ES leista naudoti „Johnson & Johnson“ vakciną nuo koronaviruso | Kas vyksta Kaune

ES leista naudoti „Johnson & Johnson“ vakciną nuo koronaviruso

BNS, DELFI inf. 2021/03/11 17:23
Asociatyvi / J&J nuotr.

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros tarnyba ketvirtadienį patvirtino bendrovės „Johnson & Johnson“ sukurtą vakciną nuo koronaviruso. Kaip anksčiau įvardijo infektologas profesorius Arvydas Ambrozaitis, šią vakciną paprasčiau transportuoti, jos pakanka vienos dozės, sudarančios imunitetą maždaug po mėnesio.

Kaip nurodo Europos vaistų agentūra (EVA), „Johnson & Johnson“ vakcina tapo ketvirtu tokio pobūdžio preparatu, kuriam buvo suteiktas sąlyginis leidimas platinti 27 šalių Bendrijoje.

„Tai pirmoji vakcina, kurią galima suleisti viena doze“, – EVA pranešime pažymi Amsterdame įsikūrusios agentūros vadovė Emer Cooke (Emer Kuk).

A. Ambrozaitis naujienų portalui DELFI kovo pradžioje nurodė, kad „Johnson & Johnson“ vakcina turi kelis pranašumus ir yra tinkama skiepyti visų amžiaus grupių žmones.

„Šios vakcinos sudėtis yra labai panaši į „AstraZeneca“ – ten naudojamas šimpanzės adenoviruso vektorius, o „Johnson & Johnson“ naudojamas žmogaus adenovirusas kaip vektorius pateikti informaciją ląstelėms“, – aiškino infektologas.

Pasak A. Ambrozaičio, skiepijant „Johnson & Johnson“ vakcina pakanka vienos skiepo dozės, o imunitetas susidaro po 28 dienų: „Tai rodo, kad vakcina sukelia stipresnį, ryškesnį imuninį atsaką ir užtenka vienos dozės. Tai yra jos pranašumas.“

Jis išskyrė ir kitą šios vakcinos privalumą – paprastesnę logistiką. Kaip ir „AstraZeneca“ vakciną, ją galima laikyti įprastame medicininiame šaldytuve – nereikia specialios šalčio grandinės, kaip, pavyzdžiui, „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinai.

Bendras „Johnson & Johnson“ vakcinos veiksmingumas apsaugojimui nuo ligos siekia 66 proc., o apsauga nuo sunkių formų ar mirties siekia 85 proc. – A. Ambrozaitis patikino, kad šie parametrai yra pakankamai geri ir atitinka visus EVA keliamus reikalavimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA