Karantinas nepavogs Kalėdų Kaune: kaip atrodys šių metų eglutė? | Kas vyksta Kaune

Karantinas nepavogs Kalėdų Kaune: kaip atrodys šių metų eglutė?

R. Tenio nuotr.

Lapkričio mėnuo – pats karštymetis Kauno Kalėdų eglutę kuriančiai menininkei Jolantai Šmidtienei ir jos komandai. Portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografo Roko Tenio objektyve – jau sukurtos pirmosios puošmenos, kuriomis mėnesio pabaigoje Rotušės aikštėje bus suformuotas pagrindinis Kauno Kalėdų simbolis.

[galerija kiek=”12″]

Darbas trunka lėčiau

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė J. Šmidtienė, dėl koronaviruso grėsmės šiemet darbai juda šiek tiek lėčiau, nes tenka dirbti pamainomis, taip pat atsisakyta savanorių pagalbos. „Komanda dirba po penkis žmones, nuolat dezinfekuojame patalpas, visi dėvi apsauginius skafandrus, kaukes, tikrai labai saugomės. Žmonės atvyksta tik į dirbtuves ir namo, nes visi suprantame atsakomybę“, – sako J. Šmidtienė.

Tačiau patirtis daro savo, tad jaudintis, kad Kalėdų eglutės kūrimas užtruks ilgiau, nei planuota, nereikėtų. Šiuo metu dirbtuvėse kuriamos eglutės puošmenos, o lapkričio 20 d. aikštėje prasidės eglės karkaso montavimo darbai. Šiemet eglutė bus dar aukštesnė – sieks net 24 metrus.

Po pernai itin spalvingų, gera nuotaika Rotušės aikštę tiesiog sprogdinusių kosminių papuošimų, J. Šmidtienė, sako, nusprendusi vėl grįžti prie vienspalvio derinio. Šiemet dominuojanti spalva bus vanilės balta.

„Temą šių metų eglutei sugalvojau per pirmąjį karantiną, kai daug laiko praleidome namuose. Esu didelė saldumynų mėgėja, man morengas – pats skaniausias desertas. Būtent jis ir inspiravo šių metų eglutės puošmenas, tikiu, kad ne man vienai jos asocijuosis su trapiu, saldžiu, burnoje tirpstančiu morengu“, – šypsosi menininkė.

Puošmenos – iš izolono

Menininkė atskleidė ir medžiagą, iš kurios bus pagamintos eglutės puošmenos – tai izolonas. „Ši medžiaga yra plačiai naudojama statybų sektoriuje, kaip izoliacinė medžiaga. Tačiau mūsų puošmenos kuriamos iš dekoracijų gamybai skirto izolono pluošto, kuris gali būti naudojamas tiek viešųjų erdvių, tiek biuro patalpų, namų puošyboje“, – sako Jolanta.

Pasak kūrėjos, pasirinkusi šią medžiagą, ji pirmiausia ją išbandė sukurdama nedidelę dekoraciją šalia galerijos „Balta“ M. Valančiaus gatvėje. Menininkę nudžiugino šios medžiagos savybė „atstumti“ aplinkos nešvarumus, nes ankstesnių eglučių balto plastiko puošmenos, ypač po Naujųjų metų fejerverkų, sparčiai papilkėdavo. „Izolono paviršius yra atsparesnis aplinkos taršai, lietus, o ir sniegas, jį gerai nuplauna“, – pastebi J. Šmidtienė.

Kalėdinės eglutės dirbtuvės / R. Tenio nuotr.

Ir šiemet lauks sniego

Įdomu, kaip atrodys beveik balta eglutės papuošimų spalva, jei sulauksime visų trokštamo Kalėdų simbolio – sniego, J. Šmidtienė neabejojo, kad nuo to eglutė taps tik dar gražesnė „Papuošimai yra tūriniai, jei į juo prisnigs, bus dar gražiau! Atrodys lyg morengai, padengti plakta grietinėle“, – stebuklingo reginio kuriamai eglutei linkėjo kūrėja.

Taip pat ji pabrėžė, kad kiekvieno „morengo“ viduje įsikomponuos tūkstančiai lempučių, o eglės karkaso pagrindas bus sukurtas iš natūralių eglišakių. Beje, šių metų eglutė nebus kūgio formos, o iš tiesų bus formuojama taip, kad primintų tikrą, šakotą, milžinišką eglę.

[susije_video kurie=””]

Viduje – cukrinis Kaunas

Į eglutės vidų ir šiemet galima bus įeiti, o čia lankytojus pasitiks cukrinio Kauno imitacija. „Tame mieste bus tikra žiema, su milžiniškomis pusnimis ir Kalėdų eglutės sumažinta versija“, – šypsojosi J. Šmidtienė.

Pasak menininkės, šiemet Kalėdos Kaune dėl pandemijos bus kitokios, tačiau ji vis tiek tikisi, kad šventinė nuotaika atėjus į aikštę bus sukurta. „Mano užduotis yra kuo labiau išnaudoti visas aikštės erdves, kad žmonės galėtų džiaugtis nuotaika, laikydamiesi saugių atstumų. Aikštėje bus ir daugiau instaliacijų, prie kurių galima bus fotografuotis. Labai norėtųsi, kad žmonės išliktų sąmoningi, nesibūriuotų, juk laikas ilgas – spėsime visi aplankyti ir pasigrožėti eglute“, – sako Kauno Kalėdų eglutės kūrėja.

Kalėdinės eglutės dirbtuvės / R. Tenio nuotr.

Šiemet prie eglutės kalėdinė prekyba nevyks, nebus ir eglutės įžiebimo šventės. Planuojama, kad šiai progai skirtas renginys vyks „Žalgirio“ arenoje, o  įžiebimo momentą kauniečiai bus kviečiami stebėti per televiziją. Eglutės įžiebimas planuojamas paskutinį lapkričio šeštadienį.

J. Šmidtienė įsitikinusi, kad pasaulį krečianti koronaviruso pandemija viso pasaulio menininkus skatina ieškoti būdų nors kiek pamiršti kasdienybę, grėsmes ir atsiduoti geroms emocijoms. Saldžios Kalėdos – tegul būtent tokios šiemet ateina į Kauną!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA