Lietuvoje įsigalioja visuotinis karantinas: kas keičiasi ir kur apsilankyti nebebus galima | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje įsigalioja visuotinis karantinas: kas keičiasi ir kur apsilankyti nebebus galima

delfi.lt / Gintarė Bakūnaitė 2020/11/07 09:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį, vidurnaktį, Lietuvoje prasidės antrasis karantinas. Kol kas numatyta, kas reikštų, kad lapkričio 29 d. būtų paskutinė karantino diena. Tiesa, tiek premjeras Saulius Skvernelis, tiek sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau yra pasisakę, kad karantiną gali reikėti pratęsti, jei nemažės naujų užsikrėtimų koronavirusu skaičius.

Lietuvos medikai dar skeptiškesni, trečiadienį Vyriausybei nusprendus įvesti visuotinį karantino režimą, jie dalijosi įžvalgomis, kad trys savaitės situacijai suvaldyti tikrai bus per trumpas laikas.

„Delfi“ skaitytojams pateikia atmintinę, kas karantino metu Lietuvoje veiks, kokius užsiėmimus kuriam laikui reikės pamiršti bei kokių taisyklių būtina lankytsi.

Viešose vietose – ne daugiau nei po 5, laidotuvėse – 10

Karantino režimas numato, kad viešose vietose bus galima susiburti tik mažomis grupelėmis, tai yra – ne daugiau nei po 5 asmenis. Šiam ribojimu numatytos kelios išimtys:

„Išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus)“, – rašoma Vyriausybės dokumente.

Taip pat nuo šiol visose viešose vietose net ir lauke reikės laikytis 2 metrų atstumo tarp asmenų ar ne didesnių nei 5 asmenų grupių. Privaloma vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų.

Įsigalioja ribojimai ir laidotuvėse, jose gali dalyvauti ne daugiau kaip 10 asmenų.

Kaukės – visur ir visada

Kartu su karantinu įsigalioja ir prievolė visose viešose vietose dėvėti apsaugines kaukes, nesvarbu, ar tai būtų atviros, ar uždaros patalpos. Kaukes turi dėvėti visi vyresni nei 6 m. asmenys.

Privaloma, kad kaukės būtų prigludusios prie veido, dengtų burną ir nosį.

„Šis reikalavimas netaikomas: asmenims, kai jie sportuoja atviroje erdvėje; aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose dalyvaujantiems aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistams, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktoriams ir teisėjams; paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke; neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį; už gyvenamosios vietovės (miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų) ribų ir kai šalia nėra kitų asmenų 20 metrų spinduliu, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus)“, – rašoma Vyriausybės dokumente.

Dirbs per karantiną ar ne?

Dirbs:

Valstybės ir savivaldybės institucijos bei įstaigos – paslaugos bus teikiamos nuotoliniu arba daliniu nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina tai daryti darbo vietoje;

Poliklinikos – reguliuojami pacientų srautai, laikomasi kitų įstatymuose numatytų saugumo reikalavimų;

Odontologijos kabinetai ir klinikos -reguliuojami pacientų srautai, laikomasi kitų įstatymuose numatytų saugumo reikalavimų;

Vaistinės, prekybos centrai, parduotuvės ir turgavietės – turi būti užtikrinamas 10 m2 prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo bei užtikrinamos kitos įstatymuose numatytos saugumo priemonės;

Darželiai ir priešmokyklinės grupės – valdomi mokinių srautai, laikomasi saugaus atstumo ir kt. įstatymuose numatytų apsaugos priemonių;

Mokyklos (1-4 kl.) – valdomi mokinių srautai, laikomasi saugaus atstumo ir kt. įstatymuose numatytų apsaugos priemonių;

Viešbučiai ir kitos apgyvendinimo įstaigos – apgyvendinant viename kambaryje ne daugiau nei po 2 asmenis, išskyrus šeimos narius; bendro naudojimo patalpose užtikrinant visų asmenų kaukių dėvėjimą ir laikantis ne mažesnio kaip 2 m atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių (iki 5 asm.);

Kirpyklos, soliariumai, Kosmetologijos kabinetai, manikiūro, tatuiruočių ir grožio salonai- vienam klientui turi būti skirta ne mažiau kaip 10 kv. m. plotas, o jei nėra galimybės to padaryti – priimti tik po vieną klientą. Teikiant grožio paslaugas, būtina išlaikyti saugius atstumus, dėvėti veido apsaugos priemones.

Nedirbs:

Mokyklos (5-12 kl.) – ugdymo programas vykdomas nuotoliniu būdu arba derinant nuotolinį su kasdieniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ugdomus mokinius pagal pagrindinio ugdymo (pagrindinio ugdymo individualizuotą), vidurinio ugdymo (socialinių įgūdžių ugdymo) programas;

Baseinai, SPA, Masažo kabinetai, teatrai, kino teatrai, muziejai, sporto klubai kazino, barai, naktiniai klubai ir kitos pasilinksminimo vietos;

Kavinės ir restoranai – maistas tik išsinešimui;

Bažnyčios – pamaldos tik nuotoliniu būdu arba turi būti užtikrinamas 10 m2 plotas vienam asmeniui.

Būrelius kuriam laikui teks pamiršt ir vaikams, ir suaugusiems

Tiek tėvams, tiek jų atžaloms svarbu žinoti, kad net, jei ugdymo įstaiga dalinai ir veikia – dalis mokinių mokosi kontaktiniu būdu arba priimami mokiniai iki 4 klasės, popamokinė veikla įsigaliojus karantinui yra draudžiama. Tiesa, yra kelios išimtys.

„Neformalusis vaikų švietimas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, išskyrus programas, kurias vykdant užtikrinamos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos ir:

– įgyvendinamos mokyklose, kuriose ugdymas vykdomas kasdieniu būdu arba derinant nuotolinį su kasdieniu būdu, vykdant tos mokyklos ugdymo planą, pailgintos dienos grupių ar visos dienos mokyklos veiklą;

– organizuojamos atvirose erdvėse (lauke);

– vykdomos individualaus mokymo / ugdymo forma;

– vykdomos mokytojo, dirbančio tik su viena, ne didesne kaip 5 mokinių grupe ir tik vienoje įstaigoje, patalpose, užtikrinant 10 m2 plotą vienam besimokančiajam“, – aiškinama Vyriausybės dokumente.

Užsiėmimus po darbų teks pristatbdyti ir suaugusiems, nes pagal karantino taisykles neformalų suaugusiųjų švietimą ar neformalų profesinį mokymąsi galima vykdyti tik nuotoliniu būdu. Kitu atveju jis stabdomas. Čia taip pat yra išimtis.

„Išskyrus, kai mokymas vykdomas užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas ne didesnėmis kaip 5 žmonių grupėmis, patalpose, kuriose vykdomas mokymas, užtikrinant 10 m2 plotą vienam besimokančiajam“, – rašoma nutarime.

Rekomenduojama atsisakyti nebūtinų kelionių šalies viduje, dirbti nuotoliniu būdu

Karantino metu tarpmiestiniu, miesto ir primiestiniu keleiviniu transportu besinaudojantys asmneys turi žinoti, kad vykti galima tik sėdint, tarp žmonių turi būti 1 metro atstumas.

Nors žmonių judėjimas šalyje kol neribojamas, nuo nebūtų kelionių gyventojams rekomenduojama susilaikyti.

„Rekomenduojama: riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą tik vykstant į darbą, prekybos vietą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų;

nerengti asmeninių švenčių privačiose erdvėse arba jas organizuoti dalyvaujant ne daugiau nei 10 asmenų dėvint kaukes;

riboti artimą kontaktą su kitų šeimų ir (ar) namų ūkių nariais arba susitikti ne daugiau nei dviejų šeimų ir (ar) namų ūkių nariams dėvint kaukes“, – rašoma Vyriausybės nutarime.

Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu, kai tai padaryti įmanoma.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA