Kviečia tapti Kauno gidais – „kultūristais“ | Kas vyksta Kaune

Kviečia tapti Kauno gidais – „kultūristais“

Projekto savanoriai./ Organizatorių nuotr.

Projektas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ieško žmonių, norinčių tapti savanoriais gidais šiame projekte, vadinamaisiais „kultūristais”. Vasario 17 d. vyks savanorystės programos pristatymas, į kurį registruotis kviečiami visi susidomėjusieji. Čia paaiškės gidų programa, lektoriai, mokymų datos.

Vyks treji mokymai

Savanorystės programa prasidės nuo įvadinių mokymų ir „Kauno kultūros treniruotės” – esminių žinių apie Kauno miestą bei Kauno rajoną. Toliau norintieji galės dalyvauti ekskursijų vedimo mokymuose, kurių lektoriai yra „Kaunas 2022“ komandos nariai, sertifikuoti gidai: Evelina Šuscickytė (Jaunimo programos kuratorė) ir Žilvinas Rinkšelis („Modernizmas ateičiai“ programos koordinatorius). Dar viena galima disciplina – lyderystės mokymai.

Projekto savanoriai./ Organizatorių nuotr.

Ekskursijų vedimo mokymai bus kartojami tris kartus, jie vyks: 2021 m. kovą, liepą ir lapkritį. Organizatoriai pažymi: kadangi vietų skaičius ribotas – pats svarbiausias kriterijus atrenkant dalyvius bus motyvacija. Kursuose dalyvauti gali visi norintieji, neatsižvelgiant į amžių, profesiją, ar kt. Beje, pernai tarp kurso dalyvių buvo ir profesionalių gidų, tačiau kiti savanoriai atkeliavo iš įvairiausių sričių.

Organizatoriai tikisi, kad savanoriai, dar vadinami „kultūristais“, taps miesto ambasadoriais, daug žinančiais apie Kauną, jo kultūrą, žmones, kartu jie įgaus žinių, kaip reprezentuoti miestą čia atvyksiantiems svečiams iš įvairių šalių.

Kursų lektorė Evelina Šuscickytė akcentavo, kad būsimi Kauno gidai – savanoriai taps projekto ambasadoriais, atstovais, tačiau ne profesionaliais gidais, nes tam būtina baigti mokymus specialiose įstaigose.

Lydės užsienio svečius

Parengti Kauno gidai – „kultūristai“ darbuotis pradės 2022 metais. Tuomet jie pasitikinės ir lydės „Kaunas 2022“ svečius, partnerių delegacijas, menininkus, žurnalistus ir pristatinės jiems miestą bei šio projekto veiklas, lydės į renginius.

Projekto savanoriai./ Organizatorių nuotr.

Kadangi užsienio svečių ratas platus – bus mokomasi pritaikyti ekskursijas pagal jų poreikius. Pasak E. Šuscickytės, gidų mokymų dalyviai gaus ne tik žinių apie Kauną, išmoks sudaryti maršrutą, išgryninti pasakojimą, kuris atitiktų grupės interesus, bet ir išgirs gido darbo subtilybių: kaip valdyti grupę, užtikrinti jos saugumą ir pan. „Tarkim, delegacija iš kito Europos kultūros sostinės miesto domisi šokiu. Mokymuose sudarinėsime maršrutus, kas būtų tokiai grupei įdomu pamatyti Kaune“, – pažymėjo E. Šuscickytė.

Kitas gidų mokymų lektorius Ž. Rinkšelis papildė, kad jei atvyks gatvės menininkas, jam reikės papasakoti apie gatvės meno kūrinius Kaune, jei svečias domisi architektūra – tuomet derės akcentuoti ją.

Jis pridūrė, kad parengti gidai bus raginami miestą pristatinėti kiekvienas savaip, nešabloniškai. „Pasakoti apie miestą daug specifinių žinių nereikia. Gali pasikliauti asmeniniu įspūdžiu apie miestą, pristatyti jį iš savo prizmės“, – įsitikinęs Ž. Rinkšelis. Jis tikisi, kad savanoriai bus ir svečių bičiuliais, draugiškais lydėtojais.

Ž. Rinkšelis mano, kad mokymų metu ar jau savanoriaujant gauti įgūdžiai bus galimi pritaikyti ir po projekto, tarkim rengiantis tapti profesionaliu gidu ar gide. „Aš profesionaliu gidu irgi tapau ne iš karto, o per praktiką: vesdavau ekskursijas muziejuose, bičiuliams. Po kurio laiko nusprendžiau tapti profesionaliu gidu ir dabar siekiu šia veikla uždegti kitus“, – sakė Ž. Rinkšelis.

Registruokis į virtualų savanorystės programos pristatymą, kuris įvyks vasario 17 d., reikia čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA