Vėl krentant termometrų stulpeliams, po Kleboniškio tiltu pradėjo dirbti speciali technika | Kas vyksta Kaune

Vėl krentant termometrų stulpeliams, po Kleboniškio tiltu pradėjo dirbti speciali technika

R. Tenio nuotr.

Per sausio viduryje užėjusius didelius šalčius Neryje po Kleboniškio (Alfonso Meškinio) tiltu ėmus stoti ledo lytims, gyventojai ir institucijos sukruto dėl potvynio pavojaus. Sinoptikams ateinančiomis dienomis vėl prognozuojant speigą, bendrovė „Kauno tiltai“ statybvietėje ties upės susiaurėjimu ėmėsi prevencinių priemonių.

Kaip aiškino penktadienio rytą įmonės „Hidrum“ techniką užfiksavęs skaitytojas, žiemą Neries viduryje priešais tiltą susidaro siaura neužšalusio vandens juosta. Pasak vyro, žemsiurbė kaušu laužo ledą ir platina tą juostą.

„Turbūt tam, kad ledonešio metu ledai neužsikimštų ties susiaurėjusia Neries upės vaga priešais tiltą. Darbų pradžią pastebėjau maždaug 9 val., šiuo metu jie vis dar laužo ledus“, – apie 10.30 val. sakė kaunietis.

„Kauno tiltų“ komunikacijos specialistė Giedrė Samulionytė-Lekavičienė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė bendrovę vykdant ledo lyčių Neryje situacijos stebėseną.

„Tam, kad kilus realiai grėsmei galėtume operatyviai reaguoti, jau dabar po tiltu upės vagoje išbandoma technika, laužanti didelius ledo gabalus. Šie objekte esantys mechanizmai ir toliau bus budėjimo režime, o prireikus juos nedelsiant naudosime užkertant kelią ledo lyčių sangrūdoms“, – teigė „Kauno tiltų“ atstovė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, penktadienį temperatūra kils iki 2–7 laipsnių šalčio. Pajūryje termometrai rodys apie 0 laipsnių. Šeštadienį stiprės aukštesnio slėgio laukas, negausiai pasnigs tik vietomis, vėjas rims. Temperatūra naktį kris jau iki 12–17, pragiedrėjus vietomis ir iki 20 laipsnių šalčio. Dieną šils vangiau nei penktadienį, žemyninėje dalyje temperatūra sieks 10-11 šalčio, o sekmadienio naktį gali kristi net iki 23 laipsnių šalčio. Detalią Kauno orų prognozę rasite čia.

Tuo metu pastebėjus, kad paties tilto statybvietėje darbininkų šiuo metu nematyti, G. Samulionytė-Lekavičienė paaiškino darbus A1 kelyje ties Kleboniškiu nevykstant dėl technologinės pertraukos, truksiančios iki kovo vidurio.

Kiek daugiau nei prieš savaitę tilto statybų aikštelėje įvyko skaudus incidentas, kurio metu vienas „Kauno tiltų“ darbuotojas žuvo ir keturi buvo sužeisti. Pirminiais Aplinkos apsaugos ministerijos duomenimis, nelaimė nutiko įtrūkus įrenginiui, kuris griūdamas galėjo kliudyti pastolius.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija sausio 19 d. užfiksavo Neries upėje dėl šalčių pradėjusį formuotis ledą, kuris ties Kleboniškio tiltu strigo dėl dirbtinai susiaurintos upės vagos. Nors netoliese pakrantėse beveik nėra gyvenamųjų namų arba jie stovi ant aukštų Neries šlaitų, tačiau tolėliau ant kranto įsikūrusių gyvenviečių gyventojai puikiai žino, kokia grėsminga gali būti vandens stichija.

Pastarąjį kartą Neris savo galią rodė Radikių ir Salupių gyventojams, 2016-ųjų vasario naktį Salupių gyvenvietės sodų bendrijose buvo apsemta apie 50 pastatų. Porą parų kentėjo ir gyvenantys Guldynų gyvenvietėje, o Radikiuose bei kitame krante įsikūrusiame Kleboniškyje situacija buvo aktyviai stebima.

Ledų sangrūdos Neryje

Vidaus vandens kelių direkcijos (VVKD) laivybos direktorius Aurelijus Rimas portalui prieš porą savaičų patvirtino, kad statant tiltą įrengtas laikinas pylimas gali turėti neigiamą įtaką vandens lygio pakilimui, ypač ledonešio metu.

„Tai gali neigiamai veikti ne tik upės hidrologinį režimą, bet ir laivybos sąlygas, todėl pylimas turės būti pašalintas, o VVKD, prasidėjus šių metų navigacijos sezonui, įvertins situaciją“, – sakė A. Rimas.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA