A. Dulkys: nebegrįšime į tą pasaulį, koks jis buvo – 2-3 metus testavimas taps kasdienybe | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys: nebegrįšime į tą pasaulį, koks jis buvo – 2-3 metus testavimas taps kasdienybe

delfi.lt / Aurimas Perednis, Laida Faktai ir nuomonės 2021/05/07 10:54
„AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso paskiepytas A. Dulkys / DELFI nuotr.

„Vakcinacija nėra visam laikui ir visiems atvejams. Nebus taip, kad po vakcinos grįšiu ir gyvensiu, kaip noriu ir gyvenau. Čia yra esminis lūžis mūsų mąstyme – nebebus taip, kaip visada. Nebegrįšime į tą pasaulį, koks jis buvo. Turime gyventi su virusais ir pasekmėmis“, – laidoje sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Laidoje taip pat kalbėta apie vakcinacijos ir galimybių paso ateitį.

Paklausus, ar pats ministras norės naudotis galimybių pasu, kai jis pradės galioti, politikas tikino, kad greičiausia juo nesinaudos.

„Pagal tas veiklas, kurios yra Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlytos, tai aš kažin, ar juo galėsiu naudotis ir ar bus toks poreikis. Birželio mėnesį turėčiau gauti antrą skiepą“, – sako ministras.

„Aš manau, kad to galimybių paso dvasia yra tokia inovatyvi viltis, žingsnis mūsų visų kartu, kad štai jau yra požymiai, kad galime grįžti kitokį gyvenimą, kitokį pasaulį. Žinau, kad nebus mums viskas iš karto čia labai sklandu, bet Vyriausybė vis tik ryžosi. Nėra daug valstybių, kurios bandė daryti tokius projektus, nutarėme ir mes pabūti inovatyvūs, nepaisant to, kokie mūsų laukia sunkumai, bet pamėginti parodyti tą žingsnį, kažką daryti, yra įsitraukimas ir žmonių, verslo, savivaldybių, tai – mūsų visų bandymas daryti kažką kartu.“

Paklausus, kokio rezultato galima tikėtis iš galimybių paso, ministras tikino, kad toks pasas visuomenei atvers galimybę dar daugiau sužinoti ir diskutuoti.

„AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso paskiepytas A. Dulkys / DELFI nuotr.

„Nenoriu pasirodyti labai egoistiškas, bet pirma mintis, kuri atėjo į galvą, visų pirma, man patinka, kad tai paskatins dar aštresnes diskusijas ir apie patį vakcinavimą.

Apie tą pačią testavimo infrastruktūrą, apie sveikatos apsaugos infrastruktūros galimybes, apie tai, kokių mes turime specialistų, nes pamenu, kad kai tik startavo Vyriausybė, kai mes tik užsiėmėme kartu su Statistikos departamentu pokyčiais, kiek kokios informacijos galima rodyti visuomenėje ir viešumoje, kai buvo padaryta daugybė įdomių tinklalapių, kuriuos dabar matote apie vakcinaciją, testavimą, kokia vakcina atvažiavo – pažiūrėkite, kiek mes gavome iš to aštrumo strėlių, kiek kilo diskusijų, kodėl likutis ten guli, kodėl neguli. Taigi mes patys ta informacija ir pasidalijome.

Man tas labai patiko, kad toje situacijoje visi suprato, kad duomenys yra sprendimo priėmimo įrankis ir visi pradėjo diskutuoti, ar tie duomenys kokybiški, ar jais vadovaujamės, ar turime analitikų. Šioje vietoje su galimybių pasu ir visu šiuo procesu, matau gausą situacijų, kurios kels mums gausybę įvairių klausimų.“

„Aš tikiu, kad visa tai mums duos didžiulį postūmį į ateitį, nes ateitis bus tokia, kad nemažiau dvejus ar trejus metus, kai testavimas, įvairių rūšių testavimas, bus mūsų kasdienybė“, – pridūrė ministras.

A. Dulkys: nebebus taip, kaip visada

Paklausus, ar galimybių pasas nediskriminuoja žmonių, nes masinė vakcinacija dar nėra prasidėjusi, A. Dulkys tikino, kad galimybių pasas ir testavimas yra žingsnis į saugesnę visuomenę.

„Lygiai tas pats – sutinku testuotis arba nesutinku testuotis. Jeigu nesutinku vakcinuotis, bet sako – tada testuokis, bet jeigu negaliu testuotis, tada negaliu eiti į kontaktinį darbą. Tai šioje vietoje yra neišvengiama, tai tokia realybė. Danijoje ar kai kuriuose Vokietijos miestuose buvo trumpalaikių akcijų. Tas testavimas, rizikos prisiėmimas buvo dėl to ir skirtas, nes vakcinuoti iš karto visus nėra galimybės, tai yra tam tikras rizikos prisiėmimas, bet jis dalinai vis tiek sumažina rizikas. Jeigu žmonės testuosis ir ateis į renginį su testu, vis tiek bus saugiau. Tai yra žingsnis į saugesnę visuomenę“, – sako ministras.

Arūnas Dulkys / DELFI nuotr.

Ministras taip pat tikina, kad turime pagaliau suprasti, kad į ankstesnį gyvenimą nebegrįšime, nes viskas jau yra kitaip.

„Vakcinacija nėra visam laikui ir visiems atvejams. Nebus taip, kad po vakcinos grįšiu ir gyvensiu, kaip noriu, ir gyvenau. Čia yra esminis lūžis mūsų mąstyme – nebebus taip, kaip visada. Nebegrįšime į tą pasaulį, koks jis buvo. Turime gyventi su virusais ir pasekmėmis“, – tikina A. Dulkys.

Vakcinacijos iššūkiai

Kalbėdamas apie vakcinaciją, ministras tikina, kad skirtingose savivaldybėse – skirtinga situacija, tačiau yra ir labai nemažai bėdų.

„Apie organizuotas grupes, apie kolektyvus, organizacijas, tai jau gerą mėnesį kabame. Jau kai kurios savivaldybės tikina, kad jau ir čia yra išsisėmusios. Būtent mes buvome sudarę tokią galimybę ir kvietėme organizuotomis grupėmis vakcinuotis. Dabar lygiai taip pat dedame pastangas, kad kariuomenėje tas būtų padaryta. Ši priemonė veikia, vienur sėkmingiau, kitur mažau sėkmingai, bet nėra savivaldybės, kuri ši priemonė nebūtų buvusi taikoma. Yra kitas niuansas, kad vakcinavimo pažanga visose savivaldybėse yra kitokia, kiekvienoje savivaldybėje taip pat ir gyventojų struktūra yra kitokia, prioritetinių grupių situacija kitokia.

Skirtingi organizaciniai gebėjimai, galimybės. Mes esame truputį skirtingose situacijoje. Kai kurios savivaldybės sako, kad nori daugiau laisvės ir pereiti į jaunesnių grupę ir aš kartais su komanda jaučiuosi kaip Odisėjas, kuris keliavo ir žinojo, kad reikės pereiti per sirenų teritoriją, o tos sirenos labai gražiai gieda, dainuoja ir jis, nepaisant to, kiek turėjo valios, prie stiebo prisirišo save, nes žinojo, kad jam valios neužteks.Tai mes su Vyriausybe ir SAM lygiai taip pat, kai kalbame apie prioritetines grupes, prisikabiname prie stiebo ir klausome tų visų kalbų. Bet per visą tą kalbėjimo laiką, kuris vyksta jau beveik mėnesį, kai pasižiūriu į statistiką, kiek dar buvo šitose grupėse žmonių paskiepyta, tai buvo verta iškęsti šią kritiką“, – tikina A. Dulkys.

Gali iškilti problemų dėl e-sistemos

Paklaustas, ar nemano, kad gali kilti keblumų ir su masinės vakcinacijos registravimu, ministras tikino, kad trukdžių, deja, gali kilti.

„Matote, technologiniai dalykai yra bejausmiai, neempatiški. Kiek mes begyventume, technologijos yra sausos ir ciniškos, nes mes planuojame, o jos juokiasi. Ir su ta e-sveikata yra pliusų ir minusų. Vakcinacijai mums vis tiek reikalinga e-sveikata, o kiek yra su ja problemų, visi žino nemažai metų.

Mes mėginame visokius tarpinius sprendinius, kurie galėtų laikinai užglaistyti e-sveikatos problemas ir padėtų mums išjudėti. Tikėtis, kad visiškai sklandžiai išjudėsime – gana sudėtinga. Dėl to ir darome etapiškai, pagal amžiaus grupes, kad vienu metu sistema nebūtų užkrauta, bet žinote, kiek visokių būna situacijų“, – tikina A. Dulkys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA