Patikslintos griežtinamo karantino sąlygos: policija kelius kontroliuos savaitgaliais ir švenčių dienomis | Kas vyksta Kaune

Patikslintos griežtinamo karantino sąlygos: policija kelius kontroliuos savaitgaliais ir švenčių dienomis

ELTA, BNS 2020/12/14 15:28
Asociatyvi / R. Pūko nuotr.

Premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujamas Ministrų Kabinetas pirmadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje patikslino sekmadienį priimtus griežtesnius karantino ribojimus. Ministrų Kabinetas sukonkretino, kokiais atvejais bus taikomos judėjimo ribojimo išimtys, taip patikslino nutarimą dėl kirpyklų ir grožio salonų paslaugų teikimo bei ploto, kuris turėtų būti užtikrinamas parduotuvėse.

Vyriausybė patikslino nutarimą, kad nuo 2020 gruodžio 15 dienos 24 val. iki 2021 m. sausio 3 d. 24 val. Lietuvoje bus ribojimas judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties ar atlikti darbo, kai darbo vieta kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicininės pagalbos.

Pagal naująjį nutarimą judėjimo ribojimas nebus taikomas ir tais atvejais, kai vykstama į/iš oro uostą, dėl sveikatos priežiūros paslaugų bei taip pat dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas.

Vyriausybės taip pat nusprendė, kad šis ribojimas netaikomas asmenims, kurie vyksta į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio jiems nuosavybes teise.

Taip pat Vyriausybė patikslino atvejus, kada bus galima palikti savo gyvenamąją vietą. Nutarta, kad gyvenamąją vietą palikti bus draudžiama, išskyrus tuos atvejus, kai vykstama į darbą, prekybos vietą, į nekilnojamojo turto objektą, valdomą nuosavybės teise, laidotuves, dėl sveikatos priežiūros ir kitų būtinųjų paslaugų ar objektyviai pagrįstų priežasčių, kai vykimas neišvengiamai būtinas.

Taip pat gyvenamąją vietą bus leidžiama palikti, kai ne daugiau nei vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio nariai vyksta pasivaikščioti atvirose vietose bei tais atvejais, kai vykstama prižiūrėti sergančiųjų ar negalinčių savimi pasirūpinti asmenų.

Vyriausybė taip pat patikslino, kad parduotuvėse, įskaitant parduotuves prekybos arba pramogų centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, kurių veikla nedraudžiama, turi būti užtikrinamas 15 kvadratinių metrų prekybos plotas vienam lankytojui.

Paslaugos – ne ilgiau nei 15 minučių

Taip pat patikslinta, kad karantino metu draudžiama teikti grožio, taip pat kitas paslaugas, kurių teikimo metu būtinas ilgesnis nei 15 minučių kontaktas tarp paslaugos teikėjo ir paslaugos gavėjo. Šis draudimas netaikomas medicininės reabilitacijoms paslaugoms, psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugoms, finansinėms paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu.

Vyriausybė diskutavo dėl prekybos ne maisto prekėmis didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse, tačiau pakeitimų nepriėmė.

„Turbūt visi esate gavę smulkesnio verslo atstovų pasiūlymų, kad tai tarsi iškraipo konkurencijos sąlygas, nes mažesni ne maisto prekiautojai yra apriboti, o didelės prekybos įmonės turi labai platų asortimentą, įskaitant ir ne maisto prekes. Pavasarį buvo ta problema iškilusi ir jai niekas nebuvo radęs sprendimo ir taip galiojo.

Yra valstybių, kuriose išvardyta, kas yra būtinosios prekės, ir parduodamos tik būtinosios prekės, yra valstybių, kurios savaitgaliais neleidžia prekybos ne maisto prekėmis, bet tada atsiranda poreikis tikslinti, kiek maisto prekių ir kokių. Netolygumas yra, tik sunku pasiūlyti logišką sprendimą“, – Vyriausybės posėdyje pirmadienį sakė premjerė I. Šimonytė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sutiko, kad sprendimą šiuo atveju surasti sunku, todėl tikslingą nutarimą palikti tokį, koks yra dabar.

„Neturiu gero sprendimo ir manau, kad nė vienas iš dalyvaujančių posėdyje ar priimančių sprendimus nesame laimingi ir pripažįstame, kad smulkiuosius tai paveiks, tačiau dabar imtis papildomų represinių priemonių ir STOP juostomis apvynioti šampūnus ar kitas prekes prekybos centruose būtų daugiau ne ten nukreiptos energijos. Ekonomikos ir inovacijų ministerija, kitos ministerijos verčiamės kūliais, kad greičiau startuotume su pagalbos verslui priemonėmis, kurios pirmiausia bus skirtos smulkiam ir vidutiniam verslui“, – sakė A. Armonaitė.

Tam pritarė ir teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

„Mes renkamės žinodami, kad bet kuris reguliavimas nebus tobulas ir kaip galėtume sureguliuoti įnešdami kuo mažiau neaiškumo. (…) Svarbu pagalba smulkiam verslui ir mažesnis blogis būtų rinktis pradinę formuluotę“, – sakė E. Dobrovolska.

Kelius kontroliuos savaitgaliais ir švenčių dienomis

Vyriausybei apribojus gyventojų judėjimą tarp savivaldybių, policija kontrolės punktus keliuose įrengs savaitgaliais ir švenčių dienomis, pirmadienį pranešė premjerė I. Šimonytė.

„Didesnė kontrolė fizinė bus švenčių ir savaitgalių dienomis, o paprastomis dienomis, ypatingai kol yra darbo savaitė, bus naudojamos tos priemonės, kurias policija tikrai moka naudoti viešas ir neviešas“, – per Vyriausybės posėdį sakė ministrė pirmininkė.

Ji sakė šį klausimą aptarusi su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla.

Vyriausybės sprendimu nuo trečiadienio gyventojai savo savivaldybę galės palikti tik vykdami į darbą, laidotuves arba dėl medicinos pagalbos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA