Kauno klinikos nuo ketvirtadienio didina COVID-19 gydymui skirtų vietų apimtis | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikos nuo ketvirtadienio didina COVID-19 gydymui skirtų vietų apimtis papildyta LSMU Kauno ligoninės pranešimu

Asociatyvi / DELFI nuotr.

COVID-19 liga sergančių pacientų gydymą Kauno regione organizuojanti ligoninė – LSMU ligoninė Kauno klinikos ketvirtadienio rytą portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad trečiadienį priimtas sprendimas ženkliau didinti terapinio profilio ir reanimacijos COVID-19 lovų Kauno regiono gydymo įstaigose skaičių. Informuojama, kad Kauno apskrities ligoninėse žmonėms, patiriantiems koronaviruso sukeltas komplikacijas, artimiausiu metu bus suformuotos 145 naujos vietos.

„Kauno klinikos, kaip COVID-19 liga sergančių pacientų gydymą Kauno regione organizuojanti ligoninė, nuolat stebi regiono ligoninių lovų užimtumą, pacientų srautus ir išvykimus iš ligoninių. Kasdien regiono grupė sprendžia dėl strateginių veiksmų: kiek ir kokių lovų trūksta, kur optimaliausia jas įsteigti ir kitas temas. Situacija yra nuolat kintanti, todėl ją vertiname kasdien“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ atsiųstuose komentaruose teigia LSMU ligoninės Kauno klinikos Komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Pasak Kauno klinikų atstovės, LSMU Kauno ligoninėje nuo ketvirtadienio papildomai įsteigta 40 terapinio profilio covid lovų. Iš viso šioje gydymo įstaigoje jų bus 240.

Taip pat papildomos lovos – 10 terapinių ir 5 reanimacijoje su DPV galimybe – įsteigtos ir Kauno klinikose. Iš viso Kauno klinikose nuo ketvirtadienio specifiniam COVID-19 ligonių gydymui bus skirtos 30 terapinio ir 25 reanimacijos profilio COVID-19 lovos.

„Iš viso šiuo metu Kauno klinikose gydoma per 70 pacientų, kuriems nustatyta COVID-19 liga: 16 Centrinės reanimacijos skyriuje (visiems taikoma DPV), 18 pacientų – Antrajame COVID-19 skyriuje, likę gydomi kituose Kauno klinikų skyriuose“, – sako A. Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Pasak atstovės, ne visiems koronavirusu sergantiems ligoniams reikalingas specifinis gydymas ir dalis jų gydomi dėl savo pirminių ligų, dėl kurių ir atsidūrė ligoninėje. Pavyzdžiui, miokardo infarkto, traumos ar pan. Todėl pacientų, sergančių COVID-19 yra ir kitose ligoninėse bei jų skyriuose, ne tik tose, kurios dedikuotos šio viruso gydymui.

Koronaviruso pacientai / V. Balkūno nuotr.

Svarbi pagalba ir kitiems

„Taip pat stebime, kad didele problema tampa kitomis ligomis sergančių pacientų gydymas, kuriam mes teikiame labai didelę reikšmę. Mes darome viską, kad medicinos pagalbą gautų visi pacientai, pirmenybę teikiant skubiai ir neatidėliotinai pagalbai, onkologinėmis, hematologinėmis ir kitomis sunkiomis ligomis bei ūmiomis būklėmis sergantys pacientai“, – sako LSMU ligoninės Kauno klinikos atstovė.

Ji pasidžiaugė, kad Kauno klinikoms kol kas pavyko regione išlaikyti visų medicinos paslaugų spektrą, tačiau didėjant hospitalizuojamų COVID-19 pacientų skaičiui, ši situacija gali keistis.

Papildomos lovos regione

Nuo ketvirtadienio COVID-19 liga sergantiems pacientams Kauno regione iš viso bus skirta 535 covid lovų: 480 terapinių lovų ir 55 reanimacijos lovų su dirbtinės plaučių ventiliacijos (DPV) galimybe.​

Nuo kitos savaitės lovų skaičius didinamas ir kitose Kauno regiono ligoninėse: Marijampolės ligoninėje bus steigiamos papildomos 25 lovos (iš viso jų bus 80), Kėdainių ligoninėje – 15 lovų (iš viso jų bus 70).

Palyginimui, lapkričio 18 d. Kauno regione buvo 340 COVID-19 skirtų lovų ir 50 reanimacijoje, palaipsniui, auganti poreikiui, terapinių lovų skaičius išaugo iki 430, o nuo kitos savaitės regione terapinių lovų atsiras 520, vietų reanimacijoje su DPV galimybe – 55. Iš viso regione bus 575 lovos.

Pasak A. Aleksandravičiūtė-Šviažienės, šiuo metu Kauno regiono COVID-19 pacientų gydymui neplanuojama panaudoti buvusio Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninės-sanatorijos pastato. Kauno klinikų specialistų vertinimu, pastato infrastruktūra nėra pritaikyta sunkia COVID-19 ligos forma sergančių pacientų, kuriems reikia papildomo deguonies, DPV, kitų sričių gydytojų specialistų konsultacijų, laboratorijos, radiologijos ir kitų paslaugų, gydymui.

„Kita didelė problema – tai medicinos personalo trūkumas. Visos Lietuvos ir pasaulio gydymo įstaigos susiduria su šia problema, kurios nei nauji pastatai, nei papildomos lovos neišsprendžia. Todėl kol kas ir toliau ketinama panaudoti Kauno regiono ligoninių infrastruktūrą, nes ji yra lengviau adaptuojama COVID-19 komplikacijas patiriančių pacientų gydymui“, – teigia LSMU ligoninės Kauno klinikos atstovė.

Koronaviruso pacientai / V. Balkūno nuotr.

Papildyta 12.10 d. 15:15 val.

LSMU Kauno ligoninė tikslina skaičių

LSMU Kauno ligoninės atsiųstame pranešime teigiama, kad ligoninė lovų skaičių didins nuo gruodžio 14 d. ir jis bus 245. Iki šiol čia buvo gydoma per 200-214 COVID-19 pacientų. Taip pat kelios dešimtys koronavirusu užsikrėtusių pacientų nuolat guli padaliniuose, kur jie gydomi dėl kitų susirgimų, rašoma LSMU Kauno ligoninės pranešime žiniasklaidai.

„Šiuo metu intensyviai darbuojamės formuojant komandas, dirbsiančios su COVID-19 pacientais, kurių turėsime priimti daugiau nei iki šiol. Deja, tai kainuos dviejų skyrių darbo stabdymą Laisvės alėjos padalinyje“, – sakė LSMU Kauno ligoninės generalinis direktorius prof. Albinas Naudžiūnas.

30 papildomų lovų Josvainių g. 2 numatyta Geriatrijos skyriaus patalpose. Ten geriatrijos paslaugos sustabdytos jau anksčiau dėl to, kad augant COVID-19 pacientų skaičiui ėmė trūkti personalo Infekcinių ligų skyriuje. Dar 15 lovų skiriama Psichosomatiniame skyriuje Hipodromo g. padalinyje.

Miesto centre esančiame padalinyje liks tik stacionarios ortopedijos traumatologijos paslaugos ir teikiama skubi traumatologijos punkto pagalba. Neurologijos ir Vidaus ligų skyrių kolektyvas dirbs Josvainių g. 2 padalinyje su COVID-19 ligoniais.

Josvainių g. 2 rudenį laikinai sustabdyta ir kitų terapinių padalinių veikla, kai užsipildžius Infekcinių ligų korpusui reikėjo paskirti papildomą pusšimtį lovų COVID-19 pacientams. Pasikeitė ir Chirurgijos bei Urologijos skyrių specifika – ten dirbantys chirurgai ir urologai dabar teikia pagalbą operuotiniems COVID-19 ligoniams.

Šiuo metu Josvainių g. 2 ir Baltijos g. 120 įprastą darbą tęsia jau tik Akušerijos ginekologijos skyrius bei suaugusių ir vaikų konsultacinės poliklinikos.

LSMU Kauno ligoninėje šiuo metu gydomi 209 COVID-19 ligoniai, dar porą dešimčių kituose padaliniuose. Daugiau kaip pusei reikia deguonies terapijos, 12 guli Intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje, iš jų 8 reikia dirbtinės plaučių ventiliacijos.

Šiuo metu COVID-19 serga 223 ligoninės darbuotojai. Nors iš viso įvairiuose padaliniuose Kauno mieste ir rajone dirba apie 3 tūkst. medicininių ir nemedicininių darbuotojų – be gydytojų, slaugos bei pagalbinio personalo, ligoninės veiklą užtikrina ir maisto paruošimo, transporto, ūkio dalies ir kt. specialistai. Be to, ne visi jie darbuojasi visu etatu, taip pat įstaigoje būtina užtikrinti nenutrūkstama darbą visą parą visomis savaitės dienomis.

Taip pat ligoninė per savo istoriją neturėjo tiek daug sunkių ligonių, kurių gydymas ir priežiūra reikalauja ypač intensyvaus darbo. Todėl kiekvieno darbuotojo susirgimas yra galvosūkis sudarant darbo ir būtino poilsio grafikus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA