Kauniečiai nusprendė: metų automobilio titulas – ateities modeliui | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai nusprendė: metų automobilio titulas – ateities modeliui

R. Tenio nuotr.

Iki Lietuvos metų automobilio 2021 rinkimų pabaigos liko vos viena diena, tuo metu kauniečiai savo valią pareiškė – po tris savaites trukusio balsavimo geriausiu išrinktas elektrinis „Audi e-tron Sportback“. Tiek įprasto SUV tipo, tiek 2020 m. atnaujinto kėbulo nuožulniu stogu „e-tron“ modeliai iš Kaune esančios oficialios „Audi“ atstovybės jau rieda į gatves, o „Kas vyksta Kaune“ kalbinti specialistai prognozuoja, kad tikrasis elektromobilių rinkos sprogimas ne už kalnų.

Skaitytojai portale „Kas vyksta Kaune“ atiduoti balsus už labiausiai patinkantį modelį galėjo lapkričio 3-25 d. Praėjus dviem savaitėms, 30-ties kauniečiams pateiktų automobilių sąrašas sutrumpėjo iki geriausių dešimtuko, o šį trečiadienį paaiškėjo, kad laimėjo gerokai nuo varžovų atsiplėšusi „Audi e-tron Sportback“ (17,33 proc. balsų).

Antrą ir trečią vietas pasidalijo „Škoda Octavia“ (8,71 proc.) su „Mercedes-Benz E klase“ (8,71 proc.), ketvirtąją užėmė vos per plauką atsilikęs „Volkswagen Tiguan“ (8,53 proc.). Iš viso atiduota 1170 balsų, finalinio balsavimo rezultatus peržiūrėti galite čia.

Pasitinka vaizdu, palydi staigumu

Keturių žiedų markei atstovaujančios bendrovės „Autojuta“ Kauno „Audi“ centro Naujų automobilių pardavimo skyriaus vadovas ir tituluotas Lietuvos ralio pilotas Vytautas Švedas spėjo, kad gyventojų pasirinkimą lėmė ne tiek elektrinė pavara, kiek kauniečių mylimas gamintojas.

„E-tron Sportback“, pažymėjo pašnekovas, yra vienas pirmųjų „Audi“ elektromobilių, beje, turintis tikrai gražią formą – tuo patraukia dėmesį ir sužavi nemažai žmonių. Juolab, svarbios inovacijos – technologija, leidžianti nekenkiant gamtai, pakankamai „žaliai“ važiuoti ir džiaugtis vairavimu.

Dešimtmetį ant koncepcinių „Audi“ modelių klijuotas „e-tron“ ženklas serijinėje gamyboje debiutavo pernai / R. Tenio nuotr.

„Važiavimas turint tik elektrinę pavarą ir galingus elektrinius variklius labai mielas ir malonus. Nėra jokios turboduobės, kurią galima sutikti ne viename vidaus degimo variklyje, mašina turi nežmoniškai didelį sukimo momentą. Jeigu reikia, atgalinę reakciją iš elektrinio agregato gauni čia ir dabar, tą pačią akimirką kai paspaudi akceleratoriaus pedalą“, – aiškino V. Švedas.

Priklausomai nuo variklio tipo, visus keturis ratus sukantys du elektriniai motorai išvysto 230 kW arba 300 kW maksimalią galią ir įspūdingą 540 Nm arba 664 Nm sukimo momentą. Nors automobilio masė apie 2,5 t, galingesnė „Audi e-tron Sportback“ versija su boost režimu, gamintojo duomenimis, iki 100 km/val. įsibėgėja vos per 5,7 s.

Efektyvi rekuperacijos sistema

Ir atstumas, kurį galima nuvažiuoti visiškai įkrautais akumuliatoriais, anot V. Švedo, stebina. „Autojuta“ atstovai iš pradžių esą buvo pakankamai skeptiški, ar tai tikrai yra tas modelis, kurį galima naudoti susisiekimui kaip įprastus automobilius benzininiais ir dyzeliniais varikliais. Visgi, išbandžius „Audi e-tron Sportback“ šiemet Lietuvoje vykusiose elektromobilių varžybose, V. Švedas juo pats įveikė 480 km.

„Važiavau, žinoma, be staigių pagreitėjimų, bet elektromobilis tuo įdomus, kad daug stabdant ir keliaujant miesto zonoje gali nuvažiuoti daugiau kilometrų. Kadangi varžybose reikėjo kuo greičiau įveikti 500 km laikantis Kelių eismo taisyklių, turėjome važiuoti 120-130 km/val. greičiu. Tai nebuvo itin geras ekonomiškumui važiavimas, o mieste tikrai įveiksi daugiau nei 500 km, nes veikia energijos rekuperacija“, – kalbėjo „Autojuta“ pardavimo vadovas.

V. Švedas „Audi“ elektromobiliu nuvažiavo beveik 500 km / R. Tenio nuotr.

Automobilis stabdomas ne tik stabdžiais, bet ir elektriniais varikliais, kurie generuoja energiją ir įkrauna bateriją – taip galima nuvažiuoti praktiškai trečdaliu didesnį atstumą. Kaip pasakojo V. Švedas, išleidus šį modelį, „Audi“ jį pirmą kartą išbandė legendinėje 20 km ilgio Pikes Peak International Hill Climb lenktynių trasoje JAV. Ta energija, kuri buvo sunaudota kylant į viršukalnę, visiškai atgauta leidžiantis žemyn, t. y., akumuliatorius buvo įkrautas iki 100 proc. ir trasa pravažiuota su nuline baterijos išeiga.

Laukiama elektromobilių gamos papildymo

„Tai yra mūsų ateitis, panašu, kad elektromobilių vis daugės, ir „Audi“ planuoja, kad apie 2030 m. netoli 70 proc. iš gamyklų išriedėsiančių automobilių bus varomi tik elektra. Ta ateitis ne tokia ir tolima. Kauniečiai konkrečioje transporto priemonėje iš pradžių renkasi eleganciją, tačiau jau žiūri į priekį, globaliau, už savo kiemo ribų ir mato, kad klimato kaita, tarša verčia save suimti į rankas bei kiekvienam prisidėti prie gamtos puoselėjimo ir šių dienų problemų sprendimo“, – svarstė V. Švedas.

„Audi e-tron“ yra pirmas vien elektra varomas serijinis vokiečių gamintojo automobilis, o „e-tron Sportback“ – antras elektromobilių šeimos narys. Kitais metais „Autojuta“ planuoja turėti elektrinius „Audi e-tron GT“ ir „Audi Q4 e-tron“. Pirmasis bus prabangus sedanas, panašus į „Porsche Taycan“, o antrasis – prieinamas platesniam klientų ratui, mat jo pradinė kaina numatoma net žemesnė nei 40 tūkst. eurų.

„Gyventojai ne tik domisi, apžiūrinėja „Audi“ elektromobilius, bet juos jau ir perka – „e-tron“ ir „e-tron Sportback“ po jų pasirodymo prieš 9-10 mėn. Kaune parduota tikriausiai daugiau nei 15. Kol kas jis nėra toks kiekybinis modelis kaip „Q7“, „A6“ ar „Q5“, bet džiugu, kad iš salono elektromobiliai jau išrieda“, – komentavo V. Švedas.

Analoginius prietaisų skydelius keičia pagal poreikį konfigūruojami ekranai / R. Tenio nuotr.

Kol kas norintieji rytojaus technologijas turėti šiandien turi gerai patuštinti pinigines: mažesnio galingumo „Audi e-tron Sportback“ bazinė kaina siekia 74 700 eurų, o norint išties pajusti, kaip organai prisiploja prie sėdynės, teks pakloti 88 050 eurų. Aukščiausios bazinės komplektacijos „e-tron Sportback“ atsieis lygiai 90 tūkst. eurų, tačiau pripumpavus šią „Audi“ papildoma įranga, kurios pasirinkimas tikrai platus, kaina gali smarkiai perkopti ir 100 tūkst. eurų ribą.

Tiesa, nors prikimšti moderniausių technologijų ir varomi elektra, masinės gamybos automobiliai praranda vertę vos išvažiavę iš salono. Lietuvoje naudotų elektromobilių rinka dar labai maža, bet Vokietijoje vos kelis tūkstančius kilometrų nuriedėję „silpnesni“ „e-tron“ krenta iki 60 tūkst. eurų, o „e-tron Sportback“ – 70 tūkst. eurų.

Pretenduoja į „Verslo klasės“ titulą

Tradicinius Metų automobilio rinkimus organizuojančio Lietuvos žurnalistų autoklubo prezidento Valdo Valiukevičiaus teigimu, „Audi e-tron Sportback“, ko gero, yra vienas komfortiškiausių verslo klasės automobilių. Kauniečių pasirinkimą parėmęs žurnalistas ir automobilių žinovas pastebėjo šią markę turint labai gerą centrą, juoba, kad ir socialiniame tinkle V. Švedas diriguoja „Audi“ visoje Lietuvoje.

„Manau, kauniečių pasirinkimas yra teisingas, – kalbėjo V. Valiukevičius, paaiškinęs, kodėl „Audi“, visgi, nefigūruoja nei pagrindinių rinkimų geriausiųjų septintuke, nei „Metų elektromobilio“ nominacijoje. – Kaina ne taip svarbu, bet esmė, kad tai nėra visiškai naujas modelis. „Audi e-tron“ rinkimuose jau dalyvavo pernai, „Sportback“ yra tik kita kėbulo versija. Šiame konkurse iš principo vertiname naujus automobilius – gal dėl to ši „Audi“ tokio didelio dėmesio nesulaukė, tačiau yra nominuota „Verslo klasės“ kategorijoje.“

Balsai, pabrėžė pašnekovas, daugiausia atiteko elektromobiliams, gimusiems elektromobiliais: „Tarkime, „Metų elektromobilio“ nominacijoje yra markės, kurios iš varomų vidaus degimo varikliais konvertuotos į elektrines, kaip „Peugeot 2008“ ir „Peugeot e-2008“, ir yra „grynakraujai“ elektromobiliai, kaip „Porsche Taycan“, „Volkswagen ID.3“, kurie neturi atitikmenų su benzininiais ar dyzeliniais agregatais.“

Blogų automobilių negamina

Kaip žinia, didžiuliai koncernai valdo po kelias automobilių markes, kurių modeliai su tam tikromis modifikacijomis įprastai dalijasi pagrindinius agregatus, įrangą, interjero detales. Tiek kauniečių išrinktame dešimtuke, tiek tarp Lietuvos metų automobilio nominacijų be „Audi“ figūruoja daugiau „Volkswagen“ grupei priklausančių markių – ne tik to paties pavadinimo, bet ir kitų.

„Volkswagen“, V. Valiukevičiaus vertinimu, niekada nedaro blogų automobilių – daugumai jų parašyti dvejetą ar trejetą iš esmės neįmanoma, visi vertinami bent septyniais balais iš dešimties. Lietuvos žurnalistų autoklubo prezidentą nustebino aštuntos kartos „Golf“, kuris yra labai modernus palyginus su tuo, kas buvo iki šiol.

V. Valiukevičiui gerą įspūdį palieka visi nauji „Volkswagen“ grupės modeliai / V. Pilkausko nuotr.

„Dėmesį atkreipia itin naujoviška multimedijos sistema. Anksčiau į automobilį atsisėsdavai ir važiuodavai, o dabar reikia pagalvoti, pažiūrėti, pasigilinti gerą pusvalandį, kad suprastum, kaip tai daroma. Visa „Volkswagen“ grupės gama, kurią sudaro ir „Škoda Octavia“, „Seat Leon“, „Seat Ateca“, tas pats „Volkswagen Tiguan“, smarkiai šoktelėjo į priekį ir tapo labai išmanūs automobiliai.

Man teko nemažai važinėti su „Golfu“ ir labai patiko, tai yra transporto priemonė, kurią galėčiau naudoti kiekvieną dieną: puikiai valdomas, tylus, komfortiškas, nedidelis, bet erdvus. Tą patį galiu pasakyti apie „Octavia“, „Tiguan“, turbūt, yra vienas iš tos grupės lyderių – nepigus daiktas, bet tas automobilis, kuriam negali rasti daug pretenzijų“, – įspūdžiais dalijosi V. Valiukevičius.

Tikrasis perversmas – po kelerių metų

Tuo metu elektrinis „Volkswagen ID.3“, automobilių specialisto manymu, yra šiek tiek dviprasmiškas. Jis esą smagus, atsisėdus prie vairo prieš akis išnyra kosminis skydelis, ateities automobilio interjeras, daug visokių šviesų, neįprastoje vietose rodomas baterijų pakrovimo lygis.

„Labai įdomus žaislas, vietos daug, važiuoja gerai, bet pagal kainą norėtųsi, kad interjeras būtų kokybiškesnis, nes salono medžiagų kokybė atitinka daug pigesnį „Volkswagen Polo“, o kaina apie 40 tūkst. eurų. Už tiek galima įsigyti neblogą „Volkswagen Passat“, bet jis, aišku, neturi elektrinės pavaros“, – svarstė V. Valiukevičius.

Galiausia, anot jo, šiandien tokia situacija, kad iš 30 automobilių rinkimuose 10 varomi elektra – tai yra žiauriai daug, nes anksčiau būdavo vienas-du.

„Revoliuciniai metai, rodantys, kad automobilių pramonė labai stipriai žengia į elektromobilizmą, žurnalistai, kurie buvo benzingalviai, taps elektrogalviais, tačiau jei kam nors kyla klausimas, pirkti dabar, ar palaukti, sakyčiau, kad dar reikėtų palaukti, nes, manau, apie 2023-2025 m. įvyks tikroji revoliucija, kai bus pagaminta labai daug elektromobilių, susidarys didelė konkurencija ir transporto priemonių kainos kris, o kokybės gerės“, – reziumavo Lietuvos žurnalistų autoklubo prezidentas.

Primename, kad nacionalinių Lietuvos metų automobilio 2021 rinkimų finalas vyks lapkričio 27 d., penktadienį. Iškilmės bus transliuojamos tiesiogiai, apdovanojimus stebėti galėsite ir portale „Kas vyksta Kaune“. Susipažinti su pretendentų į šalies metų automobilio titulą septintuku ir specialiomis nominacijomis, kurių yra 10, galite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA