Skambant 19-kai instrumentų iš molio lipdys Lietuvos istoriją | Kas vyksta Kaune

Skambant 19-kai instrumentų iš molio lipdys Lietuvos istoriją

Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis ,,Molinis sapnas"./ R. Tenio nuotr.

Aktorius Andrius Žiurauskas Vasario 16-ąją kviečia virtualiai stebėti įtraukiantį Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklį „Molinis sapnas“, kuriame jis vaidina gatvės menininką, iš molio nulipdantį svarbiausius Lietuvos įvykius ir asmenybes. Peržiūra vyks vasario 16 d. 14 val. portale „Kas vyksta Kaune“.

Pasakoja Lietuvos istoriją

Edukaciniame Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklyje „Molinis sapnas“ atspindimi svarbiausi Lietuvos istorijos įvykiai ir datos. Personažas pasakoja apie pirmąjį Lietuvos vardo paminėjimą, Žalgirio mūšį, Lietuvos padalijimą XVIII a., Nepriklausomybės atkūrimą 1918 m., taip pat aiškina apie tremtį, S. Dariaus ir S. Girėno skrydį per Atlantą, Baltijos kelią, Sausio 13-ąją ir kt. Pasakojimą lydi lietuvių liaudies legendų ir mitų intarpai, lietuviškos sutartinės, tremtinių dainos. „Molinis sapnas“ – tai Lietuvos istorijos kaleidoskopas“, – reziumavo A. Žiurauskas.

Lėlių teatro spektaklis Vasario 16-osios proga
Aktorius A. Žiurauskas./ R. Tenio nuotr.

Jis įsitikinęs, kad žinoti savo šalies istoriją yra privalu kiekvienam. „Bet reikia suprasti, kodėl? Tai savimonės, savigarbos, tautinio mentaliteto formavimas“, – vardino A. Žiurauskas.

Spektaklyje vaidina tik vienas aktorius – Andrius Žiurauskas, jam talkina 19-ka instrumentų per pasirodymą grojantis kompozitorius ir atlikėjas Artūras Sinkevičius. Spektaklio autoriai: Andrius Žiurauskas ir Sergėjus Bocullo (jis taip pat yra spektaklio dailininkas).

Lėlių teatro spektaklis Vasario 16-osios proga
Vystosi pasakojimas./ R. Tenio nuotr.

Iš molio atgimsta Rūpintojėlis, kunigaikščiai

Pagrindinis spektaklio veikėjas yra gatvės menininkas, žiūrovams pasakojantis Lietuvos istoriją nuo pirmo Lietuvos vardo paminėjimo iki šių dienų. Pasakodamas apie istorines asmenybes, jis nulipdo molines jų figūras. Įtaigumui sustiprinti pasitelktos ir šiuolaikinės technologijos, kurios leidžia matyti kiekvieną A. Žiurausko rankų judesį iš arti. Veikėjas nulipdo Rūpintojėlį, Vytį, LDK kunigaikščius, istorinius simbolius.

Lėlių teatro spektaklis Vasario 16-osios proga
Spektaklis „Molinis sapnas”./ R. Tenio nuotr.

Aktorius A. Žiurauskas pasakojo, kad idėja spektaklyje lipdyti iš molio gimė žiūrint danų aktoriaus Hanso Rione spektaklį „Springtime“ (pavasaris, – red.). „Jo metu iš plastiškų medžiagų buvo surengtas mūšis. Atrodė žaismingai, tuomet man kilo mintis pačiam sukurti spektaklį, panaudojant molį“, – sakė A. Žiurauskas ir tęsė:

„Molio Motiejus lietuvių tautosakoje yra atpažįstamas. Tai žmogus, kuriam vis kas nors nesigauna. Yra panašumų į lietuvių tautą, gyvenančią vis dar tais laikais, kai valdė Vytautas ar Kęstutis. Vis juntama nostalgija, nepilnavertiškumo kompleksas, kad anuomet buvo gerai, o dabar esam maži. Reikia atsitokėti ir gyventi dabartyje“, – įsitikinęs A. Žiurauskas.

Lėlių teatro spektaklis Vasario 16-osios proga
Kompozitorius ir muzikantas A. Sinkevičius./ R. Tenio nuotr.

Skamba 19 instrumentų

Spektaklyje kompozitorius ir atlikėjas Artūras Sinkevičius groja net 19-ka instrumentų.  Vaidinime gyvai skamba: kanklės, smuikas, akustinė gitara, skudučiai, lumzdelis, birbynė, dūdmaišis, lūpinė armonikėlė, būgnas, okarina, žvangučiai, ūžlys, tarškynė, dambrelis, moliniai švilpukai, variniai varpai, daudytė, ratukinė lyra ir net Australijos aborigenų didžeridu!

A. Sinkevičius pažymėjo, kad instrumentų tiek daug dėl to, jog spektaklyje gausu istorinių faktų. „Norėjosi kiekvienam įvykiui panaudoti vis naują garsą. Įdomu, kad keliaujant su spektakliu po Lietuvą instrumentai užima visą bagažinę”, – šypsodamasis kalbėjo kompozitorius ir atlikėjas A. Sinkevičius.

Instrumentai perteikia skirtingas emocijas, padeda įsijausti į istoriją. „Kai Artūras pasiima didžeridu ir užgroja – vaikai apstulbsta!“, – komentavo A. Žiurauskas.

Lėlių teatro spektaklis Vasario 16-osios proga
A. Sinkevičius groja Australijos aborigenų instrumentu didžeridu./ R. Tenio nuotr.

Spektaklis trunka apie 50 min. ir tampa teatralizuota „istorijos pamoka“.

2015 m. debiutavęs spektaklis aplankė įvairius Lietuvos miestelius, o Vasario 16-ąją jį galės išvysti visi portalo „Kas vyksta Kaune“ žiūrovai. 2017 m. VIII D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje Varėnoje spektaklio kūrybinei grupei buvo įteikti prizai už „Geriausią spektaklį vaikams“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA