Kauno klinikose nuo koronaviruso pradėti skiepyti pacientai: kai kurie dėl vakcinos sudvejojo (video) | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikose nuo koronaviruso pradėti skiepyti pacientai: kai kurie dėl vakcinos sudvejojo (video)

BNS, ELTA 2021/01/07 16:53

Kauno regione yra pilnai tenkinamas visas skiepijimo nuo COVID-19 poreikis tarp prioritetinių grupių, sako procesą koordinuojančių Kauno klinikų tarnybos vadovas.

„Iki šios dienos vakaro jau bus paskiepyta beveik 3 tūkst. Kauno klinikų darbuotojų, kurie atitinka sveikatos apsaugos ministro (…) prioritetus“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas.

Ligoninė taip pat lygiagreičiai skiepija ir kitų įstaigų darbuotojus. Š. Mačinsko teigimu, ketvirtadienį iš antrosios partijos pradėtas kai kurių regioninių ligoninių darbuotojų skiepijimas, yra suplanuota, kiek žmonių kuriame regione bus vakcinuojama penktadienį bei pirmadienį.

„Regiono vakcinacijos poreikius mes tenkiname pilnai, kiek jie turi darbuotojų, atitinkančių nustatytus kriterijus ir kokių darbuotojų jiems reikia skiepyti dabar“, – sakė jis.

Pasak jo, yra sudaromi sąrašai, kiek kurioje įstaigoje yra darbuotojų, atitinkančių kriterijus pagal numatytus prioritetus. Šiuo metu skiepijami pirmų trijų prioritetinių grupių darbuotojai: dirbantys su COVID-19 pacientais, teikiantys reanimacijos, skubiosios pagalbos paslaugas, dirbantys greitojoje, taip pat medikai, dirbantys su pažeidžiamiausiais pacientais.

„Tiek kol kas vakcinų užtenka ir tiek jis (poreikis) yra tenkinamas“, – sakė Š. Mačinskas.

Taip pat pradėti skiepyti greitosios medicinos pagalbos darbuotojai: paskiepyti Šakių regiono greitosios medikai, pradedami skiepyti Kauno miesto ir rajono greitosios stočių darbuotojai, tai ruošiamasi baigti penktadienį.

Visų regiono greitosios medikų, kurių yra apie 70, skiepijimą planuojama pabaigti pirmadienį.

Skiepija ir pacientus

Lygiagrečiai pradėti skiepyti ir pacientai: jų šiuo metu paskiepyta apie 25, iki rytojaus vakaro tikimasi paskiepyti apie 50 žmonių, kurie priskiriami didžiausiai rizikos grupei yra ketvirtieji prioritetiniame sąraše.

Vakar buvo paskiepyti pirmi 5 pacientai, šiandien jau paskiepyta dar 10 tos grupės pacientų. Iš visų šios grupės pacientų 11 yra persirgę COVID-19 liga, pas juos yra antikūnai ir dėl to jie šiuo metu nėra skiepijami. Aptarta su 45 pacientais, kad jie norėtų būti paskiepijami ir tas darbas turėtų būti atliktas per artimiausias 3 darbo dienas“, – sakė Š. Mačinskas. Iš visų kalbintų pacientų, anot ligoninės atstovo, 5 yra abejojantys – kol kas nepareiškė noro skiepytis.

Šiuo metu skiepijami Kauno klinikų pacientai, tačiau, pasak Š. Mačinsko, nemažai daliai jų pagalba ir yra teikiama būtent tretinio lygio sveikatos priežiūros įstaigos, nes tai yra sudėtingos sveikatos būklės pacientai. Be to, ligoninė taip pat kreipėsi papildomo išaiškinimo, nes šiuo metu nėra visiškai aišku, kokių įstaigų pacientus Kauno klinikos turi paskiepyti.

„Šiuo metu mes skiepijame tik Kauno klinikų tų didžiausios rizikos grupių pacientus“, – sakė ligoninės atstovas.

Iš viso pacientams ligoninė yra numačiusi 1,3 tūkst. dozių.

Š. Mačinskas pastebėjo, kad skiepijimo eilė nuo pradinio plano šiek tiek keitėsi, tačiau ligoninė stengiasi laikytis galiojančių reikalavimų ir konsultuotis su ministerija.

Paskiepyta pacientė / Kauno klinikų nuotr.

„Tos diskusijos visada vyko ir vyks, yra tų diskusinių klausimų, tačiau mes vis tiek turėtume vadovautis, vykdydami skiepijimą, nustatyta tvarka, tą mes ir darome“, – sakė jis.

Kol kas skepijimas vyksta sklandžiai, sunkių pašalinių reakcijų nebuvo.

Likusio skiepų nuo COVID-19 skysčio kaupti neįmanoma

Š. Mačinskas tvirtina, kad, kol nebus politikų priimti sprendimai dėl vakcinų likučių panaudojimo, dalį likusio skiepų skysčio teks naikinti taip, kaip tai numato nustatyta tvarka. Pasak jo, jau dabar skiepų skysčio, kuris, medikų pastebėjimu, lieka buteliukuose pagal numatytą tvarką paskiepijus 5 asmenis, kaupti neįmanoma, nes, pažeidus buteliuką, skiepus būtina sunaudoti per 5 valandas. Todėl, tęsia Š. Mačinskas, sprendimai dėl vadinamosios „šeštosios dozės“ yra labai laukiami.

„Dėl šeštos dozės mes labai laukiame sprendimų, kaip elgtis su šešta doze, nes, vakciną praskiedus ir paruošus naudojimui, saugojimo terminas yra labai trumpas – ji turi būti sunaudojama per 5 valandas. Tai reiškia, kad jų panaudoti tolimesniu metu nebėra galimybės. Todėl jos, pasibaigus terminui, ir yra naikinamos nustatyta tvarka“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas.

„Yra nurodyta, kad įstaiga, organizuojanti skiepijimą, yra atsakinga už tinkamą likutinių produktų – t. y. ampulių ir likusių skysčių – sunaikinimą reikalavimų nustatyta tvarka“, – pridūrė jis, kartu pažymėdamas, kad vakcinų likučiai tikrai yra sunaikinami ir jais niekas nesinaudoja.

Pirma COVID-19 vakcina / Kauno klinikų nuotr.

„Vadovaujamasi visomis nustatytomis tvarkomis, todėl jokių galimybių joms (vakcinų likučiams – ELTA) kažkur patekti į pašalinę išorę nėra“, – tikino Š. Mačinskas.

Šią savaitę sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad tikimasi greitu metu sulaukti Europos vaistų agentūros siūlymo iš vienos pakuotės išgauti daugiau COVID-19 vakcinos dozių. Ministro teigimu, tai būtų pozityvios naujienos ir įneštų aiškumo vykdant gyventojų vakcinaciją.

Ant vakcinos nuo COVID-19 pakuotės nurodytos 5 dozės, tačiau medikai pastebi, kad dažname buteliuke skiepų užtenka ir daugiau pacientų.

„Be abejo, mums svarbus Europos Komisijos ir gamintojų koordinuotas susitarimas. (…) Vakar Europos vaistų agentūra svarstė šį klausimą, bet dar nepriėmė sprendimo, tikrai tikimės, kad jie jį artimu metu priims ir mums visiems bus aiškumas. Nes sutartys yra sudarytos koordinuotai tarp Europos Komisijos ir gamintojų, ir mes labai griežtai laikomės bendrų taisyklių“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Dulkys.

Lietuvoje gruodį pradėta vakcinacija „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurta vakcina, gautos kol kas trys vakcinos sunkios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA