Kaunas naujuosius pasitinka kaip niekad tuščias: uždaryta Rotušės aikštė, aplinkui – policija | Kas vyksta Kaune

Kaunas naujuosius pasitinka kaip niekad tuščias: uždaryta Rotušės aikštė, aplinkui – policija

delfi.lt 2020/12/31 21:11
DELFI / N. Povilaičio nuotr.

Covid-19 pandemijos metu Kaunas naujuosius metus sutinka taip, kaip iki šiol dar nėra buvę. Jau uždaryti į Rotušės aikštę, kur stovi pagrindinė miesto eglė vedantys keliai, gyventojai primygtinai raginami likti namuose, o mieste patruliuoja sustiprintos policijos pajėgos. Vidurnaktį, pasitinkant Naujuosius metus dangų nušvies fejerverkai, o jie, vengiant žmonių susibūrimo bus leidžiami 8 vietose, daugiausia miegamuosiuose rajonuose.

Naujųjų metų išvakarės Kaune

Naujuosius metus Kaunas pasitinka ištuštėjęs, dėl koronaviruso pandemijos mieste nevyksta jokie naujametiniai renginiai, o minias žmonių sutraukdavusi Rotušės aikštė užtverta policijos užkardomis bei tvoromis. Joje nei vieno žmogaus, tik policininkai ir privačios saugos tarnybos apsaugininkai.

Į aikštę draudžiama patekti ne tik automobiliams, bet ir pėstiesiems. 20 val. darbą pradėję postai į Rotušės aikštę vedančiose gatvėse veiks iki pirmosios 2021 metų dienos 8 val.

Naujųjų metų naktį pagrindinės Kauno eglės dekoracijų apšvietimo išjungti neplanuojama, nors tokią galimybę miesto savivaldybės atstovai pasilieka.

„Kauno Rotušės aikštė nėra tokia atvira, tad natūraliai turėtų pakakti eismo ribojimų ir dar papildomas eglės užgesinimas būtų jau perteklinis“, – sakė Kauno mero patarėjas viešiesiems ryšiams Tomas Jarusevičius.

Jis minėjo, kad šventinis eglės apšvietimas bus išjungiamas tuo atveju, jeigu aikštėje visgi ims būriuotis kaip nors į ją patekę žmonės.

„Neatmetame galimybės skirti pajėgas tvarkai užtikrinti ir kitose kauniečių pamėgtose bei Naujųjų naktį gausiai lankomose vietose. Ypač ten, iš kur atsiveria vaizdinga miesto panorama”, – sakė T. Jarusevičius.

Pandemija pakoregavo ir kitą naujųjų metų tradiciją – šventinius fejerverkus. Šįkart nuspręsta juos leisti ne iš vienos vietos, o iš 8 skirtingų pozicijų, kurios nėra viešinamos.

Savivaldybės atstovai užsimena, kad tos vietos bus šalia miegamųjų rajonų, kuriuose gyvena nemaža dalis kauniečių.

Naujųjų metų sutikimui ruošiasi ir policijos pareigūnai. Nuo 13 val. policijos postais užtverti visi į miestą vedantys keliai, išvažiuoti ir patekti vidun leidžiama tik išimtinais atvejais, mieste sustiprintas policijos patruliavimas.

„Viešosios vietos bus stebimos per mieste įrengtą vaizdo kamerų sistemą. Jeigu bus pastebima didesnė žmonių koncentracija, būriavimasis, ten vyks policijos patruliai“, – sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Prasidedant dar vienam ilgajam savaitgaliui, kurio metu stiprinama judėjimo kontrolė, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė minėjo, kad pagrindinis policijos tikslas – ne nubausti, o paaiškinti.

„Pagrindinis policijos tikslas – ne nubausti žmones, bet paaiškinti ir pasiekti tikslą, kad žmonės geranoriškai laikytųsi ribojimų“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministrė.

Jos teigimu, šį ilgąjį savaitgalį judėjimą tarp savivaldybių kontroliuos apie 7,5 tūkst. Pareigūnų.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla minėjo, kad nemalonumai laukia ir privačiose valdose šventinius vakarėlius surengti nusprendusių žmonių.

„Dar kartą kreipiamės į visus gyventojus, prašome supratingumo ir pilietiškumo – pamačius tokius susibūrimus prašau pranešti policijai. Policija tokį renginį uždarys“, – ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos metu sakė R. Požėla.

Jis paaiškino, kad atvykus policijai ir užfiksavus pažeidimą privačioje erdvėje, protokolai yra išrašomi ne tik būsto šeimininkui, bet visiems dalyvaujantiems vakarėlyje asmenims.

„Ir pagrindinis dalykas, kad policija išvažiuos tik įsitikinusi, kad vakarėlis nutrauktas“, – anonsavo R. Požėla.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA