ buvo įteiktas ministro padėkos pažymėjimas, kurį priėmė fondo valdybos pirmininkas Ramūnas Garbaravičius.

R. Garbaravičiui įteiktas padėkos pažymėjimas / Japonijos ambasados nuotr.

Sugiharos namų muziejus įsikūręs buvusio Japonijos konsulato Kaune patalpose, kur 1939 m. liepą – 1940 m. rugpjūtį dirbo vice konsulas Č. Sugihara, Antrojo pasaulinio karo metais žydų pabėgėliams išdavęs „Gyvybės vizas“. Sugiharos namų muziejus, kurį dabar valdo Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“, visuomenei buvo atvertas 2000 m.

2019 m. lankytojų skaičius muziejuje siekė apie 19 900, iš kurių 85 proc. sudarė svečiai iš Japonijos. Muziejuje eksponuojamas Č. Sugiharos išduotų vizų sąrašas, įvairūs daiktai, nuotraukos, pasų kopijos, buvusiame Japonijos konsulate naudoto darbo stalo replika, diplomato gyvenimą vaizduojanti ekspozicija.

T. Motegi šeštadienį taip pat susitiko su premjere Ingrida Šimonyte. Kaip pranešė Vyriausybė, susitikime aptartos šalių galimybės glaudžiau bendradarbiauti įvairiose srityse.

„Lietuva vertina Japoniją kaip strateginę partnerę Azijoje, todėl norime stiprinti dvišalį bendradarbiavimą, ypač ekonomikos, energetikos, mokslinių tyrimų ir kitose srityse“, – pranešime cituojama I. Šimonytė.

Per susitikimą aptarti „Rail Baltica“, energetikos, sinchronizacijos projektai – Japonijos bendrovė „Tepco“ atlieka techninę studiją, kurios reikia Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos projektui įgyvendinti.

I. Šimonytė pakvietė Japonijos kompanijas aktyviai investuoti ir dalyvauti projektuose Lietuvoje, pasinaudojant Europos Sąjungos ekonomikos žaliuoju kursu. Po susitikimo Japonijos ambasados išplatintame pranešime teigiama, kad šalys sutiko stiprinti bendradarbiavimą medicinos ir atsinaujinančios energetikos srityse.

T. Motegi taip pat išreiškė viltį, kad Japonijos technologijų įmonės gali prisidėti prie Baltijos šalių, tarp jų ir Lietuvos, stambių infrastruktūros projektų, kaip elektros tinklų sinchronizacija su kontinentine Europa.

„Abi pusės sutarė skatinti tokį bendradarbiavimą, kuris prisideda prie Europos integracijos stiprinimo“, – rašoma ambasados pranešime. Japonijos delegacija yra pirmoji iš už Europos ribų, į Lietuvą atvykusi po pandemijos.

Kaip nurodo naujienų agentūra BNS, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis šeštadienį pareiškė paramą Japonijos strateginei iniciatyvai plėsti ryšius, pavadinęs šalį svarbiausia partnere Azijoje.

Tai yra alternatyva glaudesniems santykiams su Kinija, nuo kurios Lietuva pastaruoju metu didino atstumą, baimindamasi nepageidaujamos Pekino įtakos ir stiprindama ryšius su vertybiškai artimesnėmis valstybėmis didžiausiame pasaulio žemyne.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA