V. Šapoka: aplinkosaugos mokesčių ateityje tikrai atsiras daugiau | Kas vyksta Kaune

V. Šapoka: aplinkosaugos mokesčių ateityje tikrai atsiras daugiau

BNS 2020/11/23 18:08
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kadenciją baigiantis finansų ministras Vilius Šapoka sako palaikantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos raginimus įvesti ekologinius mokesčius, nes jie mažiau kenkia ekonomikai. Ministras sakė tikįs, kad tokias iniciatyvas palaikys ir naujoji centro-dešiniųjų Vyriausybė.

„Kalbant apie mokesčius, kurie susiję su ekologija, kaip finansų ministras, palaikiau ir palaikysiu ateityje – ir, tikiuosi, naujoji ministrė palaikys – nes tai yra žymiai sveikesnis mokestis ekonomikai, negu, pavyzdžiui, smarkiau apmokestinti su darbo santykiais susijusias pajamas“, – spaudos konferencijoje sakė V. Šapoka.

„Tos pačios diskusijos vyksta ir Europos Sąjungos mastu, tai net neabejoju, kad ateitys rasis daugiau mokesčių, kurie yra susiję su žaliuoju kursu“, – pridūrė jis.

Viena iš naujosios centro-dešinės koalicijos lyderių, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad dėl CO2 mokesčio naujoji koalicija dar nėra diskutavusi. Kandidatė į ekonomikos ministres sakė, kad sprendimą reikia priimti įvertinus, kiek ši priemonė gali prisidėti prie tikslų klimato kaitos srityje.

„Dėl CO2 mokesčio – apie tai kol kas koalicijoje nebuvo detaliai kalbama. Matyt, vienintelis ir pagrindinis dalykas, ko vis dėlto norėtųsi iš to mokesčio – kad jis iš tiesų kalbėtų apie taršą, o ne apie kaip šiuo metu mes turėjome pamąstymus dėl automobilių mokesčių, kur tiesiog apmokestina tai, kad tu turi automobilį, o ne tai, kad yra poveikis klimatui. Ir tie pinigai neaišku, kur ir kaip nueina. Mokestis dėl mokesčio nėra savaime tikslas, mokestis turi akceleruoti pokyčius“, – spaudos konferencijoje sakė A. Armonaitė.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta teigia, kad aplinkosaugos mokesčiai aktualūs visame pasaulyje ir ilguoju laikotarpiu taip pat bus aktualūs Lietuvoje. Vertindamas EBPO rekomendacijas mokesčių srityje, S. Krėpšta teigė, kad jos daug kur sutampa su prezidento vizija.

„EBPO konstatuoja, kad mūsų surenkamų mokesčių suma yra gerokai mažesnė nei OECD (EBPO – BNS) vidurkis lyginant su ekonomika. Na, ir mokesčių neteisingumas – prezidento ne kartą keltas tikslas: skirtingi tarifai apmokestinant skirtingo tipo pajamas – iš tikrųjų tai nėra teisinga ir tai, be abejo, sumažina mokestines pajamas. Šešėlio klausimas taip pat yra labai svarbi tema ir šešėlis Lietuvoje irgi yra didesnis negu kitose išsivysčiusiose valstybėse ir būtina imtis konkrečių veiksmų mažinant šešėlį“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje paragino Lietuvą sumažinti subsidijas iškastinio kuro vartojimui ir įvesti anglies dvideginio mokestį, siekiant žalesnės ekonomikos.

Organizacijos generalinis sekretorius Angelis Gurria (Anchelia Gurija) spaudos konferencijoje sakė, kad šie mokesčiai svarbūs ne biudžeto papildymui, o žmonių įpročių keitimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA