Vienuoliktokė iš Kauno sukūrė produktą dezinfekcijai palengvinti, dalį pelno skirs labdarai | Kas vyksta Kaune

Vienuoliktokė iš Kauno sukūrė produktą dezinfekcijai palengvinti, dalį pelno skirs labdarai

S. Jankauskaitė ir jos sukurtas produktas./ Nuotraukų koliažas.

Vienuoliktokė Skaistė Jankauskaitė dar pavasarį, pirmojo karantino metu, svarstė sukurti produktą, pagelbstintį sausėjančiai rankų odai po dažno dezinfekavimo. Atėjus antrajai epidemijos bangai jau buvo tikra – idėją reikia realizuoti, tad ėmėsi darbų ir netrukus dienos šviesą išvydo dezinfekcinis gelis-rankų kremas dvipusėje pakuotėje „Eco Aura“.

Tiesa, produkto pagaminta vos 200 vnt., tai nekomercinis projektas, tad dalis gauto pelno bus skirta padengti produkto kūrimo kaštams, o kitą dalį moksleivė svarsto paaukoti labdarai.

Sukūrė per ekonomikos pamokas

Produkto idėją mergina sumąstė per ekonomikos pamoką, kurios metu įgyvendinamas mokomųjų bendrovių kūrimą skatinantis projektas „Junior Achievement“.

„Pirmosios pandemijos metu buvo žaibiškai išperkami dezinfekciniai skysčiai. Nuo dažno jo naudojimo man išsausėdavo rankos, vis reikėdavo jas tepti maitinamuoju kremu. Tekdavo nešiotis kelias, daug vietos užimančias pakuotes, tad sugalvojau idėją: dezinfekcinį gelį ir rankų kremą patalpinti vienoje dvipusėje pakuotėje“, – pasakojimą pradėjo Kauno Jono Basanavičiaus gimnazijos vienuoliktokė Skaistė Jankauskaitė.

Prasidėjus antrajam karantinui ji pasidalino idėja su ekonomikos mokytoja Giedre Motejūniene ir jos paskatinta ėmėsi idėją įgyvendinti.

Užtruko pakuotės paieškos

Ne viskas klojosi sklandžiai, teko susidurti ir su sunkumais – Lietuvoje nepavyko rasti dvipusės pakuotės, paieškos persikėlė į užsienį.

„Pakuotės ieškojau apie du mėnesius, vis nepavyko rasti gamintojo. Tačiau, nenorėjau pasiduoti, tad vieną kartą prabudau 3 val. nakties, pradėjau internete vėl ieškoti pakuotės ir drąsinau save: „Privalau siekti, ko noriu, esu stipri, aš surasiu reikiamą pakuotę!“ Ieškojau ne tik Europos šalyse, buvau išsiuntusi užklausą net į Kiniją, o tą lemtingą naktį pagaliau radau tiekėjus Vokietijoje!“, – prisimena Skaistė Jankauskaitė.

S. Jankauskaitės sukurtas produktas./ Organizatorių nuotr.

Jos mokytoja G. Motejūnienė pridūrė, kad Vokietijoje rasta įmonė 200 vnt. pakuočių užsakyti nenorėjo – buvo per mažas kiekis. Įmonė atrašė, kad prekiauja tik nuo 10 tūkst. vnt. pakuočių. „Paaiškinau jiems, kad tai mokinių projektas ir netrukus sulaukiau atsakymo: „Atsiųsime reikiamą kiekį nemokamai.“ Po savaitės pakuotės jau buvo Lietuvoje“, – džiaugėsi ekonomikos mokytoja G. Motejūnienė ir pridūrė, kad jos mokinė S. Jankauskaitė pasižymėjo stipria motyvacija ir įdėjo daug pastangų, kad pasiektų savo tikslą.

Kvepia pušynais, levandomis ir apelsinais

Netrukus užsisuko veiksmas: dezinfekcinį arbatmedžio kvapo gelį ir ekologišką levandų bei apelsinų kvapo rankų kremą pagamino įstaigos „Žali burtai“ įkūrėja Rūta Malkutė. Lipdukus pakuotei sukūrė vienos sostinės įstaigos darbuotoja Inga Kindurienė. Gaminio pakuotė turi dvi puses: iš vienos galima pasitepti dezinfekciniu geliu, o iš kitos – natūralių eterinių aliejų pripildytu kremu „Eco Aura“. Kuriant pavadinimą moksleivė norėjo, kad jis atspindėtų produkto esmę. „Eco“ reiškia ekologiškas, o „aura“ – švytėjimas.

„Kremas maitina išsausėjusią odą, yra ekologiškos sudėties. Kadangi nereikia kelių atskirų pakuočių, tausojame aplinką. Kai kurie sako, kad panaudojus šio produkto iš tolo kvepi, lyg pušynas ar arbata“, – šypsodamasi kalbėjo S. Jankauskaitė. Mokinės sukurto produkto kaina – 12 eurų.

Prie kremo gamybos finansiškai prisidėjo ne tik moksleivė S. Jankauskaitė, bet ir jos idėją palaikanti mokytoja G. Motejūnienė. Anot jos, panašų produktą Lietuvoje gamina tik viena įmonė.

Parems kitus

Ateityje planuojama produktą perkelti į ekologišką pakuotę, taip pat tobulinti etiketės dizainą bei pasiūlyti didesnę kvapų įvairovę.

Kremas pradėtas pardavinėti gruodžio mėnesį, šiuo metu dar likę apie 100 vnt. Pardavusi juos, moksleivė dalį pinigų skirs geram darbui – paaukos.

„Kažką paremsiu: gal medicinos įstaigą ar sergančius vaikus, o gal jauno žmogaus idėją, dar galvoju. Gera daryti gerus darbus, ypač šiuo sunkiu metu. Kartu noriu įkvėpti ir kitus mokinius: jei tik turite šaunią idėją ir noro – darykite, nes kas kitas, jei ne jūs? Jei nepavyks iš pirmo karto, nenuleiskite rankų, svarbu tvirtai siekti savo idėjos ir ją puoselėti. Pradžia sunki, bet įsivažiuosite“, – iš patirties kalbėjo vienuoliktokė S. Jankauskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA