Kauno miesto dieną išskleista milžiniška miesto vėliava | Kas vyksta Kaune

Kauno miesto dieną išskleista milžiniška miesto vėliava

Ant Pelėdų kalno iškelta Kauno vėliava

Gegužės 20-ąją dieną jau 23-iąjį kartą Kaunas mini savojo miesto dieną, kurią šiemet kauniečiai visame mieste kviečiami švęsti ateinantį šeštadienį – gegužės 22-ąją. Miesto gyventojams žadama daug siurprizų ir nedidelių renginių. Kad Kaunas švenčia gimtadienį nuo ketvirtadienio žymės virš miesto Pelėdų kalne suplevėsavusi vėliava su miesto simboliu – Tauru.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno miesto ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius, vėliava su miesto simboliu – Tauru – iškelta ketvirtadienį, 12 val., minint datą, kurią miesto taryba po ilgų istorikų ginčų pasirinko, kaip minėtiną Kauno miesto dieną.

Tuo metu istorikai svarstė tarp trijų datų – pirmojo rašytinio paminėjimo ir datos, kuomet miestui suteiktos Magdeburgo teisės, o galiausiai pasirinkta miesto gimtadienį švęsti dieną, kurią Kaunui suteiktos naujos privilegijos. Istorikų duomenimis, po didžiulio Kauną nusiaubusio gaisro 1463 metų gegužės 20 d. valdovas Kazimieras Jogailaitis ne tik atleido miestą nuo mokesčių, bet ir išplėtė jo teritoriją bei suteikė kitų lengvatų, kad miestas greičiau atsigautų ir jo žmonės turtėtų.

Šios datos įtvirtinimo tradicijose iniciatorius K. Ignatavičius neslėpė, jog renkant miesto šventei datą galvota ir apie tai, kad jos šventimui reikalingas geras oras bei siekiant išsaugoti tarpukario tradicijas. Pasak šaltinių, Kauno miesto diena ir tarpukariu buvo švenčiama apie gegužės vidurį, kuomet minėta Lietuvos kariuomenės bei Visuomenės ir šeimos diena, o į Kaune organizuotas šventes susirinkdavo tūkstančiai gyventojų iš visų Kauno apylinkių.

„Smagu, kad ši tradicija prigijo, buvo miesto švenčių, kurios trukdavo ir tris-keturias dienas. Kelerius metus miesto dienos buvo tapatinamos su Hanza šventėmis, vėliau tradicijos kito. Ypač jas pakoregavo karantinas – pernai buvo kviečiama švęsti savo kiemuose, vyko renginių transliacijos, o šiemet programa dar platesnė, įvairūs pasirodymai vyks visame mieste, nes siekiama, kad nesusidarytų didelės žmonių grupės“, – sakė K. Ignatavičius.

Renginio programą rasite čia.

Įprastai istorikai miestų ar valstybių datas skaičiuoja nuo pirmojo rašytinio paminėjimo. Toks paminėjimas kryžiuočių ordino metraščiuose užfiksuotas 1361 metais. Rašoma, kad išsiųsti žvalgai apžiūrėti Kauno pilies sienų storumą, nes kitąmet planuota tą pilį pulti. Apie tai šiandien Kauno miesto muziejus rengia diskusiją su istorikais, kurią bus galima tiesiogiai stebėti ir mūsų portale.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA