Prastos žinios rūkantiems: cigaretės ir vėl brangs | Kas vyksta Kaune

Prastos žinios rūkantiems: cigaretės ir vėl brangs

delfi.lt / Edgaras Savickas 2021/02/22 14:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pernai apie 4 eurus kainavęs cigarečių pakelis nuo kovo 1 dienos turėtų pabrangti apie 0,13 euro. Per pastaruosius 15 metų cigaretės Lietuvoje pabrango maždaug trigubai, o kasdien rūkančiųjų dalis sumažėjo beveik 6 proc. punktais.

Kaip sakė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas, 2021 metų kovo 1 dieną įsigaliosiantys akcizo tarifų didėjimai cigaretėms, cigarams ir cigarilėms, rūkomajam tabakui žymi paskutinį akcizų kilimą pagal vakarietiškos ir prognozuojamos teisėkūros pavyzdžiu tapusį 2019–2021 metų tabako gaminių akcizų planą.

Tuo metu Finansų ministerijos duomenimis, nuo 2021 metų kovo cigaretės vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,13 euro už 20 vienetų.

Pakelis cigarilių ar cigarų gali brangti apie 0,17 euro (laikantis prielaidos, kad pakelyje yra 20 gramų apmokestinamo produkto, jei svoris kitoks – atitinkamai proporcingai kitoks ir poveikis kainai), o 30 gramų rūkomojo tabako – apie 0,42 euro.

A. Neverauskas papasakojo, kad jau netrukus turėtų prasidėti diskusijos dėl naujo laikotarpio akcizų plano, kuris būtų patvirtinamas dar šį pavasarį.

„Kai kurios tabako gaminių kategorijos šiais metais akcizų didėjimo išvengia. Pažymėtina, kad ypatingai cigarečių kategorijoje yra jaučiamas nuolatinis nelegalios rinkos bei pasienio prekybos spaudimas.

Visai neseniai paviešinto Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atlikto tuščių pakelių tyrimo duomenimis, net 31,5 proc. rastų cigarečių pakuočių buvo neapskaitytos ir skirtos ne Lietuvos rinkai. Dėl šios priežasties šiai tabako gaminių kategorijai yra reikalingas nuosaikus bei laipsniškas akcizų didėjimas“, – kalbėjo tabako gamintojų atstovas.

Trys segmentai

Statistikos departamento duomenimis, 2019 metais pakelis 20 brangiausių cigarečių Lietuvoje kainavo apie 4,42 euro, antrajam kainų segmentui priklausančių – 3,74 euro, o pigiausių – 3,26 euro.

Palyginimui, 2006 metais pakelis brangiausių cigarečių kainavo 1,67 euro (5,77 lito), vidutinės kainos – 1,09 euro (3,76 lito), o pigiausių – 0,76 euro (2,62 lito).

Kaip keitėsi tabako gaminių vidutinės mažmeninės kainos – paveiksle.

Nuo 2005 iki 2019 metų kasdien rūkančiųjų dalis Lietuvoje sumažėjo 5,6 proc. punkto, iki 18,9 proc. Rūkančiųjų kartais susitraukė 0,1 proc. punktu, iki 4,8 proc., o nerūkančiųjų padaugėjo 7,3 proc. punkto, iki 76,3 proc. Kaip šie pokyčiai pasiskirstė pagal lytis – paveiksle.

Kaip nurodoma tinklapyje nerukysiu.lt, rūkymas yra žalingas sveikatai.

„Tabako dūmuose randama per 4 tūkst. cheminių junginių, iš kurių net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai, o daugiau nei 70 iš jų yra patvirtinti kancerogenais, kurie sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi.

Kancerogenai patenka į organizmą su dervomis ir labiausiai pakenkia lūpų, burnos ertmės, gerklų, bronchų gleivinę, todėl ilgalaikis rūkymas sąlygoja ryklės, gerklų, stemplės, plaučių, o taip pat ir skrandžio, kasos, kepenų ir šlapimo pūslės vėžio atsiradimą.

Dervos yra pavojingiausios cigarečių cheminės medžiagos. Jos nusėda kvėpavimo takuose ir ilgainiui gali sukelti vėžį ir plaučių ligas. Be to, jos silpnina imuninę sistemą“, – dėstoma tinklapyje, kuris gali padėti mesti rūkyti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA