Speciali vakcinavimo akcija Zapyškyje sutraukė masę žmonių: skiepų užteks tūkstančiui | Kas vyksta Kaune

Speciali vakcinavimo akcija Zapyškyje sutraukė masę žmonių: skiepų užteks tūkstančiui paskiepyta apie 500

R. Tenio nuotr.

Antradieniui įpusėjus Zapyškyje – sujudimas. Tik ne į aitvarų šventę ar koncertą šioje Kauno rajono gyvenvietėje plūdo gyventojai, o į sveikatingumo ir pilietinės atsakomybės fiestą, kurią užkūrė Nacionalinio kraujo centro (NKC) pastatyta palapinė. Prie Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios šiandien be išankstinės registracijos nuo COVID-19 skiepijami visi norintys. Tų norinčių atsirado tikrai daug, bet skiepą gaus tūkstantis – tiek centro personalas su savanoriais šiuo metu yra pajėgus vakcinuoti per vieną dieną.

Naujausiais Kauno rajono savivaldybės mero patarėjo komunikacijai Edmundo Mališausko duomenimis, Zapyškyje per antradienį paskiepyta apie 500 žmonių, vakcinavimas sustabdytas 18 val. Nors visų vakcinų, kurias turėjo, NKC sunaudoti nepavyko, pašnekovas pirmą šios iniciatyvos bandymą vertino teigiamai.

Tuo pačiu didelis žmonių susidomėjimas akcija, anot E. Mališausko, parodė, kad nepaisant skeptikų, gyventojai nori grįžti į laisvesnį gyvenimą ir dėl savo bei kitų saugumo yra pasiruošę skiepytis.

Eilėje laukė dvi valandas

Kaip „Kas vyksta Kaune“ po vidurdienio sakė ką tik išganingo bakstelėjimo sulaukę žmonės, į Zapyškį jie atvažiavo 10 val., valanda prieš numatytą akcijos pradžią, tačiau skiepyti pradėta tik apie 11.30 val.

Iš Kauno atvykusiai šeimai eilėje teko pastovėti apie dvi valandas. Vyresnio amžiaus vyrui apie Kauno rajone organizuojamą vakcinavimo akciją pranešė dukra, o ši teigė perskaičiusi straipsnį internete.

„Neradau detalios informacijos, tad šiandien paskambinau į Nacionalinį kraujo centrą ir pasakė tiksliai, kelintą valandą ir kur“, – kalbėjo moteris.

Masinis žmonių vakcinavimas Kauno rajone
Dar prieš 11 val. atvykusiems žmonėms teko ilgokai palaukti / R. Tenio nuotr.

Didesnė dalis portalo šnekintų gyventojų buvo kauniečiai, nors šiame mobiliame vakcinavimo punkte pasiskiepyti gali žmonės iš visos Lietuvos. Pašnekovai sakė apie iniciatyvą sužinoję iš artimųjų arba perskaitę internete, o net ir pamatę ilgą eilę, nedvejoję. „Pasiskiepyti vis tiek reiks“, – tarstelėjo laukimo palapinėje su vaizdu į gotikinę bažnyčią prisėdusi moteris.

Numatyta paskiepyti tūkstantį

NKC direktorius Daumantas Gutauskas „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad skiepyti pradėta šiek tiek po 11 val., o praėjus gerai valandai, apie 12.30 val., buvo paskiepyta maždaug 80 žmonių. Su pagalbininkais iš „Carito“ mobiliame punkte dirba apie 15 žmonių, vienu metu vakcinuojami du asmenys, per valandą geriausiu atveju galima paskiepyti 200 gyventojų.

Masinis žmonių vakcinavimas Kauno rajone
Idealiomis sąlygomis, dabartiniais pajėgumais NKC palapinėje per valandą skiepijama po 200 žmonių / R. Tenio nuotr.

„Žinoma, gyvenimas toks, kad tas geriausias atvejis ne visada įvyksta: tai sistema užstringa, tai dar kas. Pats vakcinavimo procesas pas mus trunka trumpiau nei registracija, tad slaugytojos net turi luktelėti, kol užregistruojami nauji žmonės. Realistiniu skaičiavimu, per valandą paskiepijama apie 150 žmonių.

Vakcinų šiandien turime pakankamai, jų yra tūkstantis. Daugiau paskiepyti neišsitektume ir laike, kolektyvas pavargsta, jie negali dirbti iki vidurnakčio. Kiek turėsime galimybių, jėgų, esant reikalui darbo laiką pratęsime, stengsimės visus priimti, aš labai tikiuosi, kad sugebėsime vakcinuoti visus norinčius“, – vylėsi D. Gutauskas.

Taikė į senjorus, bet rinkosi ir jaunimas

Zapyškyje antradienį skiepijama „Janssen“ vakcina, kurią paskyrė Sveikatos apsaugos ministerija, kadangi ja užtenka paskiepyti vieną kartą, nereikalinga revakcinacija. Kaip pažymėjo D. Gutauskas, kraujo centras nevykdo vakcinavimo stacionariuose punktuose, yra pionieriai, kurie atvažiuoja, pasistato palapinę ten, kur žmonėms sunkesnis priėjimas, susisiekimas, ir vakcinuoja – todėl labai patogu turėti vakciną, kuriai reikalingas tik vienas dūris.

Žmonėms pateikiama tokia pati anketa kaip vakcinavimo centruose, apie asmens sveikatos būklę reikia nurodyti tiek popierinėje formoje, tiek prieš vakcinaciją bendraujama su gydytoju. Įrašus pagal asmens kodą, visas indikacijas bei kontraindikacijas kraujo centro darbuotojai taip pat mato sistemoje, nes dirba su e. sveikata.

Masinis žmonių vakcinavimas Kauno rajone
Eilėje šmėžavo daug jaunų veidų, kai kurie atsivedė ar prisakė skiepytis tėvams / R. Tenio nuotr.

„Pasiskiepyti gali bet kas nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos. Girdėjau, kad žmonės važiavo ir 100 km. Skiepytis gali visi Lietuvos piliečiai, sulaukę 18 metų. Šis ribojimas taikomas todėl, kad su jaunesniais žmonėmis „Janssen“ vakcina nėra ištirta. Galbūt ateityje bus galima vakcinuoti ir 16-mečius.

Labiausiai esame nusitaikę į vyresnio amžiaus žmones, dėl to Vyriausybės kanceliarija mūsų ir paprašė užsiimti, kad jeigu žmogus negali nuvykti į skiepijimo punktą, atvežame vakciną jam į namus. Bet, kaip matote, eilėje nėra tiek daug senjorų, daugiau jaunesnio, vidutinio amžiaus gyventojai. Vyresniems žmonėms taikome privilegiją – palydime juos į priekį ir vakcinuojame be eilės. Visgi, dauguma atvykusiųjų nėra senjorai“, – reziumavo D. Gutauskas.

Pagalbos ranka ten, kur vakcinavimas stringa

Kaip įvardijo NKC direktorius, šiuo metu iš viso planuojama aplankyti 20 savivaldybių, birželį numatyta aplankyti 15. Savivaldybės parenkamos bendradarbiaujant su Vyriausybe, institucija mato, kur vakcinavimo procesas šiek tiek problemiškas – žmonėms sunkiau judėti arba nėra noro.

„Esame siunčiami į tas vietoves, kur kyla šiokių tokių problemų. Taip pat dalis savivaldybių, nors didesnių problemų ir neturi, nori, kad atvažiuotume ir pagelbėtume vykdant šį procesą. Tada į mus kreipiasi, padedame ir jiems, bet iš esmės savivaldybių sąrašas sudarytas aptarus su Vyriausybės kanceliarija“, – aiškino D. Gutauskas.

Kadangi šiandien yra pirma diena, kai vakcinavimą atlieką NKC, pašnekovas dar negalėjo atsakyti, kiek vakcinų centras turės kitose savivaldybėse. Antradienį pasirinkta tūkstantis pagal darbo pajėgumus, valandas, kiek kraujo centras su „Caritu“ gali dirbti.

„Galbūt ateity turėsime didesnes brigadas, skiepysime nebe du, o tris ar net keturis asmenis. Tada ir vakcinų turėsime daugiau. Dabar turėti daugiau nei tūkstantį vakcinų tiesiog nėra prasmės. Pasididinę brigadas, galėtume paskiepyti ir daugiau žmonių. Sveikatos apsaugos ministerija mums yra pažadėjusi visiškai užtikrinti reikalingus vakcinų kiekius, tad čia problemų nebus.

Tik noriu priminti, kad Nacionalinio kraujo centro pirminis tikslas yra užtikrinti kraujo komponentų tiekimą Lietuvos gydymo įstaigoms ir vakcinavimo niekada neprioretizuosime kraujo surinkimo atžvilgiu. Mūsų žmogiški ir infrastruktūros resursai riboti ir galime užsiimti vakcinavimu, grubiai pasakius, laisvu laiku nuo kraujo donorystės. Nebūsime tie, kurie valstybėje vakcinuos daugiausia žmonių, tiesiog tikslingai važiuosime ten, kur reikia pagalbos, ir stengsimės padėti“, – įstaigos tikslus pirmumo tvarka dėliojo D. Gutauskas.

Preliminarų NKC organizuojamo vakcinavimo grafiką rasite čia.

Eilės driekėsi ir Kaune

Kaip šiandien rašė „Kas vyksta Kaune“, nuo pat ankstyvo ryto pasiskiepyti norinčiųjų eilė nutįso ir prie vakcinavimo centru paverstų naujųjų Kauno ledo rūmų. Tam, kad būtų išvengta didelių susibūrimų ir ilgo laukimo, gyventojų prašoma atvykti iki nurodyto vakcinacijos laiko likus 10 minučių, su savimi taip pat būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Primename, kad masinė gyventojų vakcinacija Lietuvoje prasidėjo gegužės 31 d. – registruotis skiepui kviečiami visi asmenys, turintys 16 metų. Pilnametystės dar nesulaukę jaunuoliai gali būti skiepijami tik „Comirnaty“ vakcina, o „Moderna“, „Vaxzevria“ ir „Janssen“ vakcinos gali būti skiriamos žmonėms nuo 18 metų.

Gyventojai kviečiami registruotis internetu portale koronastop.lrv.lt, o jeigu nėra galimybės to padaryti, skambinti Karštosios linijos numeriu 1808. Internetu gyventojas gali registruotis pats, taip pat užregistruoti kitą asmenį, pvz., šeimos narį. Daugiau apie masinės vakcinacijos tvarką skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA