Kauno savivaldybė Ąžuolyne žada sugrūsti beveik 2000 automobilių | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė Ąžuolyne žada sugrūsti beveik 2000 automobilių

BNS, „Kas vyksta Kaune“ inf. 2021/02/01 16:46
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Kauno savivaldybė Kauno Ąžuolyne esančiame sklype, buvusioje bendrovės „Magnus“ teritorijoje, ruošiasi įrengti beveik 2000 automobilių stovėjimo aikštelę. Pasak savivaldybės atstovų, šis sprendimas leis užtikrinti visuomenei naudingą sklypo panaudojimą, žadama išsaugoti ir vertingus medžius. Visgi gyventojai į savivaldybės planus žvelgia skeptiškai – raginama atsisakyti parką niokojančios idėjos.

Kauno tarybai pateiktas siūlymas, kad sklypas Vydūno al. 4 būtų pripažintas reikalingu automobiliams statyti ir numatyta paimti šį žemės sklypą visuomenės poreikiams. „Minėtas žemės plotas priskiriamas komercinėms teritorijoms. Šiame sklype eilę metų buvo vykdoma komercinė veikla. Būta įvairių ketinimų išvystyti šią teritoriją. Tokia veikla, daugelio miesto gyventojų nuomone, neatitiko Ąžuolyno parko paskirties“, – komentare naujienų agentūrai BNS sako savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

„Sklypą perėmus visuomenės poreikiams ir įrengus Ąžuolyno parkui tarnaujančią susisiekimo infrastruktūrą, būtų daromas minimalus poveikis parkui, taip pat būsime tikri, kad ši parko dalis tarnaus visiems miesto gyventojams“, – teigia jis.

Žada minimalų poveikį parkui

Savivaldybė planuoja, kad šioje aikštelėje galėtų būti statomi ne tik į Ąžuolyną, bet ir į Kauno sporto halę bei S. Dariaus ir S. Girėno stadioną atvykstančiųjų automobiliai.

„Rekonstruotas S. Dariaus ir S. Girėno stadionas talpins 15 tūkst. žiūrovų ir rekonstruota Sporto halė – 2,5 tūkst. žiūrovų, todėl manome, kad siekiant užtikrinti patogų atvykimą į renginius papildomai reiktų numatyti automobilių statymo aikštelę adresu Vydūno al. 4“, – rašoma sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Į Ąžuolyną įsiterpusioje 3,3486 ha teritorijoje yra numatoma įrengti iki 1950 automobilių stovėjimo vietų. Vis dėlto, pasak P. Kero, realus automobilių skaičius gali būti mažesnis, siekiant „kuo minimalesnio poveikio aplinkai“.

„Maksimalus galimas vietų skaičius – apie 1950, tačiau tikėtina, kad fiziškai įrengiamų vietų skaičius bus kiek mažesnis, kadangi vienas iš infrastruktūrinių prioritetų yra saugomų želdinių įkomponavimas naujoje aikštelėje. Projektuojant aikštelę šiame sklype bus išsaugoti visi vertingi želdiniai“, – teigia vienas iš savivaldybės administracijos vadovų.

Netiki, kad medžiai nenukentės

Pradėti Kauno sporto halės griovimo ir S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos darbai gyventojams kėlė daug susirūpinimo ir abejonių – ar bus aiškus planas, kaip naujasis projektas derės su Ąžuolyno parku, ar bus išspręsta transporto priemonių ir automobilių parkavimo problema viešųjų renginių metu.

Panašu, kad gyventojų baimės pradeda pildytis, o Žaliakalnio bendruomenė ir asociacija „Žaliasis Ąžuolynas“, vos tik išgirdusi apie naujus Kauno savivaldybės planus, kyla į kovą dėl Ąžuolyno parko.

„Šiandien, prisidengiant visuomenės poreikiais matome planus įrenginėti automobilių parkavimo aikštelę Ąžuolyno teritorijoje, Vydūno al. 4. Ši teritorija yra pilnai apsodinta augmenija (ąžuolais, ąžuolų jaunuolynu, eglėmis, skroblais), todėl bendruomenės nariams nesuprantama, kaip galima įrengti 2000 vietų parkingą neišnaikinus dalies šių medžių?“ – sekmadienį į Kauno savivaldybę kreipėsi asociacija.

Prašyme pažymima, kad Žaliakalnio gyventojai ar Ąžuolyno parko lankytojai nebuvo apklausti dėl stovėjimo aikštelės atsiradimo. Asociacija „Žaliasis Ąžuolynas“ taip pat siūlo naują projektą įgyvendinti labiau nuo Ąžuolyno parko nutolusiose erdvėse.

„Atsižvelgiant į gyventojų susirūpinimą, prašome svarstyti galimybes ir numatyti automobilių parkavimo aikštelių plėtrą kitose, labiau nuo Ąžuolyno parko nutolusiose erdvėse, kaip pvz.: prie K. Petrausko g. esančio futbolo maniežo arba ieškoti alternatyvų, o visuomenės poreikiams paimtą sklypą Vydūno al. 4 vėl prijungti prie parko, taip atkuriant šios unikalios žaliosios erdvės vientisumą“, – rašoma asociacijos prašyme.

Europos gamtai svarbių teritorijų tinklas

Ąžuolyno parke auga apie 770 ąžuolų, o unikaliausia šio parko vertybė yra 100–300 metų ąžuolai, jų kamieno skersmuo siekia 100–160 centimetrų.

Šis parkas yra vieno rečiausių Lietuvoje ir Europoje vabalo – niūraspalvio auksavabalio – gyvenamoji vieta, jis saugomas ir kaip Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorija.

Manoma, kad Ąžuolyno augimvietei gali būti keli tūkstančiai metų. 2005 metais, vykdant gamtinės įvairovės tyrimus, parko teritorijoje užregistruoti 59 rūšių paukščiai, 29 paukščių rūšys įrašytos į Europoje globaliai nykstančių rūšių sąrašus.

Sprendimui dėl žemės paėmimo ir automobilių stovėjimo aikštelės Ąžuolyne įrengimo dar turi pritarti Kauno savivaldybės taryba, posėdžiausianti vasario 2 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA